Cikkek

Gonda Mariann

2020. szeptember 15.

Nagyban zajlik a Tour de France, a világ legismertebb országúti kerékpáros versenye. Vajon mit kapnak enni a sportolók, hogy nap nap után emberfeletti teljesítményt legyenek képesek nyújtani?

A háromhetes verseny ideje alatt a kerékpárosok összesen csaknem 3500 kilométert, vagyis átlagosan napi 166 kilométert tesznek meg, mindössze két pihenőnappal.

Az időfutamok, a gyilkos hegyi szakaszok, a szökések során a versenyzőknek hatalmas energiákat kell mozgósítaniuk, naponta mintegy 7000-8000 kalóriát égetnek el.

A fizikai erőnlét és a mentális felkészítés mellett kiemelkedő szerepe van a táplálkozásnak, hogy az aktuális etap előtt, alatt és után milyen forrásból juttatják szervezetükbe az erőkifejtéshez és a regenerálódáshoz szükséges tápanyagokat.

Az Elior táplálkozási szakértője, Véronique Mourier felügyelte a lehető leghatékonyabb étrend összeállítását a Team Total Direct Energie nyolc versenyzője számára.

Véronique Mourier

Dietetikusként mi az ön szerepe a csapatban?

A cégcsoport szakácsaival együtt speciális étrendet dolgoztunk ki a csapatnak a versenyre. A célom az, hogy a kínált ételek által biztosítsam, hogy kimagaslóan jó formában legyenek a versenyzők a futamok alatt.

Összehasonlításképpen: egy profi kerékpáros napi teljesítménye egy maraton lefutásával egyenértékű.

A táplálkozásuknak ehhez az intenzív fizikai igénybevételhez kell igazodnia.

A menütervet előzetesen a verseny teljes idejére kidolgozzuk, számításba véve a futamonként változó kalóriaszükségletet. De rendelkezésre kell állnom a verseny alatt is, és ha a helyzet úgy kívánja, változtatni az összeállított étrenden.


A csapatorvosokkal, a sportdietetikussal és a séfekkel dolgoztunk azon, hogy a menü a versenyzők sajátos táplálkozási szükségleteit kielégítse. Az étkezés közvetlen befolyással van a sportolók teljesítményére, ezért különös körültekintéssel választjuk meg a tápanyagforrásokat, amelyek mennyiségét grammra pontosan határozzuk meg. Semmit nem bízunk a véletlenre.

Mik ezek a sajátos táplálkozási szükségletek?

Táplálkozási szempontból a versenyző egy napja négy étkezésre bontható: reggeli, egy kisétkezés a futam közben, egy másik a célba éréskor és vacsora.

A reggeli tartalmas, kiegyensúlyozott és a napi igénybevételre szabott, általában gyümölcslé, kávé vagy tea, omlett rizzsel vagy tésztával, joghurt, mindez a rajt előtt legalább három órával.

A verseny közben kizárólag a szénhidrát-utánpótlásra és a hidratálásra koncentrálunk, a 20-30 percenként fogyasztott energiaszeletek, gyümölcszselék és víz vagy energiaitalok segítenek tartani a ritmust. Ezeket a versenyzők a zsebeikben viszik magukkal, ezért fontos a kis méret és a praktikus csomagolás.

A futam után a regenerálódás a cél, ekkor rendszerint egy nagy adag tartalmas salátát fogyasztanak a kerékpárosok: gabonafélékkel, fehérjével, sajttal, magokkal, bogyókkal…

A vacsora már a másnapi etapra készít fel. Ha például hegyi szakasz következik, akkor az alacsony glikémiás indexű teljes kiőrlésű tésztákat részesítjük előnyben, kiegészítve az izomzat regenerálódását segítő fehérjékkel, vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag zöldségekkel, gyümölcsökkel.


Általánosságban jellemző, hogy nagyon figyelünk a mennyiségekre, a kiegyensúlyozott táplálékbevitelre és az alapanyagok sokszínűségére: variáljuk például a gabonaféléket (tészta, bulgur, quinoa...) és a zsiradékokat (olívaolaj, mogyoróolaj…). Számolnunk kell a rostok emészthetőségével is, hogy elkerüljük a gyomorproblémákat, ezért a rostdús zöldségeket inkább püré formájában készítjük, mint egészben. Szintén az emésztés megkönnyítése érdekében arra kértem a séfeket, hogy hagyományos kovászos parasztkenyeret vásároljanak.

Milyen egyéb tényezőket vesznek még figyelembe?

Bár a receptek kidolgozásánál szigorú dietetikai szabályok szerint járunk el,

nem hanyagoljuk el az étkezések örömszerzési funkcióját sem.

A verseny alatt bejárt régiók receptjeiből és alapanyagaiból válogatunk - helyi sajtokat, egyéb specialitásokat. Mindent frissen készítünk, a sportolók igényeire adaptálva. A vacsora vidám, családias hangulatú, ahol a csapattagok megbeszélhetik a nap történéseit.


Egy másik, nem elhanyagolható tényező a rendelkezésünkre álló konyha mérete. Ez a mobilkonyha a versenyzőket kísérő egyik kamionban kapott helyet. Korlátozott mérete, felszerelése, a munka szervezése és a tér szűkössége igencsak eltér a megszokottól és kihívás elé állítja séfjeinket.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra