Cikkek

Gonda Mariann, kép: Pizza 4P's

2020. október 7.

pizza

Lehet abban valami, hogy a pizza és a béke összetartozó fogalmak - mi, magyarok, tudjuk már pár éve a Dudás testvéreknek köszönhetően. Ez az egyetemes igazság most újra bizonyítást nyert, mégpedig Vietnámban.

Az ENSZ kezdeményezésére 1981 óta ünnepeljük a Nemzetközi Békenapot, 2002 óta egységesen szeptember 21-én. A szimbolikus ünnepet világszerte megemlékezések, kulturális programok kísérik, de téves lenne azt gondolni, hogy kicsiben, a magunk szintjén nem tehetünk egy erőszakmentes világért.

Ez a meggyőződés adta az alapötletet a saigoni Pizza 4P’s és reklámügynöksége meglehetősen kreatív, "A Béke Kertje" elnevezésű marketing kampányához. Békepizzák megalkotásával bízták meg Sotaro Hirukava és Nacumi Kobajasi séfeket, akik eleget is tettek a felkérésnek.

“Megmutatni a béke ízét - a magunk módján”


Hogy mitől lesz egy átlagos pizzából békepizza? Attól, hogy egymással (fegyveres) konfliktusban álló országok ízei keverednek rajta harmonikus egységben.

Az akció keretében 3 recept született, amelyek régóta fennálló, de ma is aktuális politikai feszültségekre reflektálnak.

Az Izrael-Palesztina pizzán za'atar fűszerkeverékkel ízesített csicseriborsó-krém (humusz) és karamellizált hagymával és fenyőmaggal sült csirke (musakhan) fér meg egymással a legnagyobb barátságban.A Kína-USA pizzán a chilis garnélák és a csípős Buffalo csirkeszárnyak tűzpárbaja jól illusztrálja, hogy bizonyos kérdésekben nagy az egyetértés a két nemzet között.Az India-Pakisztán pizzán sajtos spenótfőzelék (palak paneer) és fűszeres húsgombócok (chapli kebab) folytatnak béketárgyalásokat.A kiszállított pizzák kartondoboza egy-egy origami-virágot is rejt, amely csak fokozza a béke és a nyugalom érzését. A hajtogatott díszek a képviselt országok zászlajának színeiben pompáznak, 27 különböző variációban.

Merőben kreatív és szokatlan kampány ez egy pizzériától, hiszen

ki várja el egy vendéglátóhelytől, hogy globális konfliktusokban véleményt nyilvánítson?

A honlapjukon így válaszolnak a miértre:

Mert hiszünk a békében.
Mert a mi utunk a szeretet és az együttérzés.
Mert a béke az a kozmikus hozzávaló, amely mindent jobbá tesz.
Mert ha nincs béke körülöttünk, önmagunkban sem találhatjuk meg.

A szép szavakat tettek is kísérik: a Peace Week alatt az akció keretében eladott pizzákból származó hasznot az étterem felajánlja az ENSZ Békealap javára.


Pizza relax

A béke egyébként visszatérő motívum a Pizza 4P’s kommunikációjában, kezdve a nevével amely kiejtve "pizza for peace", vagyis pizza a békéért. Az étterem filozófiája, hogy ételeivel mosolyt csalva vendégei arcára hozzájárul egy boldogabb világ megteremtéséhez.

A legjobb ázsiai pizzériák listáján előkelő helyen szereplő étterem sajátos módon

ötvözi az autentikus olasz pizzát a keleti zen-attitűddel.

A Pizza Meditation című relaxációs hanganyag a pizzaevést a meditáció keretébe helyezi. A 7 és fél perces podcastot követve megismerjük a mindfulness fogalmát, légzőgyakorlatokat végzünk, hálát adunk, végül a tudatos jelenlét állapotában, csak az adott pillanatra és belső világunkra koncentrálva vesszük szánkba az első darabka pizzát. Csukott szemmel, lassan rágva ízleljük, figyelünk a textúrákra, ízekre, élvezünk minden másodpercet. A boldogság és a belső béke ott van minden falatban.

Ennél távolabb nem is lehetnénk az itáliai pizzériák hangos nyüzsgésétől, de egy próbát megér, nem?

P.S. - Azt tudták, hogy az encsi Dudás testvérek Debrecenben is pizzázót nyitnak?

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra