Életmód

Orbán Szilvia

2020. október 22.

Gyors reggelire vagy ellazult esti olvasgatáshoz, kávé vagy tea mellé is remek választás egy muffin – főleg, ha a csodás, színpompás évszak finomságainak ízeit rejti.

Ősszel kicsit fellélegzünk a kánikula fojtó szorításából: szemünket örömmel pihentetjük a természetben újra megjelenő színeken, s elővesszük féltve őrzött teáinkat, kedvenc illatos gyertyáinkat. Ilyenkor jólesik egy napos sarokba húzódva, puha, kötött pulóverbe bújva olvasni, nagyokat sétálni, vagy hosszú, illatos fürdőt venni.


De az októberben az is jó, hogy most már szemérmetlenül élvezhetjük az ősz-adta finomságokat is –

a sok nyári saláta és könnyű fogás után testünk ilyenkor valami melengetőbbet, tartalmasabbat kíván. Előtérbe kerülnek a nehezebb fűszerek, és az évszakban termő, az ízekben tobzódó zöldségek-gyümölcsök, s mind-mind felhasználásért kiáltanak.


A muffin, ez a villámgyorsan összeállítható, egyszerű finomság, sokoldalúsága miatt ugyan minden évszakban népszerű, de nekünk valahogy az őszi változatok a kedvenceink – mutatunk is néhányat.

Alma cider muffin

A My Baking Addiction receptje


Hozzávalók:

A tésztához:

  • ¼ csésze (cs) puha, sótlan vaj
  • ¼ cs étolaj
  • ½ cs cukor
  • 1/3 cs barnacukor (világos)
  • 2 db nagyobb tojás
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 2 2/3 cs liszt
  • 1 ½ tk sütőpor
  • ¼ tk szódabikarbóna
  • 1 tk almáspite fűszer (őrölt fahéj, szerecsendió, kardamom, gyömbér keveréke)
  • ¾ tk só
  • ¾ cs tej
  • ¼ cs alma cider, szobahőmérsékletű
  • 1 cs felkockázott alma

A mázhoz:

  • 3 ek vaj, megolvasztva
  • 1 cs porcukor, átszitálva
  • ¼ tk almáspite fűszerkeverék
  • 3 ek alma cider

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 220 fokra. Vékonyan olajozzuk ki a muffintepsit, vagy a mélyedésekbe tegyünk papírkapszlikat. Egy keverőtálban krémesítsük össze a vajat, az olajat és a cukrot, majd adjuk a keverékhez a tojást és a vaníliát. Egy másik tálban a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fűszerkeveréket és a sót keverjük egyneművé. Egy kancsóban készítsük elő a tej és a cider keveréket is. A lisztes elegyet adjuk a vajashoz, közben folyamatosan adagoljuk hozzá a folyadékot. Keverjük át a tésztát alaposan, majd forgassuk bele a felkockázott almát is. A kész tésztát adagoljuk ki a tepsi mélyedéseibe (majdnem tele), majd a muffinokat süssük 15-17 percig (tűpróba!). Ha a sütemény elkészült, a tepsit vegyük ki a sütőből, és tegyük rácsra kb. 10 percre, hogy lehűljön. Míg a süti hűl, készítsük el a mázat: a vajat, a cukrot, a fűszerkeveréket és a cidert verjük a máz állag eléréséig. A tepsit tartó rács alá tegyünk sütőpapírt, majd a muffinokat egyenként mártsuk a mázba, kissé csurgassuk le, és tegyük vissza a rácsra, míg a máz megszilárdul.

Tökös-almaszószos muffin

A My Baking Addiction receptje


Hozzávalók:

A tésztához:

  • ¾ cs sütőtökpüré
  • 2 nagyobb, szobahőmérsékletű tojás
  • ¾ cs almaszósz
  • ½ cs barnacukor (világos)
  • ½ cs cukor
  • 1 ¾ cs liszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • ¾ tk só
  • 2 ½ tk mézeskalács fűszerkeverék

A sajtkrémes töltelékhez:

  • 225 g natúr sajtkrém, szobahőmérsékletű
  • 3 ek barnacukor
  • 1 nagyobb tojás, szobahőmérsékletű
  • 1 tk vaníliakivonat

A ropogós morzsához:

  • 3 ek liszt
  • 1/3 cs zabpehely
  • 3 ek barnacukor
  • ¾ tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 3 ek sótlan vaj


Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 190 fokra, és készítsük elő a muffintepsit (kapszlik vagy olajozás). A sütőtököt, a tojást, az almaszószt és a cukrot alaposan mixeljük össze. Egy másik keverőtálban keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a fűszerkeveréket. A tökös elegyhez – közben folyamatosan kevergetve – fokozatosan adjuk hozzá a száraz hozzávalók keverékét, majd minden tepsimélyedésbe adagoljunk nagyjából 3 evőkanálnyi tésztát. A tepsit tegyük félre, és készítsük el a sajtkrémet.

Egy kézimixerrel keverjük össze a sajtkrémet és a cukrot, majd adjuk hozzá a tojást és a vaníliát.

Addig keverjük, míg sima, krémes állagot kapunk. A sajtkrémet kanalazzuk töltőzsákba, és töltsük meg a muffinok közepét (amint azt látjuk, hogy a muffintészta közepe kissé megemelkedik, már biztosak lehetünk, hogy elég töltelék került a sütibe). Egy harmadik edényben keverjük morzsásra a lisztet, a zabpelyhet, a cukrot és a fűszerkeveréket a vajjal, és minden muffinra szórjunk belőle. A tepsit tegyük sütőbe, és a muffinokat süssük 23-25 percig. Ha elkészült a sütemény, egy rácson hagyjuk langyosra hűlni.

Édesburgonyás-pekándiós muffin

A Sugar Dish Me receptje


Hozzávalók:

A tésztához:

  • 3 nagyobb tojás
  • 1/3 cs tejföl
  • ¾ cs étolaj
  • 1 cs sült édesburgonya, összetörve
  • 1 cs (világos) barnacukor
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 ½ cs liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 2 tk őrölt fahéj
  • ½ tk szerecsendió
  • ½ tk só

A tetejére:

  • 3 tk sótlan, puha vaj
  • ¼ cs finomra aprított pekándió
  • ¼ cs liszt
  • 3 ek cukor

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és a muffintepsit készítsük elő. Egy keverőtálban félig verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a tejfölt, az olajat, az édesburgonyapürét, majd az egészet keverjük jól el, végül adagoljuk hozzá a barnacukrot és a vaníliaaromát. A végén egy habos, könnyebb elegyet kell kapnunk. Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat is, majd újra keverjük jól át. A tésztát osszuk el a tepsi 12 kiolajozott vagy papírral bélelt mélyedésében. Egy keverőtálban készítsük el a sütemény tetejére szórandó morzsát a vaj, a pekándió, a liszt és a cukor keverékéből, majd bőven hintsük meg vele a muffinokat. A tepsit tegyük a sütőbe, és a süteményt 18-20 percig süssük.

Karamellás-kapucsínós muffin

A Lemon Tree Dwelling receptje


Hozzávalók:

  • 2 cs liszt
  • ½ cs cukor
  • 2 ½ tk sütőpor
  • ½ tk őrölt fahéj
  • ½ tk só
  • 1 cs karamellás kávéízesítő szirup
  • 2 ek instant kávé
  • ½ cs sótlan, olvasztott vaj
  • ½ cs tejföl
  • 1 db felvert tojás
  • 1 tk vaníliakivonat

A tetejére:

  • 1 cs liszt
  • ½ cs cukor
  • 4 ek olvasztott, sótlan vaj
  • ¼ tk só

A karamellhez:

  • ¼ cs porcukor
  • 1 ek karamellás kávéízesítő

Elkészítés:

A lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a sót keverjük össze. Egy másik edényben keverjük össze a karamellás szirupot az instant kávéval (addig, amíg a granulátum teljesen felolvad). Keverjük hozzá a vajat, a tejfölt, a tojást és a vaníliát, majd az egészet adjuk a lisztes elegyhez. A tésztával 2/3-ig töltsük meg a tepsi előkészített mélyedéseit. Készítsük el a sütik tetejére szórandó morzsát –

minden hozzávalót keverjünk össze, amíg megkapjuk a morzsás állagot

– majd szórjuk meg vele a muffinokat. A süteményt nagyjából 20 percig süssük 190 fokon. Ha szép aranybarnára pirult a tetejük, a muffinokat hagyjuk a tepsiben hűlni 5 percig, majd tegyük őket rácsra a teljes kihűlésig – ekkor csepegtessük meg a karamellás szósszal.

Fügés-írós muffin

Az Alida’s Kitchen receptje


Hozzávalók:

A tésztához:

  • 2 ½ cs liszt
  • ½ cs cukor
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 ½ cs író
  • 2 ek étolaj
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 db tojás
  • 1 ½ cs felaprított aszalt füge

A tetejére:

  • ¼ cs cukor
  • ¼ cs zabpehely
  • 1 ek olvasztott vaj

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 205 fokra, a muffintepsit készítsük elő (kapszlik vagy olajozás). Egy tálban alaposan keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport és a szódabikarbónát, egy másik edényben pedig az írót, az olajat, a tojást és a vaníliakivonatot. Az írós keveréket adjuk a liszteshez, jól keverjük át, majd forgassuk bele a fügét. A tésztát kanalazzuk a tepsi mélyedéseibe, majd készítsük el a sütemény tetejére szánt keveréket a cukorból, a zabpehelyből és a vajból. Szórjuk meg vele a muffinokat, majd a tepsit tegyük sütőbe, és a sütiket süssük 15-18 percig. Ha elkészült, rácson hagyjuk kihűlni.