Cikkek

Orbán Szilvia

2020. március 5.

Egy spray kétszer hosszabb ideig képes megőrizni a közönségkedvenc avokádó frissességét.

Van egy mém, aminek legalább tucatnyi verziója ismert, és aminek lényege, hogy az avokádó milyen gyorsan veszíti el vonzó kinézetét: adott két fotó egymás mellett, az elsőn egy tökéletes, halványzöld avokádó látható egy bolt polcán, míg a másodikon – pár perccel később – ugyanez barna pépként a konyha asztalunkon.

Való igaz, a vicc az avokádó egyik fontos jellemzőjét állítja pellengérre, hiszen aki szereti fogyasztani, biztosan tapasztalta már a termés barnulásra való fokozott hajlamát, amit ugyan lassíthatunk valamelyest egy kis citromlével, vagy ügyeskedhetünk a frissentartó fóliával és edényekkel, de igazából eddig mindig a gyümölcs-zöldség győzött. Most azonban van némi ok a reményre,

ugyanis már létezik egy termék, amelyet az avokádó felületére kell spriccelni, és az meghosszabbítja a termés frissességét.

Az avokádó egy Dél-Amerikában, főként Mexikóban őshonos, a babérfélék családjába tartozó trópusi fa, amelynek a termését fogyasztjuk. Az avokádó zöldség, gyümölcs és gyógynövény is egyben, magjából olajat nyernek.

A termés húsa éretlen állapotban kőkemény, éretten viszont szinte kenhető állagú, színe hamvas-friss zöld. A termés körteformájú, héjának felülete a fajtától függően lehet sima vagy rücskös, színe az élénkzöldtől a haragos zöldön át a barnás feketéig változhat.

Az avokádó gazdag telítetlen zsírsavakban, kiváló A- B-, C-, E-vitaminforrás, illetve jelentős a kálium-, foszfor-, kalcium-, magnézium-, vas- és nátriumtartalma. Remek antioxidáns, csökkenti a koleszterinszintet, jó hatással van a keringésre, és remek bőrtáplálószer.

Az Apeel Sciences nevű kaliforniai cég kifejlesztett egy spay-t, amely ehető réteget képez az avokádó felületén. A vállalat termékét– egy európai megállapodásnak köszönhetően – hamarosan már a német és dán üzletek polcain is felfedezhetjük, írja a FoodAndWine.

Az Apeellel kezelt avokádók a gyártó szerint lassabban mennek tönkre, és kevesebb hűtést igényelnek. A spray által kialakuló védőréteg pedig növényi alapú, nem tartalmaz műanyagokat, sem tartósítószereket.

A gyártó a honlapján azt írja, hogy a hajszálvékony rétegnek köszönhetően a termésben lelassul az oxidációs folyamat és a vízvesztés. A vállalat vezetője pedig korábban egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy a bevonat lehetővé teszi, hogy a termést az eddigi 2-3 nap helyett dupla annyi ideig is élvezhessük.

„Minden egyes nap azon dolgozunk, hogy innovatív megoldásaink segítségével a világ egészségesebb és fenntarthatóbb legyen. Az Apeel segítségével jelentősen csökken a pazarlás”

– magyarázta Adrielle Dankier, az Apeel szállító partnerének (Nature’s Pride) kereskedelmi vezetője. „Elmondhatatlanul büszkék vagyunk rá, hogy intenzív együttműködésünk eredménye végre eljut az üzletek polcaira. Alig várjuk, hogy Európában is bevezethessük a piacra a termékünket.”

Az Apeellel kezelt avokádók Németországban az Edeka és a Netto, míg Dániában a Bilka és a Fotex boltjaiban lesznek elérhetőek, s a további tervek szerint a brit Asda-lánc polcaira is felkerülhetnek. A terméket az Egyesült Államokban többek között a Krogerben és a Whole Foods Marketsben árulják.

A gyártó úgy véli, hogy a védőréteg még számos más zöldség és gyümölcs – például spárga, citrom, eper, paradicsom, paprika vagy áfonya – esetében is sikerrel alkalmazható, ám egyelőre csak avokádó kapható „Apeel-kezeléssel”. 

2019 Time-Lapse Video from Apeel Sciences on Vimeo.

„Mindannyian tudjuk, milyen érzés félbevágni egy avokádót, és rájönni, hogy az már túlérett” – fogalmazott James Rogers, a vállalat elnöke még 2018-ban. „Jön ez a mélyről jövő, zsigeri reakció, hogy valami olyasmire költöttünk, ami egyből a kukában végzi” – arról nem is beszélve, hogy a konyhapultunk egy pillanat alatt egy gúnyos mém helyszínévé válik.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra