Szöveg: Madary Orsolya - Nyitókép: Getty Images, Fotók: Tourism Authority of Thailand
2021. június 2.Nem véletlenül lett a világ egyik legkedveltebb konyhája a thai, és az sem véletlen, hogy Magyarországon az elmúlt években több thai étterem is nyílt. A thai konyha az öt alapvető íz egyensúlyára épül. Az édes, a sós, a savanyú, a keserű és a csípős íz minden étkezéskor megtalálható az asztalon. Szeretnek mindent egyszerre feltálalni, és természetesen a rizs van középen, az a főétel.
AHOGY A VILÁG nagy konyháit, a thai konyhát is a történelem alakította. A thai-laó népcsoport évszázadokig Kína déli Jünnan tartományában élt, innen a kínai konyha befolyása. Szintén hatással
volt rá az indiai hindu konyha, főleg a curry használata, amely a khmer uralom alatt terjedt el, de megmaradt akkor is, amikor a hinduizmust felváltotta a buddhizmus mint hivatalos vallás. Thaiföld Malajzia és Indonézia muzulmán lakóival is folyamatosan kapcsolatban volt, így a muzulmán népek konyhája sem hiányozhat, és ehhez jött az európai hatás, amely először a portugál hajósokon keresztül érkezett a délkelet-ázsiai országba.


Tej, víz, krém, cukor
A kókusz a thai konyha szimbolikus étele, a kókuszpálma termésének szinte minden részét feldolgozzák. Az ősi hindu írásokban is úgy említik, hogy a legnagyobb adomány az emberiségnek. Magas a tápértéke, jótékony hatása van az egészségre, hidratál, magas az ásványianyag-tartalma, antioxidáns, energetizál.
Az éretlen, zöld diók belsejében csak kókuszvizet találunk, majd az érés előrehaladtával a maghéj belső falán felgyülemlik a fehér, zsíros kókuszhús, és a folyadék mennyisége csökken. A partvidékek őskori lakosai számára a kókusz „ivóvízforrásként” szinte fontosabb lehetett, mint élelmiszerként, de ma is üdítőitalként árulják a zöld diókat. A kókuszvíz természetes módon annyira steril, hogy vészhelyzetben még intravénásan is alkalmazzák. Cukortartalma miatt meg is erjed, ecetet szoktak készíteni belőle. Kókuszvizet konzerv formában ázsiai boltokban találunk.

A kókusztejet az érett termés húsából nyerik. A fehér húst ledarálják, vízzel összekeverik, majd finom szövésű anyagon átpréselik. A pépes keverék tetejéről egy idő után le lehet fölözni a kókuszkrémet, a maradék pedig a kókusztej. A kókuszkrém 30-40, a tej 15-20 százalék zsírtartalmú, így az utóbbi is inkább tejfölhöz hasonlítható. Levesek, currys ételek és desszertek hozzávalója is lehet. A kókuszhús nemcsak szárítva, de lereszelve vagy tej formájában is kerülhet desszertekbe.
A fa virágainak megcsapolásával jelentős mennyiségű édes nektárt gyűjtenek össze, amelyet addig
hevítenek, amíg a víz nagy részének elpárolgásával kristályos, aranybarna cukor marad vissza.
A kókuszvirág- vagy egyszerűen csak kókuszcukor nálunk is minden bioboltban megtalálható,
ugyanis a mérések szerint meglepően alacsony a glikémiás indexe, ezért az „egészséges” termékek sorát gyarapítja.
TOM KHA GAI LEVES
Hozzávalók:
- 2 tk piros currypaszta
- 1 db salotta
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 6 szelet galangagyökér
- 250 g csirkemell
- 20 dkg siitake vagy csiperkegomba
- 4 dl csirkealaplé
- 4 dl kókusztej
- 2 db thai citromfű
- 3 db piros csili
- kaffir lime levele
- friss korianderlevél
- lime
- halszósz
- étolaj
Elkészítése:
A felforrósított olajhoz adjuk a currypasztát, pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott salottát és fokhagymát. Jönnek a fűszerek, a galanga, a citromfű, a csili és a kaffir lime levele. Átforgatjuk, majd felöntjük húslevessel, és 10 percig főzzük. Beletesszük a kockákra vágott csirkemellet és a gombát, hozzáadjuk a kókusztejet, majd lassú lángon még 10 percig főzzük. Halszósszal, lime levével ízesítjük, korianderlevéllel tálaljuk.

Thai alapanyagok
PAD THAI
(3 adag)
Hozzávalók:
- 250 g rizstészta
- 100 g mungóbab vagy szójacsíra
- 2 gerezd fokhagyma
- 6 szál újhagyma
- 70 ml étolaj
- 30 g földimogyoró (sózatlan, pirított)
- 150 g garnélarákfarok vagy 150 g csirkemell kockázva
- 20 g csilipaszta
- 30 ml thai halszósz
- 30 ml osztrigaszósz
- 40 g tamarindpaszta
- 30 g barna cukor
- 2 db tojás
- 1 db lime
Elkészítése:
A rizstésztát leforrázzuk és félretesszük. A wokban az étolajon kissé megpirítjuk a földimogyorót, majd kivesszük. Ismét olajat teszünk a wokba, beletesszük a szeletekre vágott fokhagymát, az újhagymát, majd a rákfarkakat, és 2 perc alatt összepirítjuk. Hozzáadjuk a babcsírát is. Ezeket is kivesszük. Ismét olajat forrósítunk a wokban, beletesszük a csilipasztát, a tamarind-pasztát, a barna cukrot, és hozzákeverjük az osztrigaszószt. Hozzáadjuk a többi megpirított hozzávalót, majd a leszűrt rizstésztát is, és jól átforgatjuk vele. A wok egyik felében csinálunk egy kis helyet, és beletesszük a tojásokat. Ott egy kicsit pirítjuk, majd 2-3 percig átkeverjük a tésztával. Ezután levesszük a hőt, rányomjuk egy lime levét, és átforgatjuk vele. Tálaláskor szórhatunk rá pörkölt, sózatlan földimogyorót összezúzva.

A thai nép megmentője
Ahogy a többi ázsiai országban, Thaiföldön is a rizs a mindennapi étkezés alapja, milliók fő tápláléka.
Nem csoda, hogy az étkezésre vonatkozó kifejezés thai nyelven kin kao, vagyis „együnk rizst”.
A rizstermelés a régióban i. e. több mint 3000 évvel kezdődött, a thai társadalomban és kultúrában szent növényként tartják számon. Védőszentje Phosop istennő, maga a rizs pedig a thai nép védője, megmentője. A bangkoki királyi palota előtt minden évben megrendezik a rizs dicséretének ünnepét, a májusi ültetés előtt a király részvételével megáldják az első magokat.
Vallási meggyőződés ide vagy oda, rizs nélkül nem létezik thai konyha. A legismertebb thai rizsfajta a jázminrizs, amelyet vízbe áztatnak, hogy csökkenjen a keményítőtartalma, majd rizsfőző edényben gőzölik. Északon ragacsos rizst készítenek (kwaoniao), és kézzel fogyasztják, mintha kenyér lenne.
Ha nem rizs, akkor – többnyire rizslisztből készült – tészta kíséri az ételt. A tészta is Kínából származik, kedvelt thai fogás lett, sokféleképpen kínálják, sajnos az instant változatok hódítanak Európában is. Érdekes, hogy míg a rizshez és a többi ételhez kanalat használnak, a tésztát pálcikával fogyasztják.

Az utcai étkezés hazája
Thaiföldön hosszú a munkaidő, és különben sem szokás otthon főzni, ennek köszönhető, hogy a thai kultúra fontos része lett az utcai étkezés. Utcasarkokon, járdán vagy úttesten egymást érik a standok, ahol szinte mindent meg lehet kapni. A csirkesatayt, leveseket, papajasalátát, pad thait éppúgy megtaláljuk, mint a legkülönösebb thai ételeket, sült bogarakat, hernyólárvákat, szöcskéket, tücsköket és pókokat, kacsaembriót vagy békacombot.


A sárkány és a kígyó
Annyi gyümölcsfajtát, mint Thaiföldön, sehol nem találunk. Az egyik legfinomabb a mangosztán, más néven mangkut: lédús, fehér, mag nélküli gyümölcs. Felbontani nem egyszerű, középen körbevágjuk és kipattintjuk a fehér húsát.
A legszebb gyümölcs pedig a sárkánygyümölcs. Kívül rózsaszín, belül fehér, apró fekete magokkal. Viszont az íze olyan semleges, hogy jobb inkább gyönyörködni a természet csodájában. A zalacca, más néven kígyógyümölcs a külsejéről kapta a nevét, héja olyan, mint a kígyó bőre. Belül lédús fehér húsa van, kicsit zsíros jelleggel. A rambutant csokrokban árulják a piacon. Belseje és íze hasonlít a licsire, hívják hamis licsinek is, de a kinézete szintén egy sárkányra emlékeztet.

A thai pomelo nem hasonlítható a nálunk kapható gyümölcsre. Lédús, édes, a citrusok királya.
A longkong kicsi, de nagyon ízletes gyümölcs. Könnyen kipattintható a héjából, belül fehér és megéri megkóstolni. A guava körteszerű, ehető kis magokkal. Jól ismert egzotikus gyümölcs, Thaiföldön a sötétebb változata ismert. A banán természetesen Thaiföld sok kertjében megterem, a kicsi és nagyon édes fajta a legelterjedtebb. Durian, mangosztán, lankong, rambutan – már a nevek is sokat sejtetnek.
Remélhetőleg a thai gyümölcsök nemsokára a magyar piacokon is megjelennek télen a narancs, a banán és a kivi mellett. Biztos nagy sikerük lenne.
ZÖLD CURRY CSIRKÉVEL
Hozzávalók:
- 2 ek olaj
- 2 ek zöld currypaszta
- 80 dkg csirkemell vagy combfilé
- 2 gerezd fokhagyma
- zöld és piros csili
- 300 g zöldség ízlés szerint (bébipadlizsán, sárgarépa, bébispenót)
- 20 dkg bambuszrügy
- 1 szál thai citromfű apróra vágva
- 2 cm gyömbér apróra vágva
- 4 dl kókusztej
- 8 kaffir lime levele apróra vágva
- 1 ek sötét szójaszósz
- 1 ek halszósz
- 1 marék korianderlevél
- 1 ek nádcukor
- 1 lime leve
Elkészítése:
Olajon üvegesre pároljuk a hagymát, fokhagymát és a csirkemellet, a csilit, hozzáadjuk a currypasztát, kis ideig pirítjuk, majd jöhet a citromfű, gyömbér, kaffir lime levele, felöntjük kókusztejjel, és 10 percig főzzük. Vigyázzunk, a kókusztejet nem szabad forralni, csak gyöngyöztetni! A zöldségeket wokban magas lángon megpirítjuk, hogy roppanósak maradjanak, hozzáadjuk a curryhez, halszósszal, lime levével, cukorral ízesítjük, friss korianderrel megszórjuk és rizzsel tálaljuk.

Thai éttermek Budapesten
Bangkok Thai Étterem
V., Só utca 5.
![]()
Tom Yum Thai Étterem
IX., Soroksári út 8–10.
![]()
Parázs Thai Étterem
VI., Jókai utca 8.
![]()
Green Thai Étterem
X., Tisza utca 16.
![]()