Cikkek

Mindenki kapott egy övön aluli ütést

Sümegi Noémi

2020. április 1.

„A túlélésről van szó, és arról, hogy ne a nulláról kelljen újraépíteni a rendszert” – mondja Ruprecht László, a hazai termékek házhozszállítását megszervező SVÉT elnöke.

Ruprecht László és kollégái nem először állnak olyan kezdeményezés élére, ami jó a hazai éttermeknek, vendéglőknek, jó a minőségi alapanyagokat előállító termelőknek, és végső soron jó nekünk, fogyasztóknak is. A legjobb vidéki éttermeket tömörítő SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) elnöke – a vendéglőkön keresztül – a termelőkkel eddig is kapcsolatban állt, hiszen jó alapanyagok nélkül nincs jó vendéglátás. Ruprecht László most a vendéglátóhelyek nélkül maradt termelők megsegítésére szervezete meg a házhozszállítási rendszert: ez a SVÉTasztal. 

Évekig azon dolgoztak, hogy kialakuljon az éttermeket kiszámíthatóan és megbízható színvonalon kiszolgáló termelői kör. Most mindez összeomlani látszik?

A termelők eddig a vendéglátáson, illetve a piacokon keresztül jutottak el a fogyasztókhoz. Az éttermek és a piacok nagy része is bezárt, így hatalmas űr támadt. Ezek a termelők, akik ráálltak arra, hogy jó minőségű árut – zöldséget, húsokat, tejtermékeket – állítsanak elő, most hirtelen nem tudták értékesíteni a munkájuk gyümölcsét.

Nem luxustermékekre kell gondolni, hanem például nem permetezett növényekre, szabadtartású szárnyasokra, antibiotikumtól mentes állatokra.

Mára kialakult az a vendégkör, amely az éttermekben ezt a színvonalat igényelte, de még így sem működött minden nehézség nélkül a rendszer.

Most pedig egy minden eddiginél nagyobb nehézséggel kell szembenézniük.

A piacok nagy részének, illetve az éttermek bezárásának következtében a vásárlók bementek a nagy bevásárlóközpontokba beszerezni az élelmiszert, a termelőknek viszont nagyon leszűkültek, sokaknak meg is szűntek az értékesítési lehetőségeik.

Hogyan kezdtek hozzá a házhozszállítás megszervezéséhez?

Kiküldtünk egy körlevelet, hogy ki szeretne csatlakozni a házhozszállítási rendszerünkhöz, és nagyon sokan jelentkeznek. Sajnos nem is fogunk tudni mindenkinek segíteni.

Szerencsére a termelők és a vendéglátóhelyek között már működött egy logisztikai, szövetkezeti rendszer

– ezt állítottuk át a házhozszállításra. Mindig a logisztikát a legnehezebb megoldani, ezen áll vagy bukik minden. Egy vecsési cég a logisztikai partnerünk, itt van a központi lerakat.

Hova szállítanak?

Egyelőre Budapestre és Pest megyébe, de a későbbiekben szeretnénk ezt vidéken is megoldani, úgy, hogy a SVÉT bezárni kényszerült vendéglői vigyék ki a helyi termelők, vagyis saját eddigi beszállítóik portékáit. Most a vendéglők is tétlenségre vannak ítélve, de rendelkeznek a HCCP-előírásoknak megfelelő hűtőkocsikkal, a munkatársaiknak is van EÜ kiskönyvük, tehát minden adott ahhoz, hogy biztonságos körülmények között jutassák el az árut a fogyasztókhoz.

Ez logikusnak látszik – miért kezdték mégis Budapesttel?

Ahhoz, hogy be tudjunk indítani egy új kezdeményezést, muszáj először egy nagy felvevőpiacot megcélozni. Profitra így sem számítunk – most a túlélés a cél.

Annyi bevételt szeretnénk, hogy fenn tudjuk tartani a rendszert, fedezni tudjuk a költségeket.

Most sokan összefognak, és mindent megteszünk, amit tudunk, de biztos, hogy szükség lesz állami segítségre is: az egész rendszert kell támogatni.

Első körben „Kendermagos” termékeket, szabadon tartott csirkéket és kakasokat kínáltak a hírlevélben, illetve különböző sertéshúsokat. Hogyan alakul majd a paletta?

Van már mangalicánk is – igyekszünk többféle igénynek megfelelni, többféle árkategóriában kínálni a termékeket. Hamarosan lesz zöldség, érik a spárga, az eper, a zöldborsó, lesznek sajtok, tejtermékek, szörpök, mézek, fűszerek. Jön a húsvét, lehet majd sonkát, tormát, tojást rendelni. Talán már jövő héttől egy olcsóbb menüt is össze tudunk állítani, amit a SVÉT-es éttermek fognak megfőzni, kizárólag ezekből az alapanyagokból. Ezt már régóta szerettük volna kipróbálni – most élesben tapasztalhatják meg az éttermek: lehet kizárólag hazai alapanyagokra támaszkodni. Így termékeket és meleg ételt is lehet majd rendelni nálunk.

Mik az első tapasztalatok?

Hétfőn kiment az első hírlevél – egy óra múlva már harminc rendelésünk volt. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk, reméljük, minden igényt ki tudunk majd elégíteni. Eddig éttermekbe szállítottunk – ez most egészen más. Az egész struktúrát át kell alakítani, hiszen míg az éttermek egyféléből rendeltek többet, addig a családok többféléből szeretnének kevesebbet.

Arra is figyelnünk kell, hogy hány embert lehet biztonságosan foglalkoztatni, hány védőruhát tudunk például biztosítani,

hogy ők se fertőződjenek meg.

Lehet az egésznek olyan pozitív hozadéka, hogy rájönnek az éttermek és az egyéni fogyasztók is, hogy a hazai termékeket érdemes vásárolni?

Mindenki kapott egy övön aluli ütést – most a munkahelyek megmentése a cél, hiszen családok megélhetéséről van szó. Azon dolgozunk, hogy amikor majd a későbbiekben minden helyreáll, ne teljen nagyon sok időbe, hogy újra felépítsük a rendszert –

ne kelljen mindent a nulláról kezdeni.

De ha mindeközben finom és minőségi élelmiszerek jutnak el a vásárlókhoz, és ez esetleg hosszútávon is megváltoztatja a fogyasztási szokásaikat, annak természetesen csak örülni lehet.

A SVÉTasztal aktuális kínálatából itt lehet rendelni.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra