Életmód

Orbán Szilvia

2022. június 24.

Egy remek kis bortúra, szép borokkal, jó társaságban az egyik legjobb időtöltés lehet, de a borászatok látogatásának is megvan az etikettje.

Akárcsak egy bárban vagy egy étteremben, a borászatokban sem mindegy, hogyan viselkedik az ember. Egy borkóstolón is illik ismerni az alapvető szabályokat – kulcstényező a tudatosság, a figyelem és a jómodor – de ez persze nem zárja ki azt, hogy közben jól is szórakozzunk.

„Egy borászat meglátogatása során a minőség mindig a mennyiség felett áll” – szögezi le a Macari Vineyards igazgatója, Gabriella Macari, aki hozzáteszi:

a vendégek ilyenkor sok esetben olyan borokhoz is hozzájuthatnak, amelyek nem, vagy alig kerülnek kereskedelmi forgalomba, esetleg kifejezetten exkluzívak.

„Természetesen cél, hogy a vendég örömét lelje a kóstolt borokban, de a fogyasztás maradjon mindig tudatos.”

Az útvonaltervezésre is érdemes ügyelni, ajánlja a borász. „Egyik kóstolóról a másikra rohanni értelmetlen és kimerítő; nem érdemes túlvállalni magunkat.

Bőségesen elegendő, ha egy napra csak egy, esetleg két borászat meglátogatását szervezzük le, mert így marad idő arra is, hogy a kóstolást követően leüljünk, és élvezzük a bort, a környező tájat, a társaságot is.”Gabriella Macari, Lauren Hoey és Tonya Pitts alább olvasható szakértői tanácsait érdemes szem előtt tartani a következő bortúra alkalmával, írja a FoodAndWine. A lényeg: borkóstolás esetén se hagyjuk otthon a jómodorunkat – íme néhány fontos illemszabály:

1. Jelentkezz be előre!

„Egy-egy alkalomra általában csak bizonyos számú vendéget tudnak fogadni a borászatok” – magyarázza a San Franciscóban működő One Market borigazgatója, Tonya Pitts. „Különösen a világjárvány tombolásakor bizonyult létfontosságúnak, hogy a borászatok – az éttermekhez hasonlóan – minél inkább megelőzzék a zsúfoltságot.

A tömeg az élménynek sem tesz jót – ezért legközelebb tiszteljük meg a borászatot azzal, hogy alig néhány perc alatt bejelentkezünk hozzájuk, és egyeztetünk egy időpontot.”

2. Fékezd magad!

„Bármilyen kóstolásra is készüljünk, fontos, hogy előtte eleget együnk és megfelelő mennyiségű vizet igyunk” – hangzik a Hawksmoor sommelier-je, Lauren Hoey tanácsa.

„Ha a bor rögtön a fejünkbe száll, az élmény nem lesz ugyanaz.

Egy határon túl már nehéz lesz felidézni, milyen borokat kóstoltunk, és mit tanultunk róluk – használjuk inkább bátran a köpőcsészéket, végtére is, azok épp ezért vannak ott.”3. Hanyagold az illatfelhőt!

„Ha túl sok parfümöt, kölnit használunk, azzal elfedjük a bor aromáit” – mutat rá Hoey. Érdemes észben tartani, hogy

a borkóstolás elengedhetetlen, szerves része az illat és az aroma is.

4. Türelem!

„Hagyjuk beszélni, társalogni a túravezetőnket, és ne kezdjük el rögtön lötykölni és kortyolni a kitöltött bort” – javasolja Hoey. „A kérdéseket is szeretik, de igyekezzünk azokat tiszteletteljