Életmód

Orbán Szilvia

2020. augusztus 10.

Spóroljunk egy kis időt és energiát a konyhában – egy könnyű recept is lehet isteni.

Lássuk be, egy forró napon desszert gyanánt sokszor megelégszünk egy jeges kávéval, kevés fagyival, vagy némi zamatos, lédús gyümölccsel. Az biztos, hogy a kánikulában nem sokan állnak be szívesen órákra a konyhába dagasztani, sütőt felügyelni, de azért van az a helyzet, amikor a fentebb emlegetett nyári kombó nem elégíti ki az édesség utáni vágyat. Ilyenkor tehetnek jó szolgálatot a könnyű, egyszerűen elkészíthető nyári desszertek.

Persze, hogy kinek mi a könnyű, megint más kérdés. Van, akinek az, ha a gondosan összeállított és megsütött tortáját kivételesen nem díszíti fel a szokásos módon, másnak pedig az, ha előkap a hűtőből egy poharas pudingot. Ugyan az alábbi válogatás különféle nehézségi fokozatú recepteket tartalmaz, de egytől egyig mindre igaz, hogy az elkészítésük a hagyományoshoz képest valamiben egyszerűsített: egyes finomságok gyúrt helyett fagyasztott leveles tésztával, mások sütés nélkül, vagy épp akár egyetlen tálban is összeállíthatóak.

Hogy egy desszert finom legyen, nem kell feltétlenül órákat tölteni az elkészítésükkel. Nyár van, a megspórolt idő és energia annyi minden másra fordítható!

Inspirációként mutatunk pár példát:

Sütés nélküli, mini sajttorták

Sally's baking addiction receptje


Hozzávalók:

A „tésztához”:

  • 200 g Graham-keksz (morzsa)
  • 70 g barnacukor
  • 115 g vaj (nem sózott, olvasztva)

A krémhez:

  • 240 ml hideg habtejszín
  • 450 g szobahőmérsékletű zsíros krémsajt (pl. Philadelphia)
  • 70 g kristálycukor
  • 30 g szobahőmérsékletű tejföl vagy natúr joghurt
  • 1 tk friss citromlé
  • ½ tk vaníliakivonat
  • + a díszítéshez: gyümölcs

Elkészítés:

Készítsünk elő 2 db 12-es muffinformát, és béleljük ki a mélyedéseket kapszlival. Győződjünk meg róla, hogy van elég helyünk a számukra a hűtőben.

Az előkészületek után készítsük el a süti „tésztáját”. Törjük össze vagy őröljük meg a kekszeket, majd egy keverőtálban a morzsát keverjük össze a cukorral és a megolvasztott vajjal (nedves homok állagot kell kapnunk). Másfél evőkanálnyit tegyünk a tepsi minden mélyedésébe, és jól nyomjuk le. Nem kötelező, de ajánlott a kekszes alapot 5 percig, 180 fokra előmelegített tepsiben kicsit megszilárdítani. Ebben az esetben a sütőből kivett tepsit 10 percig hagyjuk hűlni, mielőtt az alapra halmoznánk a krémet.

A krémhez verjük fel a tejszínt – közepes fokozaton, nagyjából 3 perc alatt. Egy másik edényben keverjük össze a krémsajtot a cukorral, majd adjuk hozzá a tejfölt, a citromlevet és a vaníliát, és keverjük további 1-2 percig, míg a keverék szépen kisimul. A tejszínes és a sajtos keveréket óvatosan forgassuk össze. Kanál (kb. 2 ek.) vagy nyomózsák segítségével töltsük meg a krémmel a kapszlikat, és a sütik tetejét a kanál segítségével egyengessük el.

Tegyük a tepsiket hűtőbe minimum 3 órára (akár 2 napig is ott maradhatnak). Ha 3 óránál többet lesznek hűtőben, a süteményeket takarjuk le fóliával.

Közvetlenül tálalás, fogyasztás előtt vegyük ki a hűtőből a tepsit, a kapszlik segítségével a sütik könnyen kivehetőek. Fontos, hogy ez a desszert szobahőmérsékleten nagyjából egy órát tartja az állagát, utána felpuhul, és beleragad a papírba, ezzel érdemes számolni.

Gyümölcspizza

Pinch of Yum receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

  • ¾ csésze cukor
  • 1 ¼ csésze liszt
  • ¼ tk sütőpor
  • ’/4 tk só
  • ½ cs szobahőmérsékletű vaj
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 tojás

A krémhez:

  • 340 g puha krémsajt
  • ¼ cs szobahőmérsékletű vaj
  • 1 tk vanília
  • 1 ¼ csésze porcukor

Díszítéshez:

  • 7-10 felszeletelt eper
  • 5-6 felszeletelt kivi
  • 1 felszeletelt mangó
  • ½ cs áfonya
  • 1 kisebb fürt szőlő (a szemek megfelezve)

Elkészítés:

Először az alaphoz keverjük össze a vajat a cukorral, a tojással és a vaníliakivonattal. Adjuk hozzá a lisztet, a sütőport és a sót, és a tésztát tegyük hűtőbe 30 percre.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy pizzatepsit vagy egy nagyobb tortaformát olajozzunk/vajazzunk ki vékonyan (vagy béleljünk ki sütőpapírral), és tegyük bele a kinyújtott tésztát úgy, hogy a szélein maradjon 1-1 centi plusz tészta, peremnek. Süssük 12-15 percig.

A krémhez a hozzávalókat alaposan keverjük össze, majd simítsuk a megsütött, kihűlt tészta tetejére. Tegyük ismét hűtőbe egy időre. A tálalás előtt a desszertet díszítsük gazdagon a gyümölcsökkel ízlés szerint.

14 rétegű, sütés nélküli pillecukortorta 

Sally's baking addiction receptje


Hozzávalók:

  • 340 g félédes vagy tejcsoki, apróra vágva
  • 360 ml zsíros tejszín
  • 6 tojásfehérje, szobahőmérsékletű
  • 300 g kristálycukor
  • ¾ tk borkő
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 430 g Graham keksz

Elkészítés:

Egy 22x22-es sütőformát béleljünk ki sütőpapírral úgy, hogy az oldalain hagyjuk magasabbra (így tudjuk majd kiemelni a sütit a formából).

A ganache-hoz tegyük a feldarabolt csokit egy tálba. Egy edényben melegítsük fel a tejszínt addig, míg finoman gyöngyözni kezd, és öntsük a csokoládé tetejére, majd hagyjuk 2-3 percig állni, hogy a csoki megolvadjon. Lassan keverjük át a csokikrémet, hogy a tejszín és a csokoládé teljesen elkeveredjen egymással. Takarjuk le, és felhasználásig tegyük hűtőbe.

A mályvacukor meringue-hez a tojásfehérjét, a cukrot és a borkövet tegyük egy hőálló tálba, amit helyezzünk egy gyöngyözve forró, vízzel harmadig töltött lábas fölé (a tál alja ne lógjon a vízbe!). Kevergessük folyamatosan nagyjából 4 percig, míg a cukor teljesen felolvad, majd adjuk hozzá a vaníliakivonatot, és kézimixer vagy robotgép segítségével 5-6 perc alatt verjük fel fényes habbá. Vegyünk ki belőle egy púpos csészényit, a többit szorosan fedjük le és tegyük hűtőbe legalább egy-két órára (lehet akár 1-2 nap is).

A torta összeállításához először egy nagyon vékony réteget kenjünk a forma aljára a meringue-ből. Nem kell szépnek lennie, csak azért van rá szükség, hogy a keksznek legyen mibe beleragadnia. Mivel a hab nagyon ragadós, legyünk türelmesek. A keksz tetejére megint egy vékony réteg hab kerüljön, aztán újra keksz, erre viszont már a csokikrém, amit újabb réteg keksz és pillecukorhab kövessen. Ismételjük a rétegezést – a kész sütinek 6 réteg kekszet, 4 réteg cukorhabot és 3 réteg ganache-t kell tartalmaznia (hab, keksz, hab, keksz, csoki, keksz, hab, keksz, csoki, keksz, hab, keksz, csoki). Ha készen vagyunk a rétegezéssel, a tortát takarjuk le szorosan, és minimum 12 órára rakjuk hűtőbe.

A korábban kivett, és eddig hűtőben tartott cukorhabot a tálalás előtt vegyük ki a fridzsiderből, kicsit keverjük át. A tortát emeljük ki a formából, fejtsük le róla a sütőpapírt, és tegyük hőálló tálcára vagy vágódeszkára. A süteményt kenjük meg a habbal, egy kanál hátuljával formáljunk kisebb-nagyobb csúcsokat a felszínen. Tálalhatjuk így is azonnal, de akinek van zsebsárkánya, kicsit rá is piríthat a torta tetejére.

Serpenyős barackos morzsasüti 

Half Baked Harvest receptje

Hozzávalók:

  • 4 ek vaj
  • 5-6 érett (de nem pépes!) őszibarack, vékonyra szeletelve
  • 220 g barnacukor
  • 1 ek whisky (elhagyható)
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 125 g liszt
  • 25 g finomra vágott pekándió
  • 2 tk sütőpor
  • 1 tk fahéj
  • 8 ek olvasztott vaj
  • 125 g zsíros tej
  • + fahéjas porcukor

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Egy 30 cm átmérőjű sütőformába tegyünk 4 ek vajat, és pirítsuk meg, míg mély, aranybarna színt kap, ez nagyjából 3 perc. Vegyük le a tűzről az edényt, és adjuk a cukorhoz a barackokat, a barnacukrot, az alkoholt (ha használunk), és a vaníliát. Keverjünk mindent jól össze, és tegyük az edényt a sütőbe 10-15 percre, közben vegyük le a hőfokot 190 fokra.

