Cikkek

Zirig Árpád

2020. április 15.

Vannak téli sörök, erősek és átmelegítők, vannak nyáriak, amelyek könnyűk, frissítők, két-három üveg is lecsúszik belőlük. De mit igyunk tavasszal, amikor az esték még hűvösek, de nappal már ingujjban ücsörgünk a teraszon?

Minap megkóstoltuk a békésszentandrási Szent András sörfőzde két húsvéti speciálját, amelyek ötletesek és fűszeresek voltak – azzal a tétellel még három palack került hozzánk, amelyek pont alkalmasak arra, hogy átvezessenek a hidegebb napok felől a napfénybe.

Laza Morál Session IPA

A session IPA, ahogy előre sejthetjük, citrusos, trópusi gyümölcsös élményeket kínál a Citra és Simcoe komlók együttesével. Kellemesen szénsavas, alkoholtartalma alacsony –

frissítő és jóleső minden korty.

0,33-as palackba töltik, gond nélkül lecsúszhat belőle pár palack, hisz alkoholtartalma mindössze 4,6 százalék.

Savai egyensúlyban vannak,

a maláta meg a komló egyszerű, de szerethető párossá áll össze.

Utóízében sokáig érezni a gyümölcsöket, nekem egy kedves pomelós emléket hagyott a számban.

Bandibá' American IPA

A Bandibával már legyünk óvatosabbak, hisz az amerikai IPA fickósabb, 7 százalék az alkoholtartalma. Ízben is határozottabb a Laza Morálnál, erős egyéniségnek bizonyult testessége és kesernyéssége okán.

Tisztességesen összerakták a komlókat, amelyek a gyümölcsös jegyek mellett diszkrét zöldfűszerességet is kiadtak –

ha csak egy sört engedünk meg maguknak estére,

ez tökéletes választás lehet.

Rettegett Iván Russian Imperial Stout

Néha még fagypont környékére süllyed az esti hőmérséklet, így a szinte harapható, 10,5 alkoholtartalmú russian imperial stoutnak van létjogosultsága kora tavasszal. A nagyon fekete sört háromszáz éve az angol sörfőzők fejlesztetté ki az orosz cári udvarnak, így

izmos, mint egy medve

és kortyélménye olyan szép, mint az Instagramot uraló olasz modellcsajok.

A csokoládés, karamellizált aszalt szilvát idéző alapíze végig megmarad, de a füstös aroma újabb és újabb meglepetéseket mutat, ahogy a Rettegett Iván a nyelv hegyétől a torokig elcsurran.

Ezzel a stouttal nem sietünk, nem döntjük magunkba – az utóíz hosszú és változatos, nincs kényszer arra, hogy bedöntsük magunkba.

Ez nem szomjoltó, hanem egy átmelegítő utazás a hagymakupolás Oroszország és Békésszentandrás között.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra