Cikkek

Gonda Mariann, kép: Netflix, Terra Nera

2020. október 28.

Október elején debütált a Netflix új sorozata, az Emily Párizsban. Közhelyessége és sekélyessége miatt a kritikusok nem kímélik, a nagyközönség mégis imádja a Párizsba keveredett amerikai lány pasztellszínű kalandjait, az idilli utcaképeket, a megannyi sztereotípiából összegyúrt karaktereket. A több jelenet hátteréül szolgáló étterem pedig a rajongók zarándokhelyévé vált.

A főszereplő Emilyt (Lily Collins) a chicagói anyacég küldi a párizsi leányvállalathoz, hogy amerikai szemléletével új látásmódot vigyen a luxusmárkákat képviselő marketing ügynökség működésébe, ahol ezt - micsoda meglepetés - nem fogadják kitörő örömmel.


A helyzetkomikumok leggyakoribb forrásai a felnagyított kulturális és nyelvi különbségek, az amerikai és francia életfelfogás közhelyes szembeállítása. És hogy folytassuk a kliséket: a Párizsban játszódó történetből hogyan is maradhatna ki a szerelem és a gasztronómia: ezek megtestesítője a sármos Gabriel (Lucas Bravo), Emily szomszédja, aki mellesleg a közeli étterem séfje.

A sorozatban

a Les Deux Compères névre keresztelt hely valójában egy olasz étterem, a Terra Nera,

amely Párizs 5. kerületében, a Sorbonne és a Panthéon környékén található, a Fossés Saint-Jacques utcában. A sorozat készítői forgatási helyszíneket keresve találtak rá az étteremre, amelyre elhelyezkedése és fotogén volta miatt esett a választás: verandájával, piros napernyőjével és bőrborítású kanapéival hozza a tipikus párizsi bisztrók hangulatát. A mellette lévő pékség szintén kap a rivaldafényből - Emily itt veszi reggelente csokis croissantját, némi francia nyelvleckével kísérve a pult mögött álló morcos asszonyság jóvoltából.


A széria által kiváltott érdeklődésről a L’Hôtellerie - Restauration című szaklapnak mesélt a Terra Nera két tulajdonosa, Johann Bananes és Valerio Abate.

A forgatás 2019. augusztusában és szeptemberében zajlott, a tulajdonosokat 3 hónappal korábban kereste meg a produkció. A helyet két hónapra bérelték ki, a berendezést kiegészítették egy bárpulttal, de ettől eltekintve semmin nem változtattak a díszletesek. Egy-egy forgatási napon 150 stábtag is nyüzsgött a helyszínen.

Mit hoz a konyhára egy ilyen szerződés?

A bérleti díjon felül a tulajdonosok kialkudták az elmaradt hasznuk megtérítését egy 20 százalékos bónusszal megfejelve. A produkció fizette a 6 alkalmazott teljes bérköltségét erre az időtartamra.

Bőven bejött tehát a szokásos bevétel, ráadásul kiadások nélkül,

hiszen vendégforgalom nélkül alapanyagköltség sem merült fel, ami komoly megtakarítást jelent. A páros tulajdonában van az étteremmel szemközti pizzéria is, ahová sikerült a vendégek egy részét átirányítani, így az folyamatosan teltházzal üzemelt.


Akkoriban nem is sejtették, hogy ez az együttműködés mentőöv lehet a későbbiekben.

A pandémia mint minden vendéglátóhelyet, a Terra Nerát is nehéz helyzetbe hozta, a kényszerű bezárás idején, 2020 tavaszán kénytelen volt igénybe venni a francia kormány által biztosított gazdasági segélycsomagot. A korábbi 40 férőhelyet 20-ra kellett csökkentenie a távolságtartás biztosítása érdekében, a kieső forgalom egy részét elviteles rendeléssel próbálja pótolni - ez azonban csak 5 százalékát teszi ki a forgalomnak.

Emily-effektus

A sorozat bemutatója óta érezhetően megnőtt az érdeklődés a hely iránt.

Gyakran látni rajongókat, akik fényképezkednek az étterem előtt, hogy utána a szelfiket azonnal fel is töltsék a közösségi oldalakra.

Országos napilapok írnak a híressé vált étteremről, még Ázsiából is kapnak felkéréseket interjúra.

Korábban zömében a Sorbonne Egyetem és a Curie Intézet oktatói, valamint a Szenátusban dolgozó politikusok alkották a középkorú vendégkört, 45 eurós átlagfogyasztással. A véletlen úgy akarta, hogy az egyik törzsvendég nem más, mint Daniel Bravo, egykori futball játékos, aki nem mellesleg a filmbéli Gabrielt alakító francia színész édesapja.


A széria sikerének tudható be, hogy az utóbbi időben feltűnt néhány fiatal vendég, a Terra Nera igyekszik is élni a lehetőséggel, hogy frissítse vendégkörét. Ennek érdekében

az étterem előállt egy 39 eurós Emily-menüvel, amely 100%-ban olasz, az étterem profiljával összhangban.

Az aperitif stílusosan egy Americano koktél, amely Campariból, édes vermutból és szódából készül. Az előétel pugliai burrata szicíliai paradicsommal, a főétel a főszereplőnek dedikált “Tagliata di manzo Emily”, vagyis bélszínszeletek rukkolával, parmezánforgáccsal és modenai balzsamecetes öntettel - utalva a jelenetre, amelyben az amerikai lány visszaküldi a franciásan véresre sütött steaket. A desszert tiramisu, valódi nápolyi Borbone kávéval kísérve.


A tulajdonosok bíznak benne, hogy a sorozat nézői kedvet kapnak, hogy maguk is kipróbálják Emily kedvenc éttermét - persze ehhez az is kell, hogy oda tudjanak utazni. “Várjuk, hogy elvonuljon a vihar.” - utal a járvány okozta krízishelyzetre Johann Bananes. Reménykednek abban is, hogy lesz folytatása a szériának - erre a nézőszámok alapján egyébként jók az esélyek. Az első évad utolsó részében - spoiler! - Gabriel megvásárolja az éttermet, így minden valószínűség szerint a folytatásban viszontlátjuk majd a kedvelt helyszínt.