Cikkek

Orbán Szilvia

2020. október 14.

SaltBae , Nusr-Et , Boston , mém , celebritás

Az elmúlt hetek eseménydúsabbra sikerültek, mint ahogyan azt a kedvencből lassan botrányhőssé váló Salt Bae étterme, a Nusr-Et Boston tervezte.

Nagy érdeklődéssel várt megnyitás, zsúfolt első este, hirtelen bezárás, hivatalos meghallgatás, majd óvatos újranyitás – röviden így foglalható össze Nusret Gökce, azaz Salt Bae bostoni éttermének szeptembere. De végül is mi történt pontosan?


Dióhéjban

Először tavaly röppentek fel hírek arról, hogy az internetes mémként elhíresült török szakács és étteremtulajdonos Bostonban is szeretné megvetni a lábát, azonban arra akkor még senki nem gondolt – még a közben kitört világjárvány ellenére sem –, hogy az étterem nem épp az optimális rajtot veszi.

A nyitásra végül idén, szeptember 18-án került sor. A Nusr-Et Boston a Back Bay nevű városrészében állt készen a vendégek fogadására, de a stáb valószínűleg nem volt teljesen felkészülve a következő napok őrült menetelésére.

Már a megnyitó is kaotikusra és túlságosan zsúfoltra sikerült, és a következő héten ezt csak tetézték a vendégektől és a környéken lakóktól sorra érkező panaszok,

amelyek egy része arról szólt, hogy az étterem alkalmazottjai figyelmen kívül hagyják a Covid-19 miatt bevezetett biztonsági előírásokat. A városvezetés aztán ezek hatására bezáratta az alig megnyitott vendéglátóhelyet, és Engedélyeztető Bizottsági meghallgatást rendelt el. A történet vége – egyelőre – happy end, ugyanis a Nusr-Et Boston végül néhány napja újra kinyithatott.

Ki ez a Salt Bae?

Nusret Gökce a kétezres évek elejéig elsősorban hentesként tevékenykedett. Világhírnévre azzal tett szert, hogy 2017-ben egy rövid videót posztolt az Instagramra arról, hogyan dolgozik egy darab hússal, aminek a végén drámai mozdulatokkal sózta meg a szeleteket. Gökcét imádták az emberek, és gyakorlatilag azonnal internetes celebritássá vált: az ominózus mozdulat azidőtájt a világ leghíresebb mémjévé tette őt, és ennek köszönheti az azóta hozzánőtt Salt Bae nevet is. A férfi, vagy inkább az általa megszemélyesített jelenség most is sokak kedvence – Instagramját például ma is 30,5 millió ember követi – a napszemüveges, testre simuló fehér pólót viselő férfire, lassított felvételekben bemutatott darabolási technikájára, sózási módszerére, sőt, edzési rutinjára is rengetegen kíváncsiak.


Mi az a Nusr-Et?

Gökce első éttermét hazájában, Törökországban nyitotta 2010-ben, és az azóta eltelt 10 év során a márkát sikerült továbbvinnie Görögországba, Katarba, az Egyesült Arab Emirátusokba és az Egyesült Államokba is. Az USA-ban jelenleg – Boston mellett – Miamiban és New Yorkban működik Nusr-Et Steakhouse. Az éttermek valahogy mindig a figyelem középpontjában álltak – azonban sokszor nem a jó értelemben. Néhány étterme elhíresült a 24 karátos aranyba „csomagolt” húsairól, több helyen pedig az árak verték ki a biztosítékot; ahogy arról már mi is többször hírt adtunk, időről időre kisebb-nagyobb botrányok fűződtek a márkához.

A nyitás napja

Gökce legújabb étterme tehát szeptember 18-án, nagy várakozásokkal övezve nyitotta meg kapuit a bostoni Bay Village-ben. S bár maga az étterem sosem jelentette be hivatalosan a nyitás dátumát, Salt Bae tett arról, hogy rajongói tudjanak az eseményről, hiszen több közösségi felületen is folyamatosan szórta róla az információ morzsákat – ennek eredményeképp pedig a megnyitás estéjén gyakorlatilag elözönlötték az éttermet a vendégek.

Az aznapi történések egy részét Salt Bae is megörökítette.

A felvételen is látható, hogy a várakozók nyilvánvalóan nem tartották a világjárvány miatt bevezetett biztonsági távolságot, ráadásul a hatóságokhoz a következő napokban is számos panasz érkezett ugyanerről. A felülvizsgálati szervek munkába is álltak, és sok hiányosságot találtak, köztük például azt, hogy az étteremnek nincs hatályos engedélye, és nem bizonyítható, hogy a vendéglátóhely helyben alkalmaz szakképzett ételbiztonsági menedzsert – ráadásul a hűtők és a mosogatógépek működési hőmérséklete sem szabályos. A vizsgálatok nyomán aztán

szeptember 26-án az Engedélyeztető Bizottság elrendelte a Nusr-Et Boston bezáratását, és bevonta a hely italengedélyét is, egyúttal meghallgatást tűzött ki szeptember 29-re.


A Bay Village-t képviselő városi tanácsos, Ed Flynn elmondta, hogy a helyi lakosoktól több panasz is érkezett, amelyek szerint a vendéglátóhely előtt állandóak a hosszú sorok és szinte folyamatos a tömeg, ráadásul a vendégek és az alkalmazottak egy része sem visel maszkot.

„Az étterem közelében található egy idősotthon, így a közegészségügyi előírások be nem tartásának még fokozottabb következményei lehetnek a környéken lakó, a vírus által leginkább veszélyeztetett idősebb korosztályt tekintve” – fogalmazott a tisztviselő. „Bízom benne, hogy a Bizottságnak a jövőben sikerül betartatnia a közegészségügyi és biztonsági szabályokat, és rávennie az éttermet arra, hogy ápoljon a korábbinál szorosabb, jobb kapcsolatot a szomszédságával.”

Mi történt a meghallgatáson?

Az étteremnek a hivatalos meghallgatáson három panaszra kellett reagálnia: nem tartották be a járványügyi biztonsági előírásokat, hibáztak a sorbanállások kezelése során, és nem biztosították a vészkijáratok akadálymentesítését.

„A bezáratásról szóló döntés szükségszerű volt. A városnak nem volt elegendő forrása, hogy a nyitás óta felmerülő, folyamatosan beérkező panaszokat minden esetben, egyenként, érdemileg kezelje” – indokolta az eseményeket Kathleen Joyce, bizottsági elnök.

„Szigorúan betartjuk a Covid-előírásokat és szabályokat, a biztonság az első” – reagált az étterem egyik képviselője, Naki Ufuk Soyturk, aki elismerte, hogy a nyitás estéje valóban kaotikusra sikerült. „Nem keresünk kifogásokat, végezhettünk volna sokkal jobb munkát is… Kiváló fine dining modell leszünk, egyben pedig remek szomszédok.”

A Nusr-Et ügyvédje, Dennis Quilty így fogalmazott:

„Bár ez nem indok, de a séfünk egy rendkívül ismert személyiség, és az esemény iránt mutatott érdeklődés egyszerűen túlterhelte a rendszerünket.”


Az étterem egyik menedzsere elmondta, hogy három társával megpróbálta feloszlatni a tömeget, és ennek hatására többen odébb is álltak. A bizottság javaslata mindemellett az volt, hogy a Nusr-Et vegyen fel több biztonsági embert. Kérték továbbá, hogy a vendéglátóhely dolgozzon ki egy új biztonsági tervet is.

Újranyitás

A szeptember 26. óta zárva tartó étterem aztán október elsején megkapta az engedélyt az újranyitásra.


A Nusr-Et Boston kidolgozott, és a hatóságoknak benyújtott egy módosított működési és biztonsági tervet.

„Az alkalmazottaknak rendszeresen járőrözniük kell az étterem közvetlen környezetében, és ésszerűen fel kell lépniük, ha azt tapasztalják, hogy vendégek és kíváncsiskodók csoportosulnak a főbejárat, illetve a vészkijáratok környékén” – olvasható az iratban.

A terv hangsúlyozza, hogy az étterem minden tekintetben betartja a Covid-előírásokat, amelyekről két belső tréninget is tartottak: egyet a menedzsereknek szeptember 26-án, két nappal később pedig egyet az egész személyzetnek.

Letakarták az étteremben található, fényképezkedésre ösztönző fotófalat is, és Gökce mellé felvettek egy külön embert, aki a személye körüli tömegjelenetek leszereléséért felelős.

Salt Bae pedig megfogadta, hogy ezentúl nem keresi a közvetlen kapcsolatot sem a vendégekkel, sem pedig a kint várakozókkal.

„Gökce – a közegészségügyi krízis ideje alatt – a továbbiakban személyes Instagram oldalára sem posztol az étteremben, a vendégekkel készült fotókat és videókat” - hangzik a vállalás.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra