A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2014. június 13.

Vidékjáró Tematikus Napok keretében június 14-15. között Népi Íz-őrző Napok és Tájjelegű ételek kóstolója programsorozat lesz az ország több pontján. Ízelítőül néhány vendégcsalogató program a tematikus nap rendezvényeiből.

Egyre többen vallják, hogy a falusi ízek, a gazdaasszony főztjei azon kulináris élvezetek közé tartoznak, melyeket érdemes mindenkinek megkóstolnia. Ebben segít a gasztronómia szerelmeseinek a - Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) által kezdeményezett és együttműködő szakmai és civil partnereivel megvalósuló - Vidékjáró programsorozat is, mely az év minden hónapjában egy-egy tematikus napon a csodálatos magyar vidékre csábítja az érdeklődőket. A "Népi Íz-őrző Napok és Tájjellegű ételek kóstolója" programhoz több vidéki étterem, csárda, borászat, önkormányzat, termelő, falusi szállásadó és vendégasztal szolgáltató is csatlakozott.

"Magnum Aldamas" - "Áldos" főző ünnepség Szabolcs községben

Az ősi magyarság ünnepi étele az "Áldos", amely ősi hitvilágunk szimbolikája alapján épül fel. Ennek megfelelően, az összetevők is meghatározott sorrendben kerülnek az üstbe. Az "Áldos" nyomai máig fennmaradtak ünnepi ételeink receptúrájában. A hétvégi rendezvényen lesz ősmagyar főzőtanfolyam, hagyományőrző íjászpárbaj, nomád birkózás, kelevézhajítás, gyermeklovagoltatás, kézműves vásár, régen használatos fűszerek és gyógynövények, kézműves agrártermékek kóstolója és vására. Történelmi faluséta és idegenvezetés. Falusi vendégasztal, falusi szálláshely, sátorozási lehetőség. Este tábortűz.

A bereki gasztronómia hagyományai Balatonfenyvesen 

Berek természeti környezetének, gazdálkodási és gasztronómiai hagyományainak, népi mesterségeinek bemutatása. Belépő ár: felnőtt: 800,-Ft/fő; gyermek: 400,-Ft /fő

Egy nap Aldebrőn

Hagyományosan elkészített ételeket kóstolhatnak meg a látogatók. Belépő ár a Népi Íz-őrző napra: Sült derelye és borkóstoló: 600,-Ft; aldebrői fojtott: 1.000,-Ft.

Népi Ízőrző Napok és Főszezon Turisztikai Kiállítás Tapolcán

A népi ízek és a tájegység hagyományos ételeit és italait népszerűsíti ez a rendezvény. A szervezők fontosnak tartják, hogy a helyi termelők által előállított kiváló minőségű alapanyagok és a valódi, helyi ízek minél szélesebb körben ismertté váljanak. A kiállításon szinte a térség teljes idegenforgalmi palettája elérhető, a bakancsos turizmustól a különböző kulturális és szórakoztató programokon és sportolási lehetőségeken át a legváltozatosabb igényeket kielégítő szállás- és vendéglátóhelyekig. A kiállítók a helyszínen számos akcióval, különböző kedvezményekkel is várják a belföldi és külföldi utazókat. Emellett szórakoztató programokkal, népi hagyományok bemutatásával, kézműves mesterségek gyakorlásával, kipróbálásával, könnyűzenei produkciókkal, népzenei és népitánc bemutatókkal is szeretnének a látogatók kedvébe járni.

Az Őrség gasztronómiájának bemutatása a Múltidéző Portán, Szalafőn 

Múltidéző Porta-népi műemlék házak az Őségben-Szalafő-Papszer-Pusztán. Országos védettség alatt lévő nép műemlék vendégházak bemutatása, tájjellegű ételek kóstolójával. A vendégházban lévő műemlék sütőkemence és régi paraszti eszközök bemutatása. Régi, paraszti élethelyzetet bemutató írat gyűjtemény megtekintése. Néprajzi tájékoztató az Őrség gasztronómiájáról. 12.00-15.00-ig közös dödölle készítés. Gyermekek részére állatsimogató, madárbarát kert, játszótér áll rendelkezésre.

"Tísztás Ítelek Napja" Kismarján

Kismarjai ételek fesztiválja. 2003-ban készült kismarja népi ételei gyújtemény bővítése. Könyvbemutató a bihari ételekről. Főzőcske - de okosan - főzéssel kapcsolatos tanácsadás - tapasztalat csere - Kismarjai főző asszonyok tapasztalatai, vidám tréfás történetei, emlékei, élményei jeles eseményekről. Első főzések története - avagy - "Amit főztél edd meg!". Receptverseny: ki tud minél több tésztás receptet? Helyben és otthon készített tésztás ételek kóstolója. Kismarja "Tísztás Ítelének" megszavazása. "Mire tanítanám meg az unokámat?" - régi receptek bemutatása, melyeket már a fiatalok nem ismernek. 

V. Stifolder Fesztivál Fekeden

Dél-Dunántúl területére a XVIII. században német bevándorlók érkeztek a Fuldai Apátság közvetítésével. Ma kb. 40 falut és várost tartunk számon Baranyában és Tolnában a "Fuldai Települések" között. Ide tartozik Feked is, ahol írásos emlékek alapján tudjuk honnan jöttek őseink Hessenből, Fulda mellől. Elődeink sok minden újat hoztak magukkal, így étkezési szokásokat és magukat az ételeket is. Az országosan ismert Stifolder szalámi is ebből az időből ered. A  fesztiválon a stifolderek versenyére, egy saját készítésű szalámival lehet nevezni mely legalább 70 dkg és minimum 35 cm, melyet szakmai zsűri fog értékelni.

Köles és spárganap a Gedeon tanyán, Bugacon

Érkezés szombat délután - tradicionális fogadás: házi barackpálinkával a nagyobbaknak ,lila hagymás mangalicazsíros kenyérrel az egész család örömére. Négyökrös fogatozás igazi magyar szürkékkel, úgy ahogy azt Petőfi írta: négyökrös szekérrel "lassacskán ballagunk..."  vagy lovas fogatozás. Egyedülálló mogyorógurító és patkóhajító verseny, melyek győztese érmékkel és díjakkal gazdagabban térhet haza. A legendás homoki fehér spárga termesztése, felhasználása és gyógyító ereje. Ismeretterjesztő előadás. Spárgaföld megtekintése, spárgaleves kóstolás. Beszélgetés a köles gyógyító, immunerősítő hatásáról. Nagy élményt jelentenek majd gyermekének a szabadon szaladgáló nyuszik és egyéb simogatható állataink, a lóra ülés, a lovaglás lehetősége. Igazi családi programot kínálnak a természet lágy ölén. 

Kenyérsütés, bográcsolás, hagyományos nép ételek az Aradi Tanyán, Mórahalom községben

A falusi vendégasztal-szolgáltatás keretében kenyérsütéssel, Dél-alföldi bográcsos és hagyományos nép ételekkel várják az ide látogatókat. Aki csak tanyalátogatásra érkezik, azokat saját készítésű szörpökkel és lekvárokkal kínálják. Ár: felnőtt 3.000,-Ft /fő, gyermek 1.500,-Ft/fő

Aradi Tanya és Élménybirtok (Mórahalom, VII. körzet Tanya 144.)

Ízletes ebéd, méneshajtás, lovasbemutatók a Tanyacsárdában, Lajosmizsén

A Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesülete, a FATOSZ és a Tanyacsárda együttesen szervezi meg a Népi Íz-őrző Napot. 11.00 órától kocsikázhatnak a csárda környékén, 12.30-kor megtekinthetik a méneshajtást és lovasbemutatónkat. 12.00 órától ízletes ebéddel várják a vendégeket, miközben cigányzenekar muzsikál. A csárdában ebédelő vendégek részére a programon való részvétel ingyenes.

Tanyacsárda Kft. (Lajosmizse, Bene 625.)

Népi Íz-Őrző napok a Lázár Lovasparkban, Domonyvölgyben 

11 órakor az érkező vendégeket frissen sütött sajtos-magvas és tepertős pogácsával, ágyaspálinkával és ásványvízzel kínálják a csárdák teraszán. Ezt követően megtekinthetik a Világbajnokok Termét, a Falusi udvart és a Versenyistállót, majd egy kb. 15-20 perces erdei kocsikázáson is részt vehetnek.

11:30 - 12:00 között elkezdődik a hagyományőrző lovasbemutató, melynek időtartama kb. 40 perc.

A fenti program után van lehetőség elfogyasztani egy ízletes, magyaros ebédet.

Csikós menü ajánlat: gulyásleves bográcsban tálalva, domonyvölgyi sültek fatálon kínálva, 2 féle körettel, 4 féle savanyúsággal, tejespite forró baracklekvárral, fél liter bor (Villányi Portugieser 2013. száraz - Polgár Zoltán Pincészet, Neszmélyi Cuvée 2013. száraz - Szöllősi Mihály Pincészet) vagy 2 pohár üdítő vagy 2 pohár sör, ásványvíz, kávé.
Az ebéd alatt cigányzene szórakoztatja a vendégeket.

Népi Íz-Őrző Napok a hartai Kisvendéglőben 

Hagyományos ételekkel várják a vendégeket június második hétvégéjén.

Kisvendéglő (Harta, Kossuth L. u. 48.)

www.videkjaro.hu