Életmód

Orbán Szilvia

2020. július 20.

Egy kerti sütögetés gondolata felvillanyozó, ám egy baráti összejövetel megszervezése házigazdaként nem mindig móka és kacagás, hiszen már a vendégváró falatok kitalálása sem egyszerű, ha nem akarjuk az unalomig ismert rágcsálnivalókat feltálalni.

Itt a nyár, végre jöhet a strandolás, a lazulás, a kerti parti! Házigazdaként arra törekszünk, hogy a vendégek a lehető legjobban érezzék magukat: kínáljuk a hűtött italokat, pakoljuk a grillre a gondosan előkészített finomságokat, válogatjuk a hangulatot alapozó zenéket. Sokaknak a legtöbb fejtörést a vendégváró falatok kigondolása jelenti, hiszen jó lenne néha valami új ötlettel is előállni a pogácsa-grissini-chips-bruschetta-fasírtgolyó-ropi szokásos felhozatala mellett.


Mutatunk néhány ötletet, amivel könnyen feldobható a nyári vendégvárás, mégsem kell vesződni velük túl sokat.

1. Forró zsebek (@pepperbowl)

Ezek a sós, töltött kekszecskék mindenkinek elnyerik majd a tetszését. Kívül ropogósak, belül pedig isteni, fűszeres, krumplis tölteléket rejtenek.


Hozzávalók:

A töltelékhez:

  • 1 csésze burgonya (felkockázva)
  • ½ csésze zöldborsó
  • 1 tk őrölt cayenne
  • ½ tk őrölt paprika
  • ½ tk só
  • ¼ tk apróra vágott koriander

A tésztához:

  • 1 db tojás
  • 1/3 csésze vaj
  • 1 csésze liszt
  • ½ tk sütőpor
  • 1 tk só

Elkészítés:

A töltelék:

Főzzük a krumplit puhára, hámozzuk meg, és alaposan törjük át. Egy tálba tegyük az áttört burgonyapépet, a borsót és a fűszereket, és keverjük teljesen homogénre.

A tészta:

Egy tálban verjük fel a tojást, majd a felét tegyük félre. A maradékhoz adjunk vajat és verjük további két percig. Öntsük hozzá a lisztet, sütőport és sót, és keverjük el alaposan. A kapott tésztát takarjuk le egy nedves ruhával, és pihentessük fél óráig.

Összeállítás:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tésztát nyújtsuk egyenletesen vékonyra, ha szükséges, lisztezzük. A kinyújtott tésztát vágjuk 5x5-ös négyzetekre, és mindegyik közepére tegyünk egy kis adagot a töltelékből. A kis kockákat takarjuk le egy másik, üres tésztadarabbal, és a két tésztát a villa segítségével „ragasszuk össze” úgy, hogy a széleket óvatosan egymáshoz nyomogatjuk. Járjunk el így addig, míg elfogy a tészta. A kész zsebecskéket kenjük meg a félretett tojással.

Sütés:

Egy tepsit béleljünk sütőpapírral, és tegyük rá a kekszecskéket, ügyelve, hogy hagyjunk közöttük 2-3 cm-nyi helyet. A tepsit tegyük az előmelegített sütőbe, és a tésztákat süssük nagyjából 15 percig (míg a zsebek szép aranybarnára pirulnak). Hagyjuk kihűlni, és csípős ketchuppal tálaljuk.

2. Mini sajtos szendicsek, grillezve (@The Girl On Bloor)

Csodás, gombás-szárított paradicsomos-érett cheddaros harapnivalók, amit pillanatok alatt eltüntetnek a vendégek.


Hozzávalók:

  • 1 hosszú bagett vékony szeletekre vágva
  • 1 csésze érett cheddar lereszelve
  • 3-4 ek vaj

feltétnek:

  • szeletelt, pirított gomba
  • szeletelt, szárított paradicsom
  • rukkola
  • friss bazsalikom
  • chilipehely
  • frissen tört fekete bors

Elkészítés:

A gombát pirítsuk meg egy serpenyőben, a többi feltétnek valót közben készítsük elő. A bagettet szeleteljük fel, halmozzunk a szeletekre a reszelt sajtból, majd a feltétekből. Fűszerezzük, tegyünk rá még egy szelet kenyeret, majd egy nagy serpenyőben alacsony-közepes hőfokon melegítsünk kevés vajat, és 5-6-osával süssük a szendvicseket 3-4 percig mindkét oldalukon. Akkor jó, ha a sajt szépen megolvad, a szendvicsek külseje pedig ínycsiklandóan ropogós, aranyszínű árnyalatot kap. Ketchuppal vagy sriracha szósszal tálaljuk!

3. Pizza bombák (Binjal’s Veg Kitchen)

Mini pizzapapucsok – kívül ropogósak, belül a kedvenc feltétünket rejtik. Mindössze ennyi a siker titka.


Hozzávalók:

A tésztához:

  • 2 csésze liszt
  • 2-3 ek olívaolaj
  • 1 cs szárított élesztő
  • 1 ek cukor

A töltelékhez:

  • 1 csésze finomra vágott zöldség (hagyma, paprikák stb.)
  • ¾ csésze pizzaszósz
  • 1 csésze reszelt mozzarella
  • 1 tk chilipehely
  • 1 tk olasz fűszerkeverék

A kenéshez:

  • ¼ csésze olvasztott vaj vagy olívaolaj
  • 1-2 ek összetört fokhagyma
  • ¼ tk olasz fűszerkeverék
  • 2-3 csipet só

Elkészítés:

Egy bögrébe tegyük kevés langyos vizet, a cukrot és a szárított élesztőt. Keverjük össze az összetevőket, és 5-10 perc alatt futtassuk fel az élesztőt. Egy nagy keverőtálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá az olajat és a sót, majd jól keverjünk össze mindent. Adjuk a keverékhez a felfutott élesztőt, és állítsuk össze a tésztát. A ragacsos tésztát tegyük ki egy lisztezett felületre, és dagasszuk addig, míg az állaga simává válik, és már nem ragad. A tésztát tegyük tálba, a tetejét simogassuk át olajos kézzel, és letakarva kelesszük 40 percig meleg helyen.

Ha a tészta a duplájára kelt, gyúrjuk át alaposan, majd osszuk kisebb bucikra. Egy egy kisebb tésztabucit nyújtsunk ki, de ne túl vékonyra, és halmozzunk az egyik felére a töltelékből, majd fűszerezzük. A tésztakorong másik felét hajtsuk a töltelékes félre, és a széleket csípjük jól össze. A csúcsos végeket végül hajtsuk a tészta alá, hogy kerekded formát kapjunk. A többi tésztabucival is járjunk el ugyanígy. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és helyezzük rá a pizzabombákat úgy, hogy bőven hagyjunk köztük helyet. Takarjuk le a tepsit, míg 200 fokra előmelegítjük a sütőt. A bombákat kenjük meg az olvasztott vaj/olívaolaj, fokhagyma és fűszerek keverékével, majd a tepsit tegyük 12-15 percre a forró sütőbe. (A bombákat addig kell sütni, míg világos aranybarnák lesznek.)

Ha időt akarunk spórolni, használjunk kész pizzatésztát. A töltelékbe ízlés szerint, nyugodtan tehetünk gombát, brokkolit, spenótot is!

4. Spenótos-ricottás levelestészta (@Plated Cravings)

Egyszerű, gyorsan, előre elkészíthető, ráadásul nagyon finom vendégváró falat.


Hozzávalók:

  • 500 g spenót (ha fagyasztottat használunk, olvasszuk ki és csavarjuk ki belőle a felesleges vizet)
  • 1 csésze ricotta
  • 1 db tojás
  • bors
  • szerecsendió
  • 2 cs fagyasztott leveles tészta

+ 1 db tojás a kenéshez

Elkészítés:

Egy tálban keverjük össze a ricottát, a spenótot, a tojást és kevés szerecsendiót, majd a keveréket sózzuk-borsozzuk. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Az első csomag tésztát tegyük enyhén lisztezett felületre, és vágjunk belőle 6 hosszúkás téglalapot. A lapokat tegyük át az előkészített tepsire, és kenjük meg az enyhén felvert tojással. A tészták egyik felére halmozzunk 2-3 evőkanálnyi tölteléket, majd hajtsuk rájuk a másik felet. A villával nyomkodjuk össze a széleket. Ugyanígy járjunk el a másik adag tésztával is, így összesen 12 papucsunk lesz. Minden csomagocska tetején ejtsünk 2-2 bemetszést, majd a kenjük le őket tojással, és tegyük legalább20-30 percre (akár 1 napra is) hűtőbe. Sütés előtt melegítsük elő a sütőt 190 fokra, és a csomagokat süssük 30 percig, vagy míg a tetejük szépen megpirul. Ha megsültek, vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.

5. Vegán mini calzone (@elephantasticvegan)


Hozzávalók:

A tésztához:

  • 360 g liszt
  • ¼ tk só
  • 1 tk olívaolaj
  • 4 g instant élesztő
  • 250 g meleg víz

A töltelékhez:

  • 200 g gomba
  • 60 g friss spenót
  • kevés reszelt sajt (ízlés szerint) vagy sajtszósz
  • 375 g paradicsompüré
  • ¼ tk só
  • őrölt bors
  • fokhagyma por ízlés szerint
  • friss oregánó ízlés szerint

+ olívaolaj a kenéshez

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit keverjük össze, és letakarva kelesszük a duplájára. A sütőt melegítsük elő 250 fokra. A megkelt tésztát vágjuk 8 egyforma darabra, és lisztezett felületen nyújtsuk ki. A gombát, spenótot tisztítsuk meg, a gombát szeleteljük fel vékonyan, és pirítsuk meg, hogy később ne áztassa el a calzonét. Ha megpirult, adjuk hozzá a spenótot is. Készítsünk paradicsomszószt: keverjünk a paradicsompüréhez sót, borsot, oregánót, hagymaport ízlés szerint. Az elkészült szószból tegyünk keveset a kinyújtott tésztadarabok egyik felére, kenjük el, tegyük rá a tölteléket, és halmozzunk keveset a kedvenc sajtunkból. Hajtsuk rá a tészta másik felét, zárjuk le a széleket, és alakítsuk ki a számunkra tetsző formát. A calzone tetejét kenjük át olívaolajjal, és sütőben süssük 20-30 percig.

6. Szőlő, kecskesajt kabátban (@Live Eat Learn)

Ropogós pisztáciával borított krémes finomság, amely belül édes, zamatos meglepetést rejt.


Hozzávalók:

  • 250 g puha kecskesajt
  • 150 g magnélküli szőlő
  • 60 g sózatlan, héj nélküli pisztácia

Elkészítés:

A szőlőt mossuk meg, szemezzük le. Minden szemet óvatosan és egyenletesen borítsunk be sajttal, apró gombócokat képezve. A pisztáciát aprítsuk (de őröljük!) fel, és öntsük egy lapos tányérra, majd a sajtgombóckákat hempergessük meg benne. A tenyerünk között még egyszer gombócoljuk át, hogy a pisztácia ne peregjen le a falatkákról. Ha nem azonnal fogyasztjuk, ajánlott mélyhűtőbe tenni. Tálalhatjuk fogpiszkálókra tűzve, vagy akár mézzel meglocsolva, sóval-borssal meghintve is.

7. Sült jalapeno édes-fűszeres sárgabarack szósszal (@Will Cook for Friends)


Hozzávalók:

A mártogatóshoz:

  • ¼ csésze sárgabarack befőtt
  • ¼ tk gyömbérpor
  • chilipehely és őrölt cayenne ízlés szerint
  • + 1-2 tk víz (szükség szerint)

A paprikához:

  • 225 g puha krémsajt
  • 1 csésze reszelt sajt (pl. pepper jack, mozzarella vagy cheddar)
  • 14-16 friss jalapeno paprika
  • 2 db nagy tojás
  • 2 ek tej
  • ½ csésze liszt
  • 1 1/2 csésze pankomorzsa
  • só ízlés szerint
  • 1 tk fűszerpaprika
  • ½ tk hagymapor
  • ½ tk fokhagymapor
  • őrölt cayenne és bor ízlés szerint

+ olaj

Elkészítés:

A szósz:

A befőttet turmixoljuk össze a fűszerekkel, közben folyamatosan kóstolgassuk. Ha túl erősnek ítéljük, tegyünk hozzá még a barackból. Ha szükséges, adjunk hozzá kevés vizet, hogy a szósz megfelelő sűrűségű legyen. Tálalásig tartsuk hűtőszekrényben.

A paprikák:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy olajspray segítségével készítsük elő a tepsit. Egy tálban keverjük össze a krémsajtot és a reszelt sajtot. Ezt is tegyük félre. A paprikák előkészítéséhez húzzunk kesztyűt. Hosszában metsszük be a paprikákat, majd a magház közelében ejtsünk egy újabb, a másikra merőleges, apró metszést is (T-alakban). A keletkező résen keresztül óvatosan magozzuk ki a paprikákat. (Alternatív megoldásként hosszában keresztbe is vághatjuk a jalapenót, amelyet aztán így könnyebben kimagozhatunk.) Töltsük meg a paprikákat a sajtos keverékkel. Készítsünk elő három tányért a panírozáshoz: az egyikbe tegyük a sós-borsos lisztet, a másikba a tejes tojást, a harmadikba pedig a pankomorzsát a többi fűszerrel. Panírozzuk a paprikákat úgy, hogy először a tojásba, másodszor a lisztbe, harmadszor ismét a tojásba, negyedszer pedig a morzsába hempergetjük. A bepanírozott paprikákat tegyük az előkészített tepsire, és az olajspray-vel fújjuk át őket (így pirulnak majd ahelyett, hogy megégnének). Süssük őket nagyjából 30 percig, és tálalás előtt pihentessük 5 percet.

8. Mediterrán rákfalatok (@The PKP Way)

Ezek a krékereken csücsülő, fetával szórt, olívás aioliba mártogatható, grillezett rákocskák biztosan meghozzák mindenki étvágyát.


Hozzávalók (kb. 30 darabhoz):

  • ½ csésze friss mentalevél
  • ½ csésze koriander
  • 2 tk hagymapor
  •  ¼ tk fokhagymapor
  • kb. 20 db aprószemű paradicsom
  • 1 tk dijoni mustár
  • ½ ek frissen facsart citromlé
  • 2 ek olívaolaj
  • ½ ek vörösborecet
  • só, bors ízlés szerint
  • 30 dkg fagyasztott, kiolvasztott garnélarák (konyhakész)
  • 25 dkg kréker (sós, ropogós keksz) – lehetőség szerint mediterrán ízesítéssel
  • ¼ csésze összetört fetasajt

Elkészítés:

Egy konyhai robotgépben dolgozzuk össze a mentát, a koriandert, a hagymaporokat, a paradicsomot, a mustárt, a citromlevet, az olajat, az ecetet, a sót és a borsot. Egy tálba tegyük át a keverék felét és adjuk hozzá a garnélát, majd tegyük félre. A keverék másik felét is tegyük félre külön. A kontaktgrillt tegyük magas fokozatra, szabadtűzön gyújtsunk a szén alá. A rákot egyenként tegyük a grillre, és ne mozgassuk 1 percen át. Fordítsuk át őket óvatosan, amikor az alsó oldal már szép rózsaszín, majd ha a garnéla elkészült, tegyük tányérra. Egy tálcára tegyünk annyi krékert, ahány rákunk van. A maradék mentás keverékünket osszuk el egyenlően a kekszeken, majd mindegyikre ültessünk egy-egy rákocskát. Tálalás előtt szórjuk meg az összemorzsolt fetával, és tegyünk melléjük mártogatóst (pl. olívás aioli).

9. Sült fokhagymával töltött olajbogyó (@justapinch)


Hozzávalók:

  • nagy szemű fekete olajbogyó (min. 1 nagyobb üveg)
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 ek extraszűz olívaolaj
  • 2 tk só

A nedves panírhoz:

  • ½ csésze liszt
  • ¼ csésze kukoricakeményítő
  • 2 ek instant burgonyapehely
  • őrölt cayenne ízlés szerint
  • 1 csésze lehűtott club soda
  • 2 csésze pankomorzsa
  • 2 csésze étolaj
  • + morzsolt fetasajt

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Az olajbogyókat vegyük ki az üvegből és papírtörlőn itassuk le róluk a nedvességet, amennyire csak tudjuk, majd tegyük őket félre. A fokhagymafej felső negyedét vágjuk le, tegyük sütőedénybe, és locsoljuk meg a tetejét olajjal, illetve sózzuk-borsozzuk. Takarjuk le alufóliával és süssük nagyjából 30 percig, míg a hagyma szépen megsül és megpuhul. Ezalatt a pankomorzsát tegyük tányérra, és egy mély serpenyőben forrosítsunk olajat. Amikor a fokhagyma megsült, óvatosan nyomjuk ki a gerezdeket a héjból, és mixeljük össze kevés fetával, ízlés szerint. A kapott krémet tegyük habzsákba, és töltsük meg az olajbogyókat, majd szúrjuk át keresztben őket egy fogpiszkálóval, és panírozzuk be őket (először a nedves keverékbe, aztán a pankomorzsába). Amikor minden bogyót bepaníroztunk, süssük ki őket a bő, forró olajban. Ha kisültek, azonnal sózzuk őket, majd hagyjuk hűlni 5 percig, mielőtt tálalnánk.