Cikkek

Orbán Szilvia

2020. október 31.

Ahelyett, hogy egy gyártósorról legördülő, akár több ezer kilométert utazó árut vásárolunk, már egyre több terméket mi magunk is elkészíthetünk – pár okos kütyü segítségével.

Az élelmiszer technológia egyik legizgalmasabb aspektusa az, hogy segítségével az élelmiszerek előállásában folyamatosan feszegethetőek a határok. Az internet által kínált lehetőségek és előnyök felhasználásával, illetve a fogyasztói berendezések állandó fejlesztése által ma már egyre több, idő- vagy munkaigényes élelmiszer előállítása válik megvalósíthatóvá akár az egyéni háztartásokban is.

Vegyük például a csokoládét: a jó minőségű, megfelelő hozzávalók beszerzése, az arányok beállítása, a temperálás, a hűtés alapjáraton egy olyan időigényes és kényes munkafolyamat, amely miatt az átlagember bele sem kezd az elkészítésébe. Sokkal egyszerűbb besétálni a boltba, és leemelni a polcról egy-két táblával.

Az alapötlet

S bár a fiatal izraeli startup, a Chocomake okos kütyüje

nem vesz le minden csoki készítéssel kapcsolatos terhet a vállunkról, azért elég közel jár hozzá.

A márka – amely a hírek szerint hamarosan nevet változtat – eszköze lényegében egy kompakt, kis konyhapulti csokigyár. Tulajdonosának csak annyi a teendője, hogy a hozzájáró applikációban sorakozó receptekből kiválaszt egyet, és beleteszi a gépbe a hozzávalókat – a többit, vagyis a keverést, a temperálást a Chocomake szépen elintézi. Amikor pedig végzett, jelez, és a kész csokoládé szabadon felhasználható; táblákba, formákba önthető, díszíthető, csomagolható, de legfőképp: fogyasztható.Kiknek szánják?


A csokigép egyelőre még csak prototípus, így a megvásárolható változatokra legalább egy évig várni kell. A Chocomake alapítója, Liora Omer szerint

a termék leginkább a különböző étrendi megkötésekkel élők (alacsony cukortartalmú diéta, vegánok) körében, illetve a vérbeli foodie-k között lehet majd különösen népszerű.

A tervek szerint a márka nem csak magát a gépet, de különböző készleteket is árul majd, amelyek a receptek elkészítésében lehetnek a vásárlók segítségére.

Az azonban kifejezett cél, hogy a csokikészítésben meghagyják az alkotói szabadságot és kreativitást, többek között ezért sem gondolkodtak egy, a kávékapszulákhoz hasonló megvalósításban.


Ha ez a koncepció ismerősen cseng, az nem véletlen, ugyanis van már egy elég hasonló elgondolás a piacon, a CocoTerráé. A CocoTerra gépe szintén egy mini, konyhapulton is kényelmesen elférő csokoládékészítő berendezés, a kettő között lényegében annyi a különbség, hogy a CocoTerra őröl kakaóbabot, míg a Chocomake nem, és a CocoTerra csokija csak a hozzájáró körformába adagolható, míg a Chocomake-kel készülő csokoládé bármibe kiönthető.

Kiknek lehet hasznos?

Valójában mindkét termék esetén a legnagyobb kérdés a kényelem lehet. Az online bevásárlások fénykorában, amikor a mindennapi termékek piacára is egyre inkább betörnek a high-end, magas minőséget képviselő alternatívák, minimális energiaráfordítással igazán jó csokihoz jutni is egyszerűbb, mint valaha.

S bár az ilyen kis kompakt csokigyárak tényleg átveszik tőlünk a munka oroszlánrészét,

kérdés, hogy az emberek akarnak-e majd egyáltalán bármennyit is vesződni saját csoki készítésével?

Főleg, ha ahhoz először be kell ruházniuk egy valószínűleg drágább háztartási gépbe, ami a csokoládégyártáson kívül semmi másra nem használható, ellenben helyet foglal a konyhában.

Jobban elképzelhető, hogy az ehhez hasonló termékek inkább a kisvállalkozások körében aratnak majd sikert. Mondjuk

egy kis családi kávézó esetében valószínűleg megérné egy ilyen csokigépre költeni, hiszen a segítségével viszonylag egyszerűen készíthető saját, akár márkázott csokoládé,

személyre szabott, a vendégkör által leginkább kedvelt ízesítésekben is.


De akár az is elképzelhető, hogy a jövőben a gyártók valahogy megoldják azt is, hogy a saját csokoládé készítésére használt házi csokigépünket összekapcsolhassuk majd mondjuk egy 3D nyomtatóval, és akkor aztán tényleg a csillagos ég a határ.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek