Az elmúlt hetek eseménydúsabbra sikerültek, mint ahogyan azt a kedvencből lassan botrányhőssé váló Salt Bae étterme, a Nusr-Et Boston tervezte.
Nagy érdeklődéssel várt megnyitás, zsúfolt első este, hirtelen bezárás, hivatalos meghallgatás, majd óvatos újranyitás – röviden így foglalható össze Nusret Gökce, azaz Salt Bae bostoni éttermének szeptembere. De végül is mi történt pontosan?
![]()
Dióhéjban
Először tavaly röppentek fel hírek arról, hogy az internetes mémként elhíresült török szakács és étteremtulajdonos Bostonban is szeretné megvetni a lábát, azonban arra akkor még senki nem gondolt – még a közben kitört világjárvány ellenére sem –, hogy az étterem nem épp az optimális rajtot veszi.
A nyitásra végül idén, szeptember 18-án került sor. A Nusr-Et Boston a Back Bay nevű városrészében állt készen a vendégek fogadására, de a stáb valószínűleg nem volt teljesen felkészülve a következő napok őrült menetelésére.
amelyek egy része arról szólt, hogy az étterem alkalmazottjai figyelmen kívül hagyják a Covid-19 miatt bevezetett biztonsági előírásokat. A városvezetés aztán ezek hatására bezáratta az alig megnyitott vendéglátóhelyet, és Engedélyeztető Bizottsági meghallgatást rendelt el. A történet vége – egyelőre – happy end, ugyanis a Nusr-Et Boston végül néhány napja újra kinyithatott.
Ki ez a Salt Bae?
Nusret Gökce a kétezres évek elejéig elsősorban hentesként tevékenykedett. Világhírnévre azzal tett szert, hogy 2017-ben egy rövid videót posztolt az Instagramra arról, hogyan dolgozik egy darab hússal, aminek a végén drámai mozdulatokkal sózta meg a szeleteket. Gökcét imádták az emberek, és gyakorlatilag azonnal internetes celebritássá vált: az ominózus mozdulat azidőtájt a világ leghíresebb mémjévé tette őt, és ennek köszönheti az azóta hozzánőtt Salt Bae nevet is. A férfi, vagy inkább az általa megszemélyesített jelenség most is sokak kedvence – Instagramját például ma is 30,5 millió ember követi – a napszemüveges, testre simuló fehér pólót viselő férfire, lassított felvételekben bemutatott darabolási technikájára, sózási módszerére, sőt, edzési rutinjára is rengetegen kíváncsiak.
![]()
Mi az a Nusr-Et?
Gökce első éttermét hazájában, Törökországban nyitotta 2010-ben, és az azóta eltelt 10 év során a márkát sikerült továbbvinnie Görögországba, Katarba, az Egyesült Arab Emirátusokba és az Egyesült Államokba is. Az USA-ban jelenleg – Boston mellett – Miamiban és New Yorkban működik Nusr-Et Steakhouse. Az éttermek valahogy mindig a figyelem középpontjában álltak – azonban sokszor nem a jó értelemben. Néhány étterme elhíresült a 24 karátos aranyba „csomagolt” húsairól, több helyen pedig az árak verték ki a biztosítékot; ahogy arról már mi is többször hírt adtunk, időről időre kisebb-nagyobb botrányok fűződtek a márkához.
A nyitás napja
Gökce legújabb étterme tehát szeptember 18-án, nagy várakozásokkal övezve nyitotta meg kapuit a bostoni Bay Village-ben. S bár maga az étterem sosem jelentette be hivatalosan a nyitás dátumát, Salt Bae tett arról, hogy rajongói tudjanak az eseményről, hiszen több közösségi felületen is folyamatosan szórta róla az információ morzsákat – ennek eredményeképp pedig a megnyitás estéjén gyakorlatilag elözönlötték az éttermet a vendégek.
Az aznapi történések egy részét Salt Bae is megörökítette.
A felvételen is látható, hogy a várakozók nyilvánvalóan nem tartották a világjárvány miatt bevezetett biztonsági távolságot, ráadásul a hatóságokhoz a következő napokban is számos panasz érkezett ugyanerről. A felülvizsgálati szervek munkába is álltak, és sok hiányosságot találtak, köztük például azt, hogy az étteremnek nincs hatályos engedélye, és nem bizonyítható, hogy a vendéglátóhely helyben alkalmaz szakképzett ételbiztonsági menedzsert – ráadásul a hűtők és a mosogatógépek működési hőmérséklete sem szabályos. A vizsgálatok nyomán aztán
A Bay Village-t képviselő városi tanácsos, Ed Flynn elmondta, hogy a helyi lakosoktól több panasz is érkezett, amelyek szerint a vendéglátóhely előtt állandóak a hosszú sorok és szinte folyamatos a tömeg, ráadásul a vendégek és az alkalmazottak egy része sem visel maszkot.
„Az étterem közelében található egy idősotthon, így a közegészségügyi előírások be nem tartásának még fokozottabb következményei lehetnek a környéken lakó, a vírus által leginkább veszélyeztetett idősebb korosztályt tekintve” – fogalmazott a tisztviselő. „Bízom benne, hogy a Bizottságnak a jövőben sikerül betartatnia a közegészségügyi és biztonsági szabályokat, és rávennie az éttermet arra, hogy ápoljon a korábbinál szorosabb, jobb kapcsolatot a szomszédságával.”
Mi történt a meghallgatáson?
Az étteremnek a hivatalos meghallgatáson három panaszra kellett reagálnia: nem tartották be a járványügyi biztonsági előírásokat, hibáztak a sorbanállások kezelése során, és nem biztosították a vészkijáratok akadálymentesítését.
„A bezáratásról szóló döntés szükségszerű volt. A városnak nem volt elegendő forrása, hogy a nyitás óta felmerülő, folyamatosan beérkező panaszokat minden esetben, egyenként, érdemileg kezelje” – indokolta az eseményeket Kathleen Joyce, bizottsági elnök.
„Szigorúan betartjuk a Covid-előírásokat és szabályokat, a biztonság az első” – reagált az étterem egyik képviselője, Naki Ufuk Soyturk, aki elismerte, hogy a nyitás estéje valóban kaotikusra sikerült. „Nem keresünk kifogásokat, végezhettünk volna sokkal jobb munkát is… Kiváló fine dining modell leszünk, egyben pedig remek szomszédok.”
A Nusr-Et ügyvédje, Dennis Quilty így fogalmazott:
Az étterem egyik menedzsere elmondta, hogy három társával megpróbálta feloszlatni a tömeget, és ennek hatására többen odébb is álltak. A bizottság javaslata mindemellett az volt, hogy a Nusr-Et vegyen fel több biztonsági embert. Kérték továbbá, hogy a vendéglátóhely dolgozzon ki egy új biztonsági tervet is.
Újranyitás
A szeptember 26. óta zárva tartó étterem aztán október elsején megkapta az engedélyt az újranyitásra.
![]()
A Nusr-Et Boston kidolgozott, és a hatóságoknak benyújtott egy módosított működési és biztonsági tervet.
„Az alkalmazottaknak rendszeresen járőrözniük kell az étterem közvetlen környezetében, és ésszerűen fel kell lépniük, ha azt tapasztalják, hogy vendégek és kíváncsiskodók csoportosulnak a főbejárat, illetve a vészkijáratok környékén” – olvasható az iratban.
A terv hangsúlyozza, hogy az étterem minden tekintetben betartja a Covid-előírásokat, amelyekről két belső tréninget is tartottak: egyet a menedzsereknek szeptember 26-án, két nappal később pedig egyet az egész személyzetnek.
Salt Bae pedig megfogadta, hogy ezentúl nem keresi a közvetlen kapcsolatot sem a vendégekkel, sem pedig a kint várakozókkal.
„Gökce – a közegészségügyi krízis ideje alatt – a továbbiakban személyes Instagram oldalára sem posztol az étteremben, a vendégekkel készült fotókat és videókat” - hangzik a vállalás.