Gyors reggelire vagy ellazult esti olvasgatáshoz, kávé vagy tea mellé is remek választás egy muffin – főleg, ha a csodás, színpompás évszak finomságainak ízeit rejti.
Ősszel kicsit fellélegzünk a kánikula fojtó szorításából: szemünket örömmel pihentetjük a természetben újra megjelenő színeken, s elővesszük féltve őrzött teáinkat, kedvenc illatos gyertyáinkat. Ilyenkor jólesik egy napos sarokba húzódva, puha, kötött pulóverbe bújva olvasni, nagyokat sétálni, vagy hosszú, illatos fürdőt venni.
![]()
De az októberben az is jó, hogy most már szemérmetlenül élvezhetjük az ősz-adta finomságokat is –
A muffin, ez a villámgyorsan összeállítható, egyszerű finomság, sokoldalúsága miatt ugyan minden évszakban népszerű, de nekünk valahogy az őszi változatok a kedvenceink – mutatunk is néhányat.
Alma cider muffin
A My Baking Addiction receptje
![]()
Hozzávalók:
A tésztához:
- ¼ csésze (cs) puha, sótlan vaj
- ¼ cs étolaj
- ½ cs cukor
- 1/3 cs barnacukor (világos)
- 2 db nagyobb tojás
- 1 tk vaníliakivonat
- 2 2/3 cs liszt
- 1 ½ tk sütőpor
- ¼ tk szódabikarbóna
- 1 tk almáspite fűszer (őrölt fahéj, szerecsendió, kardamom, gyömbér keveréke)
- ¾ tk só
- ¾ cs tej
- ¼ cs alma cider, szobahőmérsékletű
- 1 cs felkockázott alma
A mázhoz:
- 3 ek vaj, megolvasztva
- 1 cs porcukor, átszitálva
- ¼ tk almáspite fűszerkeverék
- 3 ek alma cider
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 220 fokra. Vékonyan olajozzuk ki a muffintepsit, vagy a mélyedésekbe tegyünk papírkapszlikat. Egy keverőtálban krémesítsük össze a vajat, az olajat és a cukrot, majd adjuk a keverékhez a tojást és a vaníliát. Egy másik tálban a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fűszerkeveréket és a sót keverjük egyneművé. Egy kancsóban készítsük elő a tej és a cider keveréket is. A lisztes elegyet adjuk a vajashoz, közben folyamatosan adagoljuk hozzá a folyadékot. Keverjük át a tésztát alaposan, majd forgassuk bele a felkockázott almát is. A kész tésztát adagoljuk ki a tepsi mélyedéseibe (majdnem tele), majd a muffinokat süssük 15-17 percig (tűpróba!). Ha a sütemény elkészült, a tepsit vegyük ki a sütőből, és tegyük rácsra kb. 10 percre, hogy lehűljön. Míg a süti hűl, készítsük el a mázat: a vajat, a cukrot, a fűszerkeveréket és a cidert verjük a máz állag eléréséig. A tepsit tartó rács alá tegyünk sütőpapírt, majd a muffinokat egyenként mártsuk a mázba, kissé csurgassuk le, és tegyük vissza a rácsra, míg a máz megszilárdul.
Tökös-almaszószos muffin
A My Baking Addiction receptje
![]()
Hozzávalók:
A tésztához:
- ¾ cs sütőtökpüré
- 2 nagyobb, szobahőmérsékletű tojás
- ¾ cs almaszósz
- ½ cs barnacukor (világos)
- ½ cs cukor
- 1 ¾ cs liszt
- 1 tk szódabikarbóna
- ¾ tk só
- 2 ½ tk mézeskalács fűszerkeverék
A sajtkrémes töltelékhez:
- 225 g natúr sajtkrém, szobahőmérsékletű
- 3 ek barnacukor
- 1 nagyobb tojás, szobahőmérsékletű
- 1 tk vaníliakivonat
A ropogós morzsához:
- 3 ek liszt
- 1/3 cs zabpehely
- 3 ek barnacukor
- ¾ tk mézeskalács fűszerkeverék
- 3 ek sótlan vaj
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 190 fokra, és készítsük elő a muffintepsit (kapszlik vagy olajozás). A sütőtököt, a tojást, az almaszószt és a cukrot alaposan mixeljük össze. Egy másik keverőtálban keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a fűszerkeveréket. A tökös elegyhez – közben folyamatosan kevergetve – fokozatosan adjuk hozzá a száraz hozzávalók keverékét, majd minden tepsimélyedésbe adagoljunk nagyjából 3 evőkanálnyi tésztát. A tepsit tegyük félre, és készítsük el a sajtkrémet.
Egy kézimixerrel keverjük össze a sajtkrémet és a cukrot, majd adjuk hozzá a tojást és a vaníliát.
Addig keverjük, míg sima, krémes állagot kapunk. A sajtkrémet kanalazzuk töltőzsákba, és töltsük meg a muffinok közepét (amint azt látjuk, hogy a muffintészta közepe kissé megemelkedik, már biztosak lehetünk, hogy elég töltelék került a sütibe). Egy harmadik edényben keverjük morzsásra a lisztet, a zabpelyhet, a cukrot és a fűszerkeveréket a vajjal, és minden muffinra szórjunk belőle. A tepsit tegyük sütőbe, és a muffinokat süssük 23-25 percig. Ha elkészült a sütemény, egy rácson hagyjuk langyosra hűlni.
Édesburgonyás-pekándiós muffin
A Sugar Dish Me receptje
Hozzávalók:
A tésztához:
- 3 nagyobb tojás
- 1/3 cs tejföl
- ¾ cs étolaj
- 1 cs sült édesburgonya, összetörve
- 1 cs (világos) barnacukor
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 ½ cs liszt
- 2 tk sütőpor
- 2 tk őrölt fahéj
- ½ tk szerecsendió
- ½ tk só
A tetejére:
- 3 tk sótlan, puha vaj
- ¼ cs finomra aprított pekándió
- ¼ cs liszt
- 3 ek cukor
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és a muffintepsit készítsük elő. Egy keverőtálban félig verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a tejfölt, az olajat, az édesburgonyapürét, majd az egészet keverjük jól el, végül adagoljuk hozzá a barnacukrot és a vaníliaaromát. A végén egy habos, könnyebb elegyet kell kapnunk. Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat is, majd újra keverjük jól át. A tésztát osszuk el a tepsi 12 kiolajozott vagy papírral bélelt mélyedésében. Egy keverőtálban készítsük el a sütemény tetejére szórandó morzsát a vaj, a pekándió, a liszt és a cukor keverékéből, majd bőven hintsük meg vele a muffinokat. A tepsit tegyük a sütőbe, és a süteményt 18-20 percig süssük.
Karamellás-kapucsínós muffin
A Lemon Tree Dwelling receptje
Hozzávalók:
- 2 cs liszt
- ½ cs cukor
- 2 ½ tk sütőpor
- ½ tk őrölt fahéj
- ½ tk só
- 1 cs karamellás kávéízesítő szirup
- 2 ek instant kávé
- ½ cs sótlan, olvasztott vaj
- ½ cs tejföl
- 1 db felvert tojás
- 1 tk vaníliakivonat
A tetejére:
- 1 cs liszt
- ½ cs cukor
- 4 ek olvasztott, sótlan vaj
- ¼ tk só
A karamellhez:
- ¼ cs porcukor
- 1 ek karamellás kávéízesítő
Elkészítés:
A lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a sót keverjük össze. Egy másik edényben keverjük össze a karamellás szirupot az instant kávéval (addig, amíg a granulátum teljesen felolvad). Keverjük hozzá a vajat, a tejfölt, a tojást és a vaníliát, majd az egészet adjuk a lisztes elegyhez. A tésztával 2/3-ig töltsük meg a tepsi előkészített mélyedéseit. Készítsük el a sütik tetejére szórandó morzsát –
minden hozzávalót keverjünk össze, amíg megkapjuk a morzsás állagot
– majd szórjuk meg vele a muffinokat. A süteményt nagyjából 20 percig süssük 190 fokon. Ha szép aranybarnára pirult a tetejük, a muffinokat hagyjuk a tepsiben hűlni 5 percig, majd tegyük őket rácsra a teljes kihűlésig – ekkor csepegtessük meg a karamellás szósszal.
Fügés-írós muffin
Az Alida’s Kitchen receptje
Hozzávalók:
A tésztához:
- 2 ½ cs liszt
- ½ cs cukor
- 1 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 ½ cs író
- 2 ek étolaj
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 db tojás
- 1 ½ cs felaprított aszalt füge
A tetejére:
- ¼ cs cukor
- ¼ cs zabpehely
- 1 ek olvasztott vaj
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 205 fokra, a muffintepsit készítsük elő (kapszlik vagy olajozás). Egy tálban alaposan keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport és a szódabikarbónát, egy másik edényben pedig az írót, az olajat, a tojást és a vaníliakivonatot. Az írós keveréket adjuk a liszteshez, jól keverjük át, majd forgassuk bele a fügét. A tésztát kanalazzuk a tepsi mélyedéseibe, majd készítsük el a sütemény tetejére szánt keveréket a cukorból, a zabpehelyből és a vajból. Szórjuk meg vele a muffinokat, majd a tepsit tegyük sütőbe, és a sütiket süssük 15-18 percig. Ha elkészült, rácson hagyjuk kihűlni.
![]()