Cikkek

MKO

2021. január 8.

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a kínai milyen messze van a magyar ízvilágtól, de ha kicsit mélyebbre ásunk a hagyományos Kárpát-medencei és az északibb régió kínai konyhájába, bizony nagyon sok közös gyök megvan – az alapanyagok, a metódusok és hozzáállás is hasonló.

A disznóölés és -feldolgozás is mutat hasonló jegyeket: kedvenc kínai gasztrocsatornánk, a Dianxi Xiaoge is megvillant pár izgalmas kapcsolódást. Ugyan a töltött disznóláb leginkább az olasz gasztronómiából ismert zamponeként és a pied de cochon farcis a franciáknál is népszerű, ám idehaza is bőven vannak olyan falvak, ahol a téli disznóölés elengedhetetlen része a kolbászhússal megtöltött, kesztyűbábként kicsontozott fűszeres végtag.


Remek pillanatokat csíphetünk el, hogyan dolgozzák fel Kínában a sertést – a pácolt-szárított-főtt máj ugyan idehaza nem megszokott, de a kolbászok, a fűszerek világa nekünk is nagyon kedves. Ugyan a határok most nehezebben átjárhatók, de utazzanak az ételekkel, nézzék meg milyen az ázsiai konyha Magyarországon kevésbé ismert, de annál szerethetőbb oldala.