Cikkek

Nábelek Zsófia

2020. augusztus 16.

Mondjuk mindenből lehet, de a Cioccolatte az idei nyáron 10 héten keresztül fagylaltokkal járja körbe a világot, mi pedig a spanyol héten próbáltuk ki, hogy Soresina Szilvia tulajdonos-fagylaltkészítő mit hoz ki a kultikus spanyol ízekből.

A Cioccolatte az egyik legnépszerűbb (és legjobb) fagylaltozó Budapesten, ahol hosszú idő alatt kitanult receptúrák alapján igazi olasz fagyit főznek - mármint tényleg igazit, tényleg kézműveset, csúcsminőségű alapanyagokból. Soresina Szilva és férje, Giuliano egy fagylaltkészítő mesterrel nyitották meg pozsonyi úti fagyizójukat 2016-ban, a mesterrel viszont elváltak útjaik, így arra jutottak, hogy maguk tanulják ki a szakmát.

Milánóba mentek a világ egyik legnevesebb szakemberéhez, Maurizio Polonihoz, hogy

rengeteg munkával és gyakorlással megtanulják a fagylaltfőzés alapjait.

Tényleg nagyon alaposan fejlesztették magukat, Szilvia elmesélte, hogy ahhoz, hogy a képesítést megszerezze, 3,5 tonna (!) fagylaltot kellett készítenie.

Termékeik nem tartalmaznak térfogatnövelőket, mesterséges ízesítőket, aromákat, gyümölcspüréket, hanem kifejezetten alapanyagközpontúak: a gyümölcsös (vagy éppen zöldséges) változatokhoz Szilvia készít elő minden hozzávalót az uborka hámozásától az eper darabolásáig, és persze a tej-tejszínes, főzött fagyik is a legjobb hozzávalókból készülnek, legyen az csúcsminőségű brontei pisztácia vagy piemonti mogyoró.

Így vették át a műhelyben az aktív munkát is, saját maguk fejlesztik a recepteket, folyamatosan új ízeket dolgoznak ki. Tavaly egyetlen magyar részvevőként indultak a milánói Chocolate Show-n, ahol az egyik legsikeresebb termék egy hungarikum ihlette csokoládés fagyijuk volt. 

Az idei nyáron elindították a The Sweet Escape nevű tízhetes projektjüket: mivel most nem igazán lehetett külföldre utazni, ezért megpróbálták a fagyikkal elhozni egy-egy nemzet meghatározó ízeit. Minden héten más ország volt főszerepben, Thaiföldtől az Egyesült Királyságon át Mexikóig, ilyenkor az alap kínálatukat egészítik ki új ízekkel.

Mikor ott jártunk, épp a spanyol hetet tartották, a pultban ott a gazpacho, a sangria és a katalán krém az állandó kínálat mellett,

de volt korábban padlizsános-csokoládés, earl grey-tea és tikka ananász is. Augusztusra viszont szabadabbá váltak az emberek, így a projekt utolsó két hetét szeptemberben tartják, úgyhogy érdemes lesz még benézni hozzájuk.

Egy ideje már foglalkoznak a jó minőségű fagylalt (meg egyáltalán az igazi fagylalt) megismertetésével gyerekeknek: csoportokat fogadnak,

a kisebbek megtanulhatják, miért nem púpozzák a tégelyekben a fagyikat,

ahogy sok helyen látják (mert minél feljebb megyünk a pultban, annál magasabb a hőmérséklet), vagy épp miért nem zöld a zöldalma fagyi (mert a héj alatt a gyümölcshús fehér), az ilyen érzékenyítés pedig nem csak érdeklődő, de tudatos fogyasztókat nevel. Szóval, ha épp nem várnak sokan a sorban, kérdezzenek bátran Szilviától, rengeteget tőle tanulni a fagylaltokról és az alapanyagokról néhány perc beszélgetés alatt, mellette meg a város egyik legjobb fagyiját lehet kóstolgatni.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra