Cikkek

Gonda Mariann

2020. október 5.

sashimi art

A szasimi különböző vágási technikákkal előkészített nyers haldarabokat jelent, amelyeket többnyire szójaszósszal, gyömbérrel, vaszabival fogyasztanak. A jó szasimi titka nemcsak a hal frissességében és a szeletelés precizitásában lakozik, ugyanilyen fontos az esztétikus tálalás is. Olyannyira, hogy új művészeti ág született: a “Sashimi Art”.

Ezzel a címkével posztok ezreit látják el a képmegosztó oldalakon, köztük az egyik legnépszerűbb a mikyou nevű felhasználó Instagram profilja, jelenleg közel 70 ezer követővel.


A japán úriember mindenféle konyhai előképzettség nélkül, évek alatt az internetről, YouTube videókból, neves séfeket követve sajátította el a szasimikészítés vágási technikáit. Ennek a tudásnak a birtokában döntött úgy, hogy megtanítja kisfiának az alapokat, aki kezdetben csekély érdeklődést mutatott a téma iránt.

Ekkor támadt az az ötlete, hogy a halszeletek elrendezésével a gyermek számára ismerős karaktereket jelenítsen meg a tányérjain. Arról nem szólnak a hírek, hogy a kézműves foglalkozásnak köszönhetően a gyerek rákapott-e szusimesterségre, de az apukát elragadta a lelkesedés. A művészi aspektust kicsit túltolta - követői nagy örömére -,

kompozíciói olyan szépek, hogy galériában lenne a helyük.

Ez érthető okokból nem lehetséges, így a fotó elkészülte után a családi asztalra kerülnek.

Alkotásaihoz a tonhalat, lazacot, tintahalat, aranydurbincsot, lepényhalat a helyi szupermarketben szerzi be, esetenként saját horgászzsákmányát használja. Ritkábban garnélarákot, polipot.

A fajok eltérő árnyalatú húsa megadja a tányér alaptónusát, ezt zöldségekkel, levelekkel, ehető virágokkal egészíti ki.

A “tantervnek” megfelelően a különböző vágási stílusok mindegyike megjelenik a kompozíciókban:

hira-zukuri: téglalap vagy “dominó” alakú szelet - tonhal, lazac

usu-zukuri: vékony (2 mm) szelet - lepényhal

itu-zukuri: nagyon vékony (<2 mm) szelet - tintahal

kaku-zukuri: 2x2 centis kockák

A tablók nemcsak rövid életűek, az elkészítésükre sincs 5-10 percnél hosszabb idő:

a felszeleteléssel felszabadulnak a hal ízei, de ugyanilyen gyorsan el is illannak. A kéz melege és a fogdosás sem tesz jót az alapanyagnak, ezért a séf pálcikával dolgozik, különösen a finom mozdulatok ábrázolásánál.

Feminin figurák

A képeken sokféle karakter jelenik meg: szirének, sárkányok, szamurájok, mesehősök, hétköznapi jelenetek szereplői, állatok - többségük azonban kecses női alak. Ennek oka elég egyszerű: a szeleteket sokkal könnyebb úgy elrendezni, hogy egy szoknya vagy hosszú haj képe rajzolódjon ki.
Mozgásban lévő figurái szinte letáncolnak a tányérról


Halszagú, de bájos Disney hercegnőkMitikus teremtmények
Inspirációk az állatvilágból

Életképek a hétköznapokból