A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Laky Zoltán

2019. december 2.

A töltött sült pulyka egész napos odafigyelést igényel, de pont ez benne a szép – mondja Iain Lindsay, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete. De mi fán terem a Boxing Day, mi a különbség pudding és puding között, és honnan szerzi a whiskyt a skót Télapó?

– Hol tölti egy nagykövet a karácsonyt: az állomáshelyén marad vagy hazautazik?

– Nagykövettől függ, én harminchét éves diplomáciai karrierem alatt csak egyszer tértem vissza Nagy-Britanniába, Tokióból. Fárasztó volt, így azóta mindig otthon töltöm a karácsonyt, az otthon pedig most Budapestet jelenti. A nagyköveti rezidencia, az egykori Scitovszky-villa tökéletes karácsonyi helyszín, főleg a tölgyfa burkolatú szalon a kandallóval.

– Magyar vagy brit karácsony lesz?

– Brit. Nálunk karácsony napja, december 25. a nagy nap, akkor, késő délután tartjuk a nagy családi vacsorát, nem pedig szenteste. Előtte, reggel bontjuk ki az ajándékokat a karácsonyfa alatt. A gyerekeknek a Télapó hozza az ajándékot a kandallóra vagy az ágy mellé tett harisnyába. December 26. is fontos, ez a Boxing Day. Az ökölvíváshoz semmi köze, onnan kapta a nevét, hogy régen ezen a napon a postásnak, tejes embernek, illetve a háztartási alkalmazottaknak egy dobozban karácsonyi ajándékot adtak a családok, így köszönve meg egész éves
szolgálataikat.

Egy brit karácsonyi vacsora nagy munka az egész családnak."

– Ön is részt vesz a karácsonyi vacsora elkészítésében?

– Igen, hiszen egy brit karácsonyi vacsora nagy munka, az egész családnak ki kell vennie belőle a részét. A feleségem irányítja a munkálatokat. A fiam is nagyon jól főz, specialitása a csirkemájpástétom, amihez a Fény utcai piacon szerzi be a kiváló alapanyagot, én pedig a köreteket készítem elő.

– Mi kerül az asztalra?

– Szenteste általában sült – de a magyarral ellentétben nem füstölt, hanem szegfűszeggel megtűzdelt – sonka vörösáfonya- vagy ribizliszósszal, párolt lila káposztával és krumplipürével, előételnek pedig skót füstölt lazaccal töltött tésztakosárkák (kanapék). Karácsony napján az előétel a fiam csirkemáj pástétoma, a főétel pedig természetesen a gesztenyével töltött pulyka. Emellé kerülhetnek még az asztalra apró, brit sült kolbászok is. Köretnek sült krumpli, kelbimbó, sárgarépa, brokkoli, kenyérszósz, vörösáfonya- vagy ribizliszósz kerül a tányérra.

– A pulykától mifelénk sokan idegenkednek, hiszen könnyen kiszárad, és egy átlagos méretű család számára kihívás megenni.

– Pedig nagyon finom tud lenni a sült pulyka, ha jól csinálják. Az első öt órában nagyon lassan, fóliában süti a feleségem, hogy ne száradjon ki, és néhány óránként megöntözi a saját zsírjával. Ez egész napos odafigyelést igényel, de ez benne a szép: a pulykasütés szertartás. Én főleg a barna húst szeretem rajta, mert zsírosabb, ízesebb, mint a fehér. És egy darabja sem megy kárba: karácsony másnapján egy nagy wokban összekeverem, és a pulykasütésből megmaradt zsíron kisütöm a pulyka, a sonka és a zöldségek maradékát. Ez a turkey hash.

Karácsonyi cracker

A brit karácsonyi asztal gyakori dísze, a karácsonyi cracker a magyar szemnek túlméretezett szaloncukornak tűnik első pillantásra. Két ember megfogja a két végénél, és húzni kezdi, míg egy pukkanással ketté nem szakad. Akinél a közepe marad, azé az ajándék. Egy másik hagyomány szerint mindenkinek saját crackere van. És hogy mi az ajándék? Lehet papírkorona, valamilyen apróság, de gyakran egy viccet, jókívánságot vagy tréfás feladványt tartalmazó papír van benne. A crackert Tom Smith londoni édességgyártó találta fel az 1840-es évek végén: a francia bonbon és a kandalló tüzének pattogása inspirálta.

– Mi a helyzet a desszerttel, mi a britek bejglije?

– A karácsonyi puding. A feleségem az advent első vasárnapja előtti vasárnap kezd hozzá. Brandybe áztatja az aszalt gyümölcsöket, amelyek így a hetek során nagyon gazdag aromavilágra tesznek szert. Karácsony napján a fűszerekkel, vajjal, liszttel elkevert gyümölcsös maszszát egy kuglóf formába töltjük, majd egy nagy lábasban, 56 órán keresztül gőzöljük, végül brandys szósszal vagy brandys vajjal szolgáljuk fel. Egy másik tipikus karácsonyi desszert a trifle: ez sherrybe áztatott piskótából, gyümölcsből és tejsodóból áll.

Karácsonyi puding

Az angol pudding szó tágabb jelentéssel bír, mint a magyar puding: nemcsak édes, hanem sós, húsos ételek, illetve lisztes, tészta jellegű ételek is beletartoznak. A karácsonyi pudding egyfajta főtt gyümölcstorta. Hagyományosan az advent első vasárnapját megelőző vasárnapon kezdik el készíteni. Minden családtag keletről nyugat felé kever rajta egyet, és egy érmét, általában egy ezüst három- vagy hatpennyst rejtenek el benne, mivel úgy vélik, hogy ez a megtalálója számára az elkövetkező évben gazdagságot hoz.

– Ezek szerint a karácsony a briteknél sem a diétázásról szól.

– Már most tudom, hogy decemberben felszedek néhány kilót. Télen eleve zabkásával kezdem a napot, ami egész napra energiát ad, de elég kiadós reggeli. Aztán ott a szaloncukor is, amit nagyon szeretek, amióta Magyarországon élek. A halászlét is. Kockázatos, de kimondom: a szegedit preferálom, bár a bajai is kiváló. Ezen az éghajlaton még mindig szerencsések vagyunk, hiszen szolgáltam Ausztráliában is, ahol az év legmelegebb hónapjában van karácsony, és ott is alapvetően a brit szokásokat követik. Ugyanazokat a nehéz ételeket eszik, mint mi, csak 30-40 fokban – sőt, gyakran a strandon rendeznek karácsonyi grillpartit.

– Szűkebb hazájában, Skóciában mennyiben más a karácsony, mint az Egyesült Királyság többi részén?

– Mifelénk a szilveszter – vagy ahogy mi mondjuk: Hogmanay – az 50-es, 60-as évekig sokkal nagyobb ünnep volt. Skócia presbiteriánus ország, ahol sokáig élt a karácsony világi ünneplésének 17. századi, puritán eredetű tilalma. Természetesen azért nekünk is voltak karácsonyi szokásaink: szenteste kinn hagytunk egy kis tálcán egy korty whiskyt és egy kekszet a Télapónak, meg egy sárgarépát a rénszarvasnak.

Iain Lindsay Budapesten tölti a karácsonyt.

– Sok külföldi furcsának tartja, hogy a magyarok szilveszterkor, éjfélkor a köztársasági elnök beszédét hallgatják.

– Nekünk is van egy hasonló szokásunk: a királynő karácsonyi beszéde. December 25-én délután 3 órakor Őfelsége tévéés rádióbeszédet mond a Nemzetközösség népeinek, köztük azon 16 ország lakóinak, ahol ő az államfő Nagy-Britanniától Kanadáig, Ausztráliától Új-Zélandig. Ezt a hagyományt a jelenlegi uralkodó nagyapja, V. György indította el 1932-es rádióbeszédével. Ilyenkor a legtöbb család elcsendesedik, és meghallgatja a tízperces beszédet.

– A brit karácsony fontos része az ünnepi menü. Hogyan látja a brit konyha helyzetét általában?

– Volt régen egy vicc, amely szerint a mennyország az, ahol britek a rendőrök, franciák a séfek, és németek a mérnökök, a pokol pedig az, ahol németek a rendőrök, franciák a mérnökök és britek a szakácsok. Ma már ez nem állja meg a helyét, az elmúlt harminc évben rengeteget fejlődött a brit gasztronómia. Legjobb séfjeink – Jamie Oliver, Gordon Ramsay, Heston Blumenthal – világhírűek.

Nálunk indultak el a később máshol is sikeres főzős tévéműsorok, a Master Chef (Konyhafőnök) vagy a Great British Bake Off (Sütimester). Sokan az éttermekért utaznak Nagy-Britanniába. Évente 20 milliárd font értékben exportálunk élelmiszert és italokat. A walesi bárány, a skót lazac és angus marha vagy az angol sajtok Európaszerte kedvelt alapanyagok. A világ legjobb whiskyjei és ginjei közé rendszeresen beválasztanak brit tételeket.

– Skótként a whisky közel állhat a szívéhez.

– Igen, ötven tételből álló gyűjteményem van, és négy skót barátommal whisky-kóstolókat is tartunk Budapesten. Nemrég egy jótékonysági rendezvényen felkértek, hogy énekeljem el a Jég dupla whiskyvel című számot. Pedig whiskyt nem szabad jéggel inni. El tudják képzelni, hogy egy pohár hosszan érlelt, komplex villányi vörösborba jégkockát dobnak? Ugye, nem? Azonnal felborítja az ital kémiáját, feloldja az ízmolekulákat.

– A whiskynek megvan a helye a karácsonyi asztalnál is?

– A vacsora mellé inkább bort iszunk. Nagy-Britannia a világ legnagyobb borimportőre, egy brit borszak üzlet izgalmas világ körüli út. Karácsonykor portóit is iszunk, ez a híres likőrbor Portugáliából jön, de a briteknek találták ki. Itt, a rezidencián csak magyar borokat szolgálunk fel, karácsonykor a tokaji aszú is kihagyhatatlan. Idén egy diópálinka is előkerül, egy magyar barátomtól kaptam ajándékba. Whiskyt különleges alkalmakkor iszunk, és a karácsony is az, de inkább aperitifként vagy digestifként fogyasztjuk. A karácsonyi vacsora után jólesik egy-egy pohár hosszan érlelt skót whiskyvel a kandalló mellett beszélgetni.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra