Bár az idénygyümölcsök frissen, önmagukban is nagyon finomak - talán a legfinomabbak - mégsem árt néha egy kis újítás, hogy még szívesebben fogyasszuk és élvezzük számos jótékony hatásukat.
A piacokon halomban állnak a nyár szebbnél szebb termései, legszívesebben mindbe azonnal beleharapnánk. Naná, hogy többet veszünk, mint amennyi elfogy, de mit tegyünk a maradékkal? Mi a megoldás, ha gyerekeink ösztönösen menekülnek mindentől, ami egészséges, vagy ha már kipróbáltuk az összes gyümölcsös sütireceptet, eltettünk több évre elegendő lekvárt és befőttet, és a kert még mindig ontja terméseit?
Szívesen ennénk a gyümölcsből, de a könyökünkön jön már ki az unalomig ismételt gyümölcssaláta?
Philippe Convers séf tanácsait megfogadva nemcsak a válogatós gyerekeinket cselezhetjük ki, de felnőtt vendégeink is biztosan értékelik a változatosságot.
Jégkockaként
Tegyünk egész bogyós gyümölcsöket (áfonyát, málnát, ribizlit, gránátalmát…), darabokra vágott barackot, kivit a jégkockatartóba, adjunk hozzá zöldfűszereket (például bazsalikom- vagy mentaleveleket), töltsük fel vízzel és fagyasszuk le.
Díszít és hűt, bármilyen koktélt, gyümölcslevet, limonádét feldob.
![]()
Chips-ként
Éles késsel vagy mandolinnal hajszálvékony szeletekre vágunk ananászt, almát vagy körtét, és két óra alatt 60 fokon megszárítjuk a sütőben, félidőben megforgatva.
A burgonyachips-nél, ropinál klasszisokkal egészségesebb rágcsálnivaló.
![]()
Aszpikban
Agave sziruppal, szörppel vagy citromlével és (zöld)fűszerekkel ízesített zselében megdermesztünk feldarabolt gyümölcsöket (epret, kajszit, őszibarackot, erdei gyümölcsöket…). Rétegezéssel, színekkel, mintázatokkal, a pohár megdöntésével érdekes és mutatós eredményt érhetünk el.
Terrine-ként szeletekre vágva vagy egyszemélyes adagokban, kis kelyhekben szervírozhatjuk.
![]()
Granitaként
Ez a könnyen elkészíthető finomság félúton helyezkedik el a tört jég és a sorbet között. Összeturmixoljuk a gyümölcsöt (görögdinnyét, őszi- vagy sárgabarackot, bogyós gyümölcsöket…), hozzáadunk egy kevés cukorszirupot vagy szörpöt és betesszük a mélyhűtőbe.
Ne felejtsük el időnként “átkarmolászni” egy villával, hogy fellazítsuk.
Jégkrémformában pálcikával is készíthetjük.
![]()
Instant fagylaltként
Lefagyasztott darabolt gyümölcsöt natúr joghurttal összeturmixolva, ízlés szerint édesítve, egészséges, instant fagylaltot kapunk. Előnye, hogy nem kell hozzá fagylaltgép, viszont nem is tárolható, elkészítés után azonnal fogyasszuk el.
![]()
Chutney-ként
30 percig (sűrűsödésig) főzzük a feldarabolt mangót vagy érett fügét almaecettel, vékonyra szeletelt hagymával, kevés cukorral és néhány szem mazsolával.
Nyári grillezésnél népszerű kísérője lesz húsoknak, sajtoknak, zöldségeknek.
![]()
Kenceként
Beforraljuk a kimagozott cseresznyét, meggyet, szilvát, simára turmixoljuk, adunk hozzá mandulapürét és újra mixeljük.
Kenhetjük kenyérre, kalácsra, tölthetünk vele palacsintát vagy változatosabbá tehetjük vele süteményeinket.
![]()
Hideg levesként, előételnek vagy desszertnek
Simára turmixoljuk vagy apróra vágjuk a gyümölcsöket (epret, sárgadinnyét, őszibarackot) és zöldfűszerekkel ízesítjük: a sárgadinnyét mentával, az őszibarackot citromverbénával, az epret citromfűvel…
Sós változatban gazpacho-t bolondíthatunk meg görög- vagy sárgadinnyével, eperrel, málnával.
![]()
Saláták alkotóelemeként
Nyáron bátran próbálkozhatunk a sós-édes kombinációkkal salátákban is. A felkockázott görög- vagy sárgadinnye, darabolt eper vagy füge paradicsommal, sajtokkal, pácolt sonkával remek párosokat alkot.
Az ízhatást fokozhatjuk, ha a vinaigrette-be is csempészünk például kevés málna- vagy mangópürét.
![]()
+tipp:
A fenti receptek az év bármely szakában elkészíthetők idénygyümölcsből vagy akár fagyasztottból is.