Ízvadászat »  Világkonyha

Csokivész: 2050-re végleg eltűnhetnek a kakaócserjék

Csokivész: 2050-re végleg eltűnhetnek a kakaócserjék

2019.04.27.  | Orbán Szilvia

A tudósok szinte biztosra veszik, hogy a globális felmelegedés miatt az előttünk álló három évtizedben a világ kedvenc csemegéjét adó kakaócserjék lassan eltűnnek majd a föld színéről.

A klímaváltozás annak ellenére, hogy – egy bizonyos, ám még mindig túlságosan szűk körben – egyre többször terítékre kerülő téma, sok ember számára inkább távoli disztópia, mint realitás és valóság. Pedig ha mi, emberek itt és most nem teszünk valamit, az elkövetkező években számos negatív, olykor pedig tragikus következménnyel számolhatunk.

A csokoládé eltűnése a mindennapjainkból természetesen nem a legégetőbb probléma, ha az éghajlat drasztikus megváltozására gondolunk, de tény, hogy bizony a finomság alapjául szolgáló kakaócserjékre sanyarú sors várhat a közeljövőben. Erre a szomorú lehetőségre hívták fel a figyelmet a napokban az amerikai illetőségű Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) tudósai, akik figyelmeztettek: a kakaócserjék 30 éven belül végleg kipusztulhatnak.

A kakaócserjék meglehetősen érzékeny növények. Csupán a bolygó bizonyos területén – az Egyenlítőtől 20-20 szélességi fokra északi és déli irányban – élnek meg. Megfelelő fejlődésükhöz esőerdőszerű feltételekre van szükség: nitrogénben gazdag termőföldre, viszonylag egyenletes hőmérsékletre, magas páratartalomra, bőséges csapadékra és szélvédettségre. A növény emiatt különösen sebezhető a hőmérsékleti változásokkal, így a globális felmelegedéssel szemben is.

Mindannyiunk örök kedvence, a csoki végnapjait szerencsére sokan nem szeretnék tétlenül végignézni, így a megoldáson jelenleg is sok kutató dolgozik – bár megjegyzendő, hogy egy esetleges sikerrel ők sem a fő problémát, vagyis a globális felmelegedést, hanem annak csupán egy apró kivetülését orvosolnák.

A University of California-Berkeley tudósai például a Mars céggel összefogva igyekeznek a kakaóültetvények megmentésén már hónapok óta, írja a FoodBeast.

Az egyetem kutatói a lehetséges megoldást a növények DNS-ének megváltoztatásában látják, amelyhez a CRISPR technológiát használnák. A szakemberek szerint a módosított génállományú növények túlélnék a hőmérséklet emelkedését az ültetvények túlnyomó többségét adó nyugat-afrikai térségben (a világ kakaótermésének több mint a felét Elefántcsontpart és Ghána adja).

A CRISPR egy forradalmi génszerkesztő módszer, amely lehetővé teszi a kutatóknak a DNS minden eddiginél pontosabb és rugalmasabb, célzott szerkesztését. A technológia mindazonáltal rendkívül ellentmondásos is. Míg pártolói szerint a ráktól az öröklött betegségekig mindent meggyógyíthat, addig ellenzői szerint rengeteg etikai kérdést vet fel, és az is bizonytalan, hogy egyáltalán kordában lehet-e tartani.

A NOAA jelentésében az áll, hogy az ültetvények jelenlegi generációja egyelőre még nem súlyosan veszélyeztetett, de a következő már annál inkább az lesz. A témán dolgozó tudóscsapatoknak ez annyiban jó hír, hogy most még van idő egy működőképes és veszélytelen vészforgatókönyv kitalálására, megvalósítására – hiszen Gombóc Artúrhoz hasonlóan senki sem akar lemondani a heti csokiadagjáról. Legyen az akár kerek vagy szögletes, hosszú vagy rövid, édes vagy keserű, egész vagy lyukas, csomagolt vagy meztelen.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.