A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Tésztafőzés egyszeregy: íme, az olasz séf titkai

Magyar Konyha

2017. október 30.

A tészta a konyha igazi jolly jokere. Hétről hétre felbukkan a családi asztalon, kevésbé fantáziadús estéken szinte rutinszerűen nyúlunk utána. Sokan mondják, hogy tésztaételt bárki tud készíteni, pedig óriási a különbség az átlagos és egy kitűnően főzött olasz pasta között.

Gennaro Contaldo, olasz séf, tévés személyiség, Jamie Oliver atyai jóbarátja a Bertolli követeként most megosztotta saját tippjeit és trükkjeit a Good Housekeeping oldalán.

Így főz tésztát egy ízig-vérig olasz vendéglős.

1. Főzd a tésztát chillivel! Válassz ne túl csípőset, mert az elronthatja a fogást, de megfelelően intenzívet, hogy felerősítse az ízeket.
2. Ha garnélás tésztaételt készítesz, az apró rákokat rövid időre áztasd a későbbiekben a tészta főzéséhez felhasználandó vízbe – extra aromák garantálva.
3. Ha cukkinivel főzöl, először vágd apróra, majd alaposan csavard ki a zöldségben lévő nedveket. Könnyebben kezelhető, gazdagabb ízű étel lesz az eredmény.
4. Ha borral készül a fogásod, használd azt a fajtát, amelyet az étel mellé is fogyasztani fogsz.
5. Soha ne tocsogjon a tészta a szószban! Nem csak az öntet, de a tészta ízét is érezned kell a kész fogásban.
6. Ne félj az új tésztaformáktól! Szerte

a világban megközelítőleg 350 tésztaforma létezik,

nem muszáj leragadni 5-10 unalomig ismételt alaknál. (Contaldo legújabb kedvence a tölcsért formázó pasta.)
7. Ha magad gyúrod, próbáld ki a búzadara-víz kombót. Teljesen más lesz az ízvilág.
8. Ha a vágyad egy valódi, hamisítatlan olasz pasta, soha ne főzd sokáig a tésztát. A forrástól számított 1-5 perc bőven elég.
9. Ne gondold, hogy a tésztát olajjal KELL főzni; egy olívaolajos főzővíz megváltoztatja az eredeti ízeket.
10. Amennyiben sütőben készül a tésztás fogás, a letakaráshoz használt alufólia mindig a fényes felével lefelé kerüljön az edényre.
11. Vajolvasztásnál tekerd minimumra a tűzhely hőfokát, mert a vaj nagyon könnyen megéghet, amely ront az ízélményen.
12. Vegetáriánus tésztaétel esetén a zöldségeket darabold egyforma méretűre és indíts a legkeményebb állagúakkal, fokozatosan adagolva a puhábbakat. Így biztosan egyszerre készül el majd minden.
13. A főzővizet mindig sózd meg, de ne sózd túl!

Az ajánlott mennyiség három literenként nagyjából 10 gramm.

14. Ha citromot igényel a fogásod, a levet mindig az ujjaidon át csöpögtesd az ételbe. A tenyered szűrőként szolgál, és az étel nem lesz tele apró magokkal.
15. Kerüld a fokhagymát. Ha maga a recept kifejezetten nem írja elő, a fokhagyma nem feltétlenül szükséges a tésztakészítéshez – kivéve, ha a fogáshoz felhasznált vöröshagyma íze és illata nem volt kielégítő.
16. Adj a főzővízhez paradicsomszárat. Néhány helyen vágj hasítékot a zöld száron, és dobd a tészta mellé – apró, mégis extra adalék egy aromásabb fogáshoz.
17. Ha a feltét készítése közben a tészta kihűl,

újramelegítés helyett a tésztát öntsd nyakon egy kevés forró vízzel

és folytasd a munkát.