A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Turbózzuk fel az almalevet!

Orbán Szilvia

2017. november 12.

Az ősz egyértelműen a forró italok időszaka: a csípős időjárással beindulnak a szürcsölgető reflexek, jöhetnek a különleges, finom teák, esténként a forralt bor. Más országokban nagy hagyománya van a szűretlen almaléből készített meleg italoknak is, amelyeket szintén egészen az ízlésünkre szabhatunk.

Az alkoholos cider világszerte kedvelt ital, szerte Európában, illetve az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában is rendkívül népszerű. Származására vonatkozóan több teória is létezik. Ősének ókori italokat, a zsidók erős shekarját, és a görögök sikera nevű almaborát szokták tekinteni, de a baszkok és a gallok is készítettek már erjesztett almaleveket.

A ma ismert alkoholos cidernek nagy valószínűséggel Normandia az otthona, ahonnan a normann hódítók vitték Nagy-Britanniába – innen indult aztán világhódító útjára. A XIII.-XIV. században már számos fajtája létezett, népszerűsége pedig az 1800-1900-as években tetőzött, majd az ezredforduló környékén újra nagy kedvenc lett.

Az alkoholos ital a nemzetközi trendet követve

Magyarországon is egyre népszerűbbé vált az elmúlt években. 2015-re már húsznál is több cidermárka képviseltette magát az országban.

A magyar almára vevő volt az egyik legnagyobb márka, a Heineken-csoporthoz tartozó Strongbow is, a cég több ezer tonna almalé-koncentrátumot vásárolt Magyarországról.

A cider alkoholmentes verziója eredetileg kizárólag almából készülő, szűretlen, hozzáadott édesítőszer nélküli ital, amelyet jelenleg főként Észak-Amerikában, idényjelleggel fogyasztanak. Általában opálosan áttetsző, egészen enyhén csípős ízű, és nem keverendő össze az egész évben, sok helyütt kapható, kezelt, alkoholos verziókkal. Ez az alkoholmentes nedű például New Hempshire állam hivatalos itala, amelyet hűtve és forralva egyaránt kedvelnek.

Nem csak hidegen

A ciderek nem csupán egy nyári napon, jól behűtve élvezhetők. Az alkoholmentes ital forralt verzióját – akár tea helyett is – érdemes kipróbálni; erős, gyümölcsös, fűszeres aromái nagyszerűen illeszkednek a késő ősz hangulatához. Az alaprecept roppant egyszerű: a cidert lassú tűzön, fahéjjal és szegfűszeggel, esetleg csillagánizzsal, csipetnyi szerecsendióval felforraljuk. Azonban nem muszáj itt megállni, az italt akár fel is turbózhatjuk ízlésünk és hangulatunk szerint.

Az Epicurious mutat néhány szuper ötletet:

Pikáns

Habár a fenti fűszerek alapvetőek, néhány pikáns kiegészítővel egészen új irányba vihető az ital: a feketebors erősíti a melegítő hatást, míg a babérlevél egy gondolatnyi fás aromát kölcsönöz neki.

Alkoholos

A forró ital felnőtt verziójához adhatunk brandyt, rumot vagy whiskey-t, bármelyik remekül illeszkedik a cider alapízeihez. A lényeg, hogy közvetlenül szervírozás előtt adjuk az alkoholt a fűszeres gyümölcsléhez.

Körtéből is

Ma már nem csak alma cider létezik, érdemes kipróbálni a körtés verziót is – kombinálhatjuk az almával, vagy forraljuk magában, pompás lesz.

Citrusokkal

Teaparti

Forralás közben lógassunk néhány teafiltert a ciderbe. Az Earl Grey citrusos aromákkal, a rooibos vaníliás, míg egy chai fűszeres jegyekkel gazdagítja majd italunkat.

Friss fűszernövényekkel

Elsősorban az erdők illatát idéző kakukkfű, rozmaring, zsálya és a chili használata ajánlott – ez utóbbi tovább erősíti a cider egyébként is remek melegítő hatását. Forralás közben egyszerűen dobjuk az italunkhoz, de ügyeljünk arra, hogy ne fűszerezzük túl.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra