Hamuban sült pogácsa, csokifüggő madár, mindent bekebelező füstölt disznóság, parancsszóra terülő asztalka. Gasztronómiai vonatkozásoktól a mesék sem mentesek, szerencsére, mert ahogy a szereplők esznek, isznak, főznek, dőzsölnek, vagy éppen éheznek, abból sokat tanulhatunk. Lehet, hogy az írók eredetileg csak szórakoztatni akartak, a sorok között viszont mégis fontos kulináris tanulságok rejtőznek. Íme tíz jó példa!
1. A lencsét át kell válogatni (Hamupipőke)
A szelíd és kedves Hamupipőke a fényes bál estjén lencsét válogat, amíg szívtelen mostohája és annak lányai a kastélyban parádéznak. Igaz, a Grimm testvérek meséjében és a Perrault-féle változatban is az utálatos mostoha direkt szórja a lencsét a hamuba, ettől függetlenül van értelme a lencse aprólékos átvizsgálásának. Ma viszonylag tisztább áru kerül forgalomba, de nem árt résen lenni, akár bolti, akár termelői a lencse, apró kavicsok lapulhatnak közte.
2. A só az étel lelke (A só)
Benedek Elek gyűjtése ez az ízes magyar népmese, amiben egy király megkérdezi a lányait, hogy mennyire szeretik őt. Legkisebbje a sóhoz méri a szeretetét. Sajnos a hasonlatot az apa túl póriasnak érzi, a vélt szemtelenséget azzal torolja, hogy kitagadja és elkergeti a lányt a háztól. A történet a végére kiderül, hogy só nélkül minden étel ehetetlen, vagyis ez egy nélkülözhetetlen hozzávaló. Ennek hatására a hasonlat üzenete is helyre kerül az apa lelkében és a családi viszály is feloldódik.
3. Mit főzzünk csúcsgasztronómiához szokott kritikus vendégnek (Ratatouille / Lecsó)
Finnyás vendéget fogadni nem túl szívderítő, a menü dilemmája kellemetlen súlyként nehezedik a szakácsra, főleg, ha a vendég az ország legelismertebb, ámde keserű és nem jóindulatú ételkritikusa, mi pedig nagy reményeket füzünk induló éttermünkhöz.
Hasonló problémával küzd a Pixar párizsi színterű animációs filmjében Remy, a kifinomult ízlésű patkány, aki egyébként születetett konyhai őstehetség. A nagy feladathoz végül a francia konyhaművészet egyik mesterétől merít inspirációt, majd arat diadalt. A siker kulcsa: túlkomplikált kreáció helyett készítsünk egyszerű házi kosztot, minőségi alapanyagokból, szép tálalásban. Például ratatouille-t, vagyis (francia) lecsót.
4. Idegenektől ételt elfogadni tilos (Hófehérke, Alice Csodaországban, A három medve)
Rendszeres mesei tanulság, hogy aki idegenektől étel-italt elfogad, az pórul jár. A Grimm fivérek történetében egy otthonról elmenekült királylány beleharap az idős nénitől - álcázott gonosz mostoha - kapott mérgezett almába és összeesik (igaz, az ájulást az almadarab félrenyelése okozza, nem a méreg). Lewis Caroll regényében Alice az “Igyál meg” feliratú italtól először összemegy, az ‘Egyél meg’ sütitől pedig óriásira nő, egyiket se élvezi. ![]()
Minősített eset, mikor fel se kínálják az ételt. Andrew Lang meséjében egy medvecsalád reggelire zabkását készít magának, s amíg várják, hogy kihűljön, sétálni mennek. Közben betoppan a makacs természetű szomszéd kislány. A hívatlan vendég nem zavartatja magát az üres otthonban, sorban beleeszik a tálakba, majd elalszik. Felébredve három kiéhezett medvével találja szembe magát. Magyar fordításban a mese Gőgös Kataként ismert, a ‘porridge’ pedig pudinggá alakul.
5. Mézeskalácsból szép ház készülhet (Jancsi és Juliska)
A legdermesztőbb mesék egyike, szintén a Grimm testvérek nevéhez fűződik. Egy kiéhezett kannibál idős asszony az arra tévedt testvérpárt rabszolgamunkára kényszeríti, sőt, egyiküket módszeresen hízlalja egy jövőbeli lakoma reményében.
Szerencsére a végkifejlet jó, a gyerekek megmenekülnek. A hátborzongató elemek ellenére a mézeskalácsból készült ház nem csak Jancsi és Juliska (Hansel und Gretel) fantáziáját ragadta meg, sőt, a sütiház készítése ma már az adventi készülődés egyik kedves tevékenysége. A díszítésnek pedig az olvasók képzelete után, a sütögetők kézügyessége szab határt.
6. New Orleans nemzeti specialitásai: gumbo és beignet (A hercegnő és a béka)
A Disney 2009-es animációs filmje a Grimm testvérek ‘A békakirály” című meséjének átirata. Az amerikai verzió egy (gasztro)kultúrális utazás Louisiana legnagyobb városába, New Orleansba, s a meséből két nemzeti specialitást is megismerhetünk. Az egyik a gumbo (magyar szinkronban ragu), ami egy gazdag, fűszeres, rántással sűriett ragu, amibe kolbász, valamilyen húsféle és rák is kerül. Ezt készíti a főszereplő Tiana kislányként édesapjával az egész szomszédságnak.
Kicsit később a már felnőtt Tiana egy halom porcukorral szórt fánkot szolgál fel a reggelizőben, valamint „500 férfifogó fánkot” süt egy esti partyra. Ez a fánk a „beignet”, a négyszög alakú, égetett tésztából (pâte à choux) készült specialitás, amit bő olajban sütnek, majd porcukorral borítják.
7. A medvék szeretik a mézet (Micimackó)
Nincs olyan fejezet, vagy rész, amiben Micimackó kezében ne fordulna meg legalább egy csupor méz. Hogy A. A. Milne nem írt valótlant, arról a veresegyházi Medveparkban is meggyőződhetünk, ahol a látogatók a kerítések elé kitett bödönökből hosszúnyelű fakanállal etethetik a medvéket.
8. Tunkolni nem ciki (Gergő juhász kanala)
Mátyás király egyik „álruhában országjárós” története. A király leckéztetős ebédre hívja az őt megsértő, mit sem sejtő juhászt. Az idős juhásznak szándékosan nem adnak kanalat a terítékhez, közben a méltóság nagy hangon kijelenti, hogy „Eb, aki levesét meg nem esz".
Gergő gyorsan feltalálja magát: serclit kanyarít a kenyérből, a puha belet kicsipegeti, az üreges kenyérhéjjal pedig kikanalazza a levest. A tunkolásban szottyosra ázott héjat a végén jóízűen elfogyasztja, majd egy frappáns replikát is megenged magának. A király jót derül a szellemességen, nekünk pedig íme a bizonyíték, hogy illusztris társaságban se kőbevésett az asztali etikett.
9. A leves a legjobb „mindent bele” étel (Kőleves)
Az erdélyi népmesében a furfangos katona túljár a zsugori falu eszén, mikor kőből levest főz. A kőleves egy olyan csodaétel, amihez elméletileg nem kell semmi, csak egy kis víz. Persze ezzel-azzal még jobb lenne: szalonnavég, kolbász maradék, krumpli, zöldségek.
A kívánt alapanyagokat a helybeliek gyorsan össze is hordják, míg végül egy nagyon tartalmas leves áll elő. A legény jóllakik, a fukarságtól elvakult falu népe pedig boldog, hogy már a semmiből is tudnak levest főzni. Nekünk jó emlékeztető, hogy bármilyen maradék lapul a hűtőnkben, mehet a levesbe.
10. A spenót egészséges (Popeye)
Amikor egy kis plusz erőre van szüksége, Popeye gyorsan spenótot önt a szájába, és már le is győzi az előtte tornyosuló akadályt. Az „erőt adó spenót” koncepció tényleg egészséges üzenet, de valójában egy adminisztratív hibán alapszik. A baklövésről több fórumon is olvashatunk, dióhéjban: egy német kémikus Eric von Wolf ugyan helyesen állapította meg a spenót vastartalmát, de jegyzetei átírásakor rossz helyre tette a tizedesvesszőt, így lett 100 g spenótban 35 mg vastartalom a 3,5 mg helyett. Ez 1870-ben történt, s mikor 1929-ben Popeye először feltűnt a színen (képregényben, majd a televízión), a tévedést még nem korrigálták. Nem csoda, hogy erre a hipervastartalmúnak hitt ételre esett az alkotók választása. Bár a tengerész a parajt kizárólag konzerv formában fogyasztja, de legalább nem gumibogyószörppel erősít.