Cikkek

Sümegi Noémi

2020. május 14.

Most van szezonja, ezért paradicsomot ültet Borbás Marcsi, Farkas Richárd és Vajda Józsi is, méghozzá elfeledett tájfajtákat, amiket most önök is beszerezhetnek.

„Nem véletlenül alakultak ki a zöldségek és gyümölcsök különböző tájfajtái. Ezek azok a változatok, amelyek legjobban viselik a helyi időjárási- és talajviszonyokat. Ízük, állaguk tökéletesen passzol a helyi gasztronómiához.

Fontos, hogy megőrizzük ezeket a magyar ízeket, amihez tökéletes alapanyagra van szükségünk”

– mondja Borbás Marcsi, aki Kertem című online videósorozatában mutatja be a tájfajta palántákban rejlő lehetőségeket.A Magyar Konyha májusi számában megmutatjuk, hogyan ültethetünk akár gangon, erkélyen cserébe, balkonládába zöldségeket, fűszernövényeket, de akinek van egy darabka földje, veteményessel is megpróbálkozhat. Ehhez adunk tanácsokat, és ha már ültetünk, választhatunk génbankból kiszabadított, ritka paradicsomokat is. „A paradicsom a magyar konyha egyik fő alapanyaga, mégsem ismerjük és értjük igazán.Aki teheti, fogyasszon friss, környékbeli, magyar paradicsomot!” – mondja Farkas Richárd, az őriszentpéteri Pajta Bisztró séfje, aki Borbás Marcsi mellett részt vesz az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet  (ÖMKi) programjában. Negyven tájfajta paradicsompalántával vág neki a szezonnak a Pajta őrségi veteményesében, tapasztalatairól a bisztró Facebook-oldalán számol be. Arról, hogy mivel töltik Farkas Ricsiék a kényszerű zárvatartás idejét, szintén a májusi számunkban olvashatnak bővebben: a veteményeskert mellett az Őrség kincseit gyűjtik, savanyítják, hogy nyitáskor különleges finomságokkal várják a vendégeket.„A világban zajló folyamatok az idén megmutatták, mennyire ki vagyunk szolgáltatva a globalizációnak.

A járvány miatt kialakult helyzet lehetőséget ad újraértékelni, mi a fontos. Elképzelni, hogy egy komolyabb, valóban tartós magunkrautaltsággal járó krízisben mire támaszkodhatunk”

– indokolja az ősi gabonafajták mellett a tájfajta paradicsomok iránt is elkötelezett Vajda József pék, hogy – átvételi pontként – miért vesz részt az akcióban.  „A kerteket fűmaggal beszórni önmagában kevés. Én is palántázok a kertemben, és tájfajtákat választottam, mert hazai körülmények között ellenállóbbak más paradicsomoknál.” Budán Józsiék Lövőház utcai Szerelmes levél üzletében, Pesten a XXIII. kerületben a Panelpék, a VIII. kerületben a Szatyorbolt, a XIV. kerületben pedig a Zuglói Kenyér Közösség üzleteiben lehet – online előrendelés alapján – május 18-tól palántákhoz jutni, de május 14-től a Lidl áruházak is forgalmazzák az ÖMKi palántáit, a készlet erejéig.Valódi gasztronómiai ínyencségekről van szó, amelyeket eddig jóformán csak a génbankok tartottak fenn. Nemcsak ellenállóbak ezek a fajták, hanem finomabbak is, ezért érdemes kipróbálni a tájfajta koktélparadicsomot, a paprika alakú, hosszúkás változatokat, a nagyszemű, húsos fajtákat, vagy az édes, ropogós, sárga paradicsomokat is. Az ÖMKi szakértői oktatóvideóval és letölthető információs anyagokkal is támogatják a palánták sikeres nevelését.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra