Cikkek

Orbán Szilvia

2020. augusztus 14.

Hangvezérlés, mobiltelefonos szinkronizálás, érintőképernyők, hőérzékelés – a jövő már itt van.

Már több mint húsz éve annak, hogy a Disney kijött a Mindentudó ház című gyerekfilmmel, ami nagyjából arról szólt, hogy egy család felett lassan átveszi az uralmat egy okos, mesterséges intelligenciával felruházott ház. Mostanra viszont nyugodtan kijelenthetjük, hogy az akkor felvázolt jövő részben már itt is van, és mi benne élünk.

A lehetőség adott, hogy az, aki teheti, és akit ez érdekel, ma már olyan okos konyhai eszközökkel vegye körül magát, amikkel néhány éve még csak egy sci-fi regény lapjain találkozhatott.

Valószínűleg hamarosan eljön az az idő, amikor ezek nélkül a kütyük nélkül már el sem fogjuk tudni képzelni az életünket – a tervezők szándéka legalábbis az, hogy ezek, a felhasználók egyéni igényeire szabható szolgáltatásokkal működő eszközök nagyban megkönnyítik majd konyhai ténykedéseinket.

Rengeteg az érdekes innováció, így az ember egy kicsit a bőség zavarával is küzd, amikor körülnéz a piacon, de valóban számos, már ténylegesen megvásárolható, neten megrendelhető okoseszköz elérhető jelenleg is a konyhatechnológiában, ami egy kicsit a jövőt idézi. Mutatunk pár érdekes példát:

GeniCan (GeniCan) Ez az okos kis, szemetesre erősíthető bigyó észben tartja, hogy mit kell vásárolni legközelebb. Annyi csak a teendő, hogy kidobás előtt az adott termék csomagolását beszkenneljük, így az árucikk szépen felkerül a következő bevásárlólistára – de akár beállítható úgy is, hogy az eszköz automatikusan megrendelje azt az Amazonról.

Hangvezérléses konyhai csaptelep (Kohler)A piacon már évek óta jelen vannak olyan megoldások,  amelyekkel érintés nélkül is vizet engedhetünk magunknak a konyhában. Ez a csap is tudja ezt, ráadásul ez még hanggal is vezérelhető, így megkérhető például arra, hogy mondjuk pont fél liternyi vizet engedjen, ha épp annyira van szükségünk. Okos gyorspirító (Revolution Cooking) 


Kevés lelombozóbb dolog van a félig elégetett pirítós kapargatásánál. Ezen a spéci, érintőképernyős kenyérpirítón azonban mi magunk állíthatjuk be a számunkra ideális ropogóssági fokot, és az eszköz azzal is számol, hogy épp milyen típusú péksüteménnyel (kenyér, bagel, pogácsa stb.) kell dolgoznia. És a legjobb, hogy mind elkészül 15 másodpercen belül.

WiFi-s kukta 8 az 1-ben (Instant Pot) 


A márka rajongói idáig is ódákat zengtek arról, mennyire megkönnyíti az életet egy Instant Pot, most a fejlesztők erre tettek rá még egy lapáttal: ez a kukta egy app segítségével akár távolról is vezérelhető, de az Amazon Alexája segítségével a hangunkkal, érintés nélkül is utasíthatjuk.

Opal konyhapulti jégkészítő (FirstBuild)Vendégeket hívtunk, de nem volt időnk jeget venni? Ha van egy ilyen masinánk, csak küldünk neki egy üzenetet a telefonunkról, és a jégkészítés időben beindul. Szenzorainak köszönhetően a túltöltéstől sem kell félnünk: a gép érzékelői biztosítják, hogy nem egy vízzel áztatott konyhára érünk haza.

WiFi-s olaj nélküli fritőz (Cosori) Ez az okoseszköz nemcsak hogy mobilról is irányítható, de üzenetet is küld, ha a belepakolt étel végre elkészült. A kényelem netovábbja.

Vezeték nélküli, okos húshőmérő (MEATER) 


Annak, aki gyakran dolgozik nagyobb húsokkal, a húshőmérő hasznos kis eszköz, amivel megelőzhető, hogy a hús túl- vagy éppen alulkészüljön. Ez a változat azonban zavaró vezetékek nélkül működik, ráadásul egy mobilapplikáció segítségével a telefonra küldi a mért hőmérsékleti adatokat, illetve azt, hogy hány perc szükséges az adott hús (persze a hústípus is beállítható) elkészültéig.

Precíziós sous vide (Anova Culinary) A slow cooking, azaz a lassan készülő ételek trendjének egy olyan, újra felfedezett technológia az alapja, aminek számos előnye van. Ez az okoseszköz bármilyen alapanyagból kihozza a maximumot, és egy applikáció segítségével exkluzív receptötletekkel is ellát.

Sprout LED lámpa (AeroGarden) 


A fűszernövények számára a napfény elengedhetetlen életfeltétel, amely nélkül a legszebb, erőtől duzzadó bazsalikomtő is néhány óra alatt szomorú véget ér. Sok potenciális városi kertész él sötét lakásokban, nekik egy ilyen, napfényt utánzó kütyü igazi megváltás lehet.

Brava sütők (Brava) 


A Brava lényegében egy konyhapulton is szépen elférő minisütő, azonban óriási előnye, hogy egyetlen másodperc alatt képes akár 260 °C fokra is felfűteni a sütőterét, és beépített WiFi-jének hála, exkluzív recepteket is ajánl.