Az olasz tésztafélék formavilága gazdag, változatos és sokrétű. Aki unja a spagettit, a farfalle-t vagy a penne-t, tegyen egy próbát az orecchiette-vel, amely Puglia jellegzetes tésztája.
A szó "orecchiette" olaszul "kis füleket" jelent, és valóban: a tészta formája kis fülekre vagy kalapokra emlékeztet. Élelmiszertörténészek úgy vélik, hogy a forma igencsak hasonlít a régióban épült hagyományos kúp alakú kunyhók, az úgynevezett trullók tetejéhez is. A tészta belül vékonyabb, a szélén vastagabb és kissé rágósabb. A forma nem lényegtelen, a mélyedésnek hála a szószok és a töltelékek tökéletesen tapadnak a tésztához.
![]()
Trullo Kép: Wikimedia by JP Vets
Az orecchiette kézzel készül és az olasz háziasszonyok privilégiuma. Az apró gombócokat durumbúzalisztből és vízből gyúrják össze, majd a hüvelykujjukkal hengergetik és kinyomják, hogy a közepén egy kis mélyedés keletkezzen. A folyamat fáradságos és időigényes, de a végeredményért megéri.
Az orecchiette tészta különféle méretekben és vastagságban kapható, ami lehetővé teszi a séfeknek, hogy testre szabják az ételt. A tésztát Pugliában gyakran tálalják friss zöldségekkel, brokkolival vagy spenóttal, de remekül harmonizál a tenger gyümölcseivel, rákkal, polippal vagy kagylóval. Az orecchiette lehetőséget ad a töltelékekkel való kísérletezésre is. Készíthetünk orecchiette-t gombával, ricottával vagy trüffellel, de aki nem bíbelődne ilyesmivel, maradhat az egyszerűség kedvéért az olívaolajnál a fokhagymánál és a frissen reszelt parmezánnál, mert az is biztos siker. Bár manapság az orecchiette széles körben elterjedt, egykor vasárnapi tésztaként vagy különleges alkalmakra szánták, és többnyire egyszerű paradicsomszósszal vagy hús hozzáadásával főzték.
![]()
Bariban járva, a történelmi városnegyedben érdemes felkeresni az Arco Basso utcát, ahol az ott lakó háziasszonyok a tésztát a házaik elé kitelepülve készítik, így első kézből lehet ellesni tőlük a műhelytitkokat, valamint meg is lehet tőlük vásárolni a terméket. Utóbbi azoknak javasolt, akik élelmiszerbiztonsági és higiéniai kérdések fölött képesek szemet hunyni, hogy cserébe valami igazán autentikus alapanyaggal térhessenek haza. A kézműves elfoglaltság koronázatlan királynője Signora Nunzia, tésztakészítő zsenijének az alábbi videó állít emléket.
Fotók: Wikimedia, Freepik