Cikkek

Orbán Szilvia

2020. augusztus 27.

JamesBeard , díj , ceremónia , legjobbséf , legjobbétterem , koronavírus

Az éttermi ágazat egyik legrangosabb díját az amerikai James Beard Alapítvány ítéli oda évről évre, azonban idén elmarad a győzteseket megnevező bejelentés.

Májusban még arról adtunk hírt, hogy közzétették a neves szakmai díj legjobbjainak teljes listáját, bár a döntősökről szóló bejelentést ebben az évben a vírushelyzet miatt elhalasztották, így az eredetileg március 25-re tervezett közzététel végül május 4-ére csúszott.

Akkor még úgy tudtuk, hogy a James Beard Alapítvány (JBF) a legfontosabb kategóriákban szeptember 25-én eredményt hirdet, amelyről majd élőben közvetítenek a Twitter-oldalukon, ugyanakkor a szokásos díjátadó gála elmarad.

Mi ez a díj?

A James Beard-díjakat a hasonló nevű alapítvány (JBF) ítéli oda 1990 óta az Egyesült Államokban, a kulináris ágazat legjelesebb képviselőinek.

A legkiválóbb amerikai séfek mellett díjakat osztanak ki a legjobb éttermeknek, gasztronómiai témájú könyveknek, újságíróknak,


tévé- illetve rádióműsoroknak, és 1995 óta már az éttermi dizájnnal foglalkozó szakembereknek is.

A hagyomány szerint a díjátadóra egy gálavacsora keretében kerül sor májusban, a névadó – James Beard neves szakács, oktató, szerző, televíziós személyiség – születésnapja környékén.


A James Beard-díjat sokan csak a gasztronómiai Oscar-díjként emlegetik. Tény, hogy

az elismerés rendkívüli presztízzsel bír az amerikai kontinensen (és azon túl is), amelynek egyik alapja az, hogy a díjakról egy több mint 600 főből álló szakmai testület dönt,

amelyben sok, az ágazatban tevékenykedő kiválóság is helyet kap – köztük a korábbi évek díjazottjai is.

Emlékezetes év volt

A 2020-as év finoman szólva nem lopta magát a vendéglátásban tevékenykedők szívébe, hiszen a koronavírus-járvány sokakat állított kényszerpályára, és a válság a világ számos pontján, hónapokkal a világjárvány kitörése után sem mutat jelentős enyhülést.

A világ éttermei a hetekig tartó leállást követően, megcsappant létszámmal, megtizedelt vendég- és szolgáltatáskörrel ugyan sok helyütt újra csatasorba álltak, de

a megélhetésen túl a szakmai munkára is vitathatatlanul óriási csapást mért a kényszerpihenő.

Augusztus végén pedig az éttermi ágazat egyik legrangosabb díját odaítélő James Beard Alapítvány bejelentette: 30 éves történetében először idén nem hirdetnek győztest a leginkább várt séf, illetve étterem kategóriában – ehelyett a már korábban megnevezett jelölteket és a korábbi kitüntetetteket ünneplik.

„Döntésünkben nagy szerepet játszott az, hogy az éttermek jelenleg is a koronavírus által okozott negatív hatásokkal küzdenek, amely jelentős, hosszantartó megrázkódtatást jelent közösségünknek.

Ebben a helyzetben az alapítványunk úgy hiszi, hogy a díjak kiosztása nem viszi előbbre a küszködő ágazatot.

A díjak általában rendkívül pozitívan hatnak az éttermek és séfek elismertségére, de a jelenlegi szituációban, amikor sok étterem kényszerült – akár végleges, akár időszakos – bezárásra, illetve üzemel minimális kapacitással, valószínűleg nem bír a szokásos jelentőséggel” – indokolták.


Mi várható?

A szeptember 25-ére tervezett „ceremónia” ugyan nem marad el, de azon a már korábban megnevezett – például az Amerika Klasszikusa, az Életmű, az Év Humanitáriusa, vagy a Dizájnikon kategóriákban jeleskedő – jelölteket ünneplik majd.

„Egyáltalán nem volt könnyű a döntés” – magyarázta a JBF elnöke, Clare Reichenbach. „Ez egy rendkívül bizonytalan időszak mindannyiunk számára, és ebben az amúgy is izgatott ökoszisztémában őszintén szólva nem éreztük helyénvalónak, hogy most valaki amiatt is aggódjon, vajon nyer vagy veszít. Egy szó mint száz:

bár tudjuk, milyen nagy becsben tartják a díjat és az azzal járó megtiszteltetést, a jelenlegi szörnyű helyzetben mindez eltörpülni látszott.”

A közlemény a következő évre vonatkozóan is szolgált új információkkal, ugyanis eszerint „az alapítvány újraértékeli a ’kiválóság’ fogalmáról alkotott képét” és 2021-ben sem tervez díjátadó gálát. A gála helyett rendezendő ceremónián pedig majd a független éttermi ágazatot ünneplik, mindazokat, akik a krízis alatt irányt mutattak, és jelentős hatással voltak mind az egész szektor, mind szűkebb közösségük életére.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra