Életmód

Zirig Árpád, kép: Pixabay.com

2021. január 4.

Amellett, hogy finom, a dió rendkívül egészséges is – ugyan jelenleg a dióburok-fúrólégy miatt komoly veszély fenyegeti a hazai termést, de a növény pozitív élettani hatásait ismerve talán még jobban sikerül ráirányítani a figyelmet a megfelelő védekezésre.

1. Harc a hasnyálmirigyrák ellen

A British Journal of Cancer szaklapban publikálták azt a tanulmányt, amely 75 680 nőt érintő kutatásra alapult – a leírtak szerint a diófélek a hasnyálmirigydaganatok kialakulásának ellen hatékonyak.

2. Fogyókúrához is remek

A dió rendszeres fogyasztása testsúlycsökkenéshez vezet: az amerikai American Journal of Clinical Nutrition szaklapban publikált kutatás bizonyította a régi diétás praktikát, hiszen több fehérjeforrást ki lehet váltani vele.

Tápértéke magas, sok olajat tartalmaz, a telítettség érzését kelti – a magyar Dr. Szentiványi Péter kutatásai szerint az olajtartalom fajtától függően 45-72 g között van 100 grammonként. Nincs benne koleszterin, olajainak átlagosan 76 százaléka többszörösen telítetlen zsírsav, 14 egyszeresen telítetlen.

A dióban található linolsav és a linolénsav esszenciális zsírsavak, részt vesznek a sejtmembránépítés és a nemi hormonok előállításában is. Testünk nem tudja ezeket felépíteni, de a természet segít: a dióbélből megkaphatjuk.

3. Édes álmok, dióval

A tobozmirigy által termelt melatonin kellő szintje alapfeltétele a mély álomnak, bizonyítja Russel J. Reiter professzor Texasi Egyetemen végzett kutatása. A középkorúakra jellemző, hogy csökken melatonintermelésük – nekik segíthet a dió rendszeres fogyasztása.

4. Dió a szívinfarktus ellen

A Harvardon rendszeresen kutatják a diót áldásos hatásait: szerintük a szívproblémák természetes ellenszere.

A dióbél tartalmazza azt a nyolc esszenciális aminosavat, ami az emberi szervezetnek szükséges: leucin, valin, izoleucin, metionin, treonin, lizin (a pH-egyensúly fenntartásához fontos), triptofán (a szerotonin felépítéséhez kell) és fenilalanin (a bioszintézisben szerepet játszik) is ott van benne. 

Tudták? 100 g dióban több mint 20 mmol antioxidáns található! A sokat emlegetett telítetlen zsírsavak közül az omega-3 és omega-6 is megtalálható: a dió olajsavai csökkentik az érfalak gyulladását is.

5. Fényes hajkoronát ad

A dióban találató biotin, azaz a B7-vitamin táplálja a hajszálakat, segít megelőzni a kellemetlen hajhullást.

6. A nők cukorbetegsége ellen küzd  

A Harvard Egyetem Táplálkozástani Intézetének kutatása bizonyította, hogy a nők kettes típusú diabéteszének kialakulását 24 százalékkal tompítja a heti kétszeri, legalább 28-28 grammos diófogyasztás.

7. Javítja a spermát

A dió rendszeres majszolása a férfiak termékenységével is összefügg: javítja a hímivarsejtek életképességét. A Kaliforniai Egyetem tudósainak szakmunkája állítja, hogy a 12 hetes diókúra után a férfiak testében jelentősen megnőtt az omega-3 és omega-6 zsírsavak mennyisége, és ezzel javult spermiumok mozgékonysága is.