Cikkek

PR

2020. október 27.

A Nébih segít abban, hogy a vásárlók eldönthessék, milyen áru kerül a kosarukba – ennek eszköze a kétfokozatú Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy, ami egy új, hiteles, szakmailag és tudományosan is megkérdőjelezhetetlen, értékteremtő hazai minőségrendszer.

Céljuk, hogy hiteles információt nyújtsanak, és valódi garanciát vállaljanak a hazai, kiemelkedő minőségű, biztonságos termékekre – segítségükkel az élelmiszeripar szereplői is előnyre tehetnek szert!
Az alapfokozatra a FELIR-azonosítóval rendelkező, a KMÉ szabályzatainak megfelelő gyártó és forgalmazó is pályázhat, míg a prémium kategóriát jelentő arany fokozat a Nébih Termékmustra eredménye alapján igényelhető. A védjegyet csak olyan termékek nyerhetik el, melyek kiváló minőségükön kívül, plusz minőségi követelményeknek is képesek megfelelni.

Személyes bejárás után


Az ellenőrzés során az auditor bejárja az üzemet, szemlézi a pályázott termék gyártásának útját, vizsgálja a szükséges engedélyeket. Hogy a vevők számára teljes bizonyosságot nyújtsanak, ellenőrzik a beszállítókkal, a feldolgozással, az alvállalkozókkal, az értékesítéssel, a minőségbiztosítási rendszerrel és a nyomon követéssel kapcsolatos dokumentumokat is. A raktározás körülményei sem mellékesek, de a hulladékkezelés módját, a kártevőirtás rendjét és hatékonyságát is figyelembe veszik.

Arany fokozat megszerzése

Ahhoz, hogy valaki elnyerje az arany fokozatú védjegy használatát, termékének kiváló eredményt kell elérnie a Termékmustrán, ami az adott termékkörben megvásárolható termékek versenye. A jelentkezésre történő felhívást valamennyi Nébihnél nyilvántartásba vett üzem megkapja, így azok a kisebb, helyi gyártók is bekerülhetnek, akik egyébként csak lokálisan értékesítik termékeiket.

Mindennek az alapja a laboratóriumi mérés: megvizsgálják a termékek biztonsági és minőségi paramétereit. Ha itt hibát észlelnek a szakemberek, azt jelzik az adott vállalkozás felé, ezzel is segítve, hogy termékeik minden szempontból biztonságosak legyenek.

A továbbjutó termékekre pedig az ellenőrzésnek talán az egyik legizgalmasabb része, az úgynevezett minőségmustra vár,

ahol egy szakemberekből és laikusokból álló – közel száztagú zsűri – kóstolja végig és értékeli az egyes termékeket!

Kik döntenek?

A zsűriben a Nébih szakemberei mellett helyet kapnak az élelmiszeripari szakmai szervezetek, oktatási intézmények, valamint az élelmiszergyártó és -forgalmazó cégek képviselői, dietetikusok és gasztronómusok is. A legjobbak bekerülnek az érzékszervi bírálat második szintjére, az úgynevezett csúcsbírálatra, ahol a kóstolást már kizárólag szigorú szakmai szempontok szerint végzik a szakemberek.

A folyamatnak még itt sincs vége! A Nébihnél megvizsgálják a továbbjutott termékek csomagolását és az azon szereplő jelöléseket is.

A megmérettetés során ugyanis fontos szempont, hogy a csomagolás mennyire strapabíró, környezet- vagy fogyasztóbarát, és hogy a rajta szereplő információk megfelelnek-e a törvényi előírásoknak.


Amikor egy termék mindezeken túljutva alkalmassá válik a KMÉ-védjegy arany fokozatának használatára, igényelhetik a védjegyhasználati jogot – ezt egy helyszíni audit követi. A védjegyek használati jogát három évre kaphatják meg: ez idő alatt kötelező önellenőrzések és utóellenőrzések biztosítják, hogy a pályázó továbbra is megfeleljen a tanúsítási követelményeknek. Ha ennek során a szakemberek hibát észlelnek, akár vissza is vonhatják a védjegyhasználati jogot!

A KMÉ arany fokozatú védjegy komplex és egyedülálló tanúsítási folyamata – a Termékmustrával együtt – akár fél évig is eltarthat, aki viszont elnyeri annak használatát, méltán lehet büszke saját termékére. Bátran válasszuk hát ezeket az élelmiszereket, hiszen kiemelkedő minőségüket a Nébih garantálja!

Az alapfokozatú védjegy pályázathoz megnyitott termékkategóriák

Az alábbi termékkategóriákban lehet már pályázni: fogyasztói tej, natúr joghurt, kefir, vaj, tehéntúró, tejföl, tejszín, trappista sajt.
A tejföl- és tehéntúrótermék-kategóriák Termékmustrája már lezajlott.
További információ: kme.hu

(X)