Amíg a gyümölcs a sütőben van, egy nagy keverőtálban keverjük össze a lisztet, a pekánt, a sütőport, a fahéjat és a maradék barnacukrot. Adjuk hozzá az olvasztott vajat és a tejet, és keverjük jól össze.

A sütőből kivett barackra halmozzuk rá a tésztát, és szórjuk meg fahéjas porcukorral. Tegyük a desszertet a sütőbe 25-30 percre, míg a teteje szép színt kap. Ha elkészült, hagyjuk hűlni 5 percig. Legfinomabb melegen vagy szobahőmérsékleten, vaníliafagyival.

Citromhabos pite 

Once upon a Chef receptje

Hozzávalók:

Az alaphoz:

  • 1 ½ csésze Graham keksz (morzsa)
  • 1/3 cs cukor
  • 4 ek olvasztott vaj

A krémhez:

  • 4 tojás sárgája
  • 415 ml sűrített tej
  • 1 tk reszelt citromhéj
  • ½ cs friss citromlé (kb. 3 citromból)

A habhoz:

  • 4 tojás fehérje
  • 6 ek cukor
  • ¼ tk borkő

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 190 fokra. Egy közepes tálban keverjük össze a kekszmorzsát és a cukrot, majd adjuk hozzájuk az olvasztott vajat, és keverjük jól össze, majd a tésztaalapot nyomkodjuk jól egy 23 cm átmérőjű pite sütőforma aljára. Az alapot süssük nagyjából 10 percig, majd tegyük félre, hogy hűljön. A sütő hőfokát vegyük vissza 160 fokra.

Egy közepes tálban keverjük össze a tojások sárgáját az édes sűrített tejjel, a citromhéjjal és –lével. Öntsük a még langyos alapra.

Gőzfürdő fölé tegyünk egy nagy tálat, amiben már előzetesen felvertük a tojások fehérjét és a cukrot. A habot folyamatosan kevergessük addig, míg szinte forrónak érezzük (kb. 45 fok), ez körülbelül 2-4 perc. Ekkor a tálat vegyük le a gőzfürdőről, és kézimixerrel verjük tovább, közben adjuk hozzá a borkövet. Addig verjük a habot közepes fokozaton, míg a fehérje szép, fényes, vastag, közepesen kemény csúcsokat formál (3-5 perc).

A meringue-et halmozzuk a folyós citromos rétegre, ügyelve arra, hogy a hab minden oldalon elérje a tésztaalapot, különben sütéskor összeesik. Kanál segítségével képezzünk látványos csúcsokat a habból. 160 fokon süssük a pitét nagyjából 20 percig, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Legfinomabb a sütés napján, de ha marad belőle, hűtőben még két napig eláll.

Áfonyás-kakukkfüves lepény 

Half Baked Harvest receptje



Hozzávalók:

  • 370 g áfonya (friss vagy fagyasztott)
  • 1-2 ek étkezési keményítő (attól függően, mennyire sűrűre szeretnénk a gyümölcsös tölteléket)
  • 50 g méz
  • 1 ek reszelt citromhéj
  • 1 ek citromlé
  • 1 ek friss kakukkfű (vagy 2 tk szárított)
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 cs fagyasztott leveles tészta, kiolvasztva
  • 1 tojás, felverve
  • + a tálaláshoz vaníliafagyi

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A tepsit béleljük ki sütőpapírral.

Egy közepes tálban forgassuk át az áfonyát a keményítőben. Adjuk hozzá a mézet, a citromhéjat és –levet, a kakukkfüvet és a vaníliát.

Ha szükséges, egy enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a leveles tésztát. A téglalapot vágjuk 4 kisebbre, és tegyük őket a sütőpapíros tepsire. A gyümölcsöket osszuk el rajtuk egyenletesen, de a tésztalapokon körben hagyjunk bő egy centit szabadon. A szabadon hagyott tésztából képezzünk vékony peremet az áfonya köré úgy, hogy a tésztát körben kicsit felfelé húzogatjuk, majd kenjük meg a felvert tojással. A lepényeket tegyük sütőbe, és süssük 20-25 percig.

Tálaláskor langyosan, porcukorral meghintve, vagy fagyival kínáljuk.