A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Szederkényi Olga–Cserna-Szabó András

2015. július 10.

Pozsony se nagy, a belváros gyalogszerrel is bebarangolható, ám a város történelmi múltja olyan tömény, mint kevés közép-kelet- európai városé. Mindig is multikulti volt, 1910-ben nyolcvanezer lakosából 42 százalék volt német, 41 magyar és 15 szlovák. Pozsonyban (Bratislava) már több mint négyszázezren laknak, a szlovákok aránya meghaladja a 90 százalékot, s tizenötezer magyar is él ebben a régi-új, kisnagy városban. Most a város legjobb helyeit mutatjuk be.

Bratislavská reštaurácia
Námestie SNP 8.

Pozsony belvárosában a világkonyha uralkodik, van sushibár és barcelonai étterem, olasz vendéglő és argentin steak house, sőt indiai, kínai, arab, brit, mexikói stb. konyhák. De azért megtalálhatóak a hagyományos szlovák ízekre szakosodott helyek is. Ezek közül nekünk legtöbben a Bratislavská reštaurácia nevű vendéglőt ajánlották. Az Irgalmasok temploma mellett kell bemenni a kapualjba, ódon kőkapun jutunk a házba. Felmegyünk a kőlépcsőkön, majd egy óriási terem fogad. Alul kockás terítővel megterített faasztalok, felül, a karzaton végeláthatatlan hosszú sörasztalok, mint egy bajor sörfesztiválon. A csarnok végében színpad, a sör gyönyörű sárgaréz csövön érkezik a csapoláshoz. A söntéspult közepén bronzbika.

Pacallevest rendelünk, ami valójában egy erősen hagymás és köményes, hosszú lére hagyott pacalpörkölt, esetleg pacalgulyás. A szlovák konyha nem spórol a köménnyel. A fokhagymaleves nem tejszínes, viszont remek. Aztán megint egy tipikus szlovák zupa jön, jó savanyú, tulajdonképpen korhelyleves. Krumplis, kolbászos, tejfölös káposztaleves, egyszerű és nagyszerű, szépen uralkodik benne a füstölt íz. A levesek kis, piros, zománcos lábosban érkeznek, öröm rájuk nézni. Mindehhez fekete Arany Fácánt (Zlatý Bažant) kortyolunk elégedetten.

A kétszemélyes szlovák tál három fogása: bryndzové halušky (juhtúrós krumplisgaluska), bryndzové pirohy (juhtúróval töltött krumplisderelye) és kapustové strapačky (káposztás sztrapacska). A szlovák konyha triptichonja. És itt olyan remekül készítik, hogy pár perc alatt elpusztítjuk a hármas fatálról az emberes adagokat. Lágyak, ízesek, laktatóak, nyomukba sem érhetnek a Magyarországon készített különféle sztrapacskavariációk. A halušky tetején snidling és pirított szalonna. A pirogok tetején kapor, tejföl, szalonna. A káposztás sztrapacska snidlinggel színezett és főtt-füstölt császárral dúsított.

A sült kolbászuk nem kiugróan jó, ám a tál meglehetősen dekoratív (friss, erős torma, mustár, erős paprikák, uborka). A birkagulyás furcsa élmény: a szaftja finom (répa, gyökér, hagyma, boróka látszik benne), majdnem vadasmártás-íz, de a birkahús szálas és kemény. Azt javasoljuk, maradjanak a levesnél és a szlovák tálnál – ez így finom is, elég is, szép is.

 

Bratislavský Meštiansky Pivovar
Drevená 8.

A belvárosi Bratislavský Meštiansky Pivovarnak óriási hangulata van – a kolozsvári Ursus Sörgyár vendéglőjéhez lehet hasonlítani. Négyemeletes söröző, még egy unalmas kedd este is nehéz asztalhoz jutni. Nem véletlenül: tökéletes házi konyha, a sörök a saját sörfőzdéből érkeznek, gyors és kedves kiszolgálás, utánozhatatlan atmoszféra, örök telt ház. 12-es Bratislavský Ležiakot kortyolunk, a sör minősége kiváló, három korsó világos után átállunk a sötét oldalra. Az étlapon a szlovák vidék ízei (pl. disznótoros, „liptói gnocchi” káposztával, paprikás sertésmáj hagymával stb.), halak (fogas és pisztráng) és hagyományos ételek: sörös marhagulyás, borjúbécsi, KVZ (knedlovepřozelo – vagyis sertésszelet párolt káposztával, knédlivel), sült kacsa, libamáj – de akinek ez sem elég, rendelhet rib eye steaket is.

Mi a pisztrángot választjuk, ami életünk egyik meghatározó pisztrángja: bőre fűszeres és ropogós, mellette pirított sonka és erdei gomba, a hal húsa lágy, hófehér, omlós, finom. Ennél jobb már nem is lehet, gondoljuk, de tévedünk. A ropogósra sült malaccsülök szenzációs, mellette zöldfűszeres knédli, párolt káposzta és lokša (szlovák specialitás, tulajdonképpen krumplispalacsinta). A tormás káposztasaláta és a bryndzové halušky is hibátlan. Ha legközelebb Pozsonyba megyünk, ez lesz az első hely, ahová ellátogatunk.

Leberfinger
Viedenská cesta 257.

A Duna túlpartján lelünk rá a Leberfinger étteremre, sokan ajánlották, dicsérték. A vendéglő belső tere kissé népiesre sikeredett, hogy mást ne mondjunk, mellettünk a falon éppen egy juhász majszolja jól megérdemelt kolbászát a vízparton. Mi valószínűleg gyenge pillanatukat kapjuk el, mert se a gerslis káposztalevesük, se a (halbőrökkel teledobált, édes) halászléjük nem ízlik. A kétszemélyes libatáljuk viszont gyönyörű. Pompás edényben érkezik, lila káposztával, lokšával. Nem csoda, a pincér ajánlotta a libát, a vendéglő emblémájában is három liba vigyorog, ennek csak jónak kell lennie, gondoljuk. Hibásan. A liba szét van szárítva, ehetetlenül kemény. Viszont a velőscsontos marhahúslevesük ízletes, és érdemes megkóstolni a vajpuha „Ferenc József-tafelspitzüket”, amit reszelt krumplival, spenóttal, főtt zöldségekkel tálalnak. Mákos nudlijuk és vaníliasodós almás strudeljük is finom. (A vendéglő étlapjának elején maga Ferenc József látható, aki éppen kilép az épületből, mely akkor még a Szt. Erzsébet Gyermekotthon volt.)

 

UFO
Most SNP 1.

Pozsony kiemelkedő fine dining étterme az UFO. Szó szerint kiemelkedő, hiszen a repülő csészealj formájú vendéglő 85 méteres magasságban „lebeg” a Szlovák Nemzeti Felkelés hídja felett. (Sokan azért nem szeretik ezt a hidat, mert építésekor lerombolták a Váralja egy részét és a zsidónegyedet.) Olyan szimbolikus látványossága az UFO Pozsonynak, mint a brit fővárosnak a London Eye. A kilátóként, étteremként és partihelyszínként is működő UFO reklámszövege mindent összefoglal: „watch. taste. groove”, vagyis „láss. kóstolj. rázd”. A hídról lift repít felfelé, az étterem futurisztikus előteréből még tíz métert lehet felfelé gyalogolni a lépcsőkön a kilátóba. Az elegáns belső tér sejtelmes félhomályban úszik, asztalunk az ablak mellett van, a kilátás egyszerre félelmetes és lenyűgöző. Tériszonyosoknak nem ajánlott: vacsora közben a repülő csészealj tényleg remeg és lebeg, folyamatos  mozgásban van. A magyar séf, Kiss Péter fúziós konyhát visz a magasban, az ázsiai (főként a japán, a thai és az indiai) ízeket házasítja az európai (főként a francia és az olasz) fogásokkal. A gyömbéres és római köményes répavelouté kóstoló bársonyosan tökéletes, hozzá házikenyér-variációkat kapunk (kicsit kemény) vajjal.

Előételnek megkóstoljuk a grillezett tigrisrákot articsókapürével és citromos, fehérboros mártással. A rák kicsit túlsült. A kakasconsommé citromfűvel, átlátszó rizstésztával, siitake gombával és tengeri hínárral valóban izgalmas kaland. A grillezett kacsamell (thai vörös curry szósszal, jázminrizzsel és hirtelen sült zöldségekkel) talán jobban érezné magát némi pecsenyelében. A tandoori marinádban sült ördöghalhoz vadrizst és okrát társít a séf: hibátlan fogás. Közben tokaji furmintot kortyolunk, desszertnek pedig a jéghideg csokoládét választjuk gyömbéres vaníliamártással és szilvachutney-val. Vigyázat! Nemcsak az étterem van csillagászati magasságokban, de az ételek ára is!

Jedáleň u Orbána
Malý Trh 4.

Aki nem ragaszkodik az elegáns külsőségekhez, az látogassa meg Orbán hentes üzletét és kifőzdéjét, óriási élményben lesz része. Már fél 12 körül elkezdődik a sorállás, délre valóságos állóháború indul az ételekért a talponállóban. Kiváló a koszt, a friss alapanyagok a szomszéd hentesüzletből érkeznek. Micsoda ételek: „spanyolmadár” (göngyölt, mustáros marhahús savanyú uborkával és főtt tojással töltve), szarvasgulyás, pacalleves, fácánleves, vaddisznó gombás mártásban... És persze hurka (isteni, lágy, szinte krémes a véres hurkája Orbán úrnak, kihagyhatatlan), kolbász, oldalas, savanyúk és rántott sajttól salátákig minden. Mikor a remek fácánon, vaddisznón, hurkán, oldalason túl vagyunk, kérünk egy göngyölt sertést (benne szalonna, kolbász) káposztával, knédlivel. Szemben egy őszes férfi ugyanezt eszi, ránk mosolyog, és ezt mondja: „Prágában voltam katona. Ezt ettük szinte mindennap a seregben. Na jó, néha a knédli helyett krumplival. De egyszerűen azóta se tudom megunni. Annyira jó.” Aztán megnézzük a hentesüzletet, az is nagyon rendben van. A szokásos kínálat mellett bárány, szarvas, sőt muflon is kapható.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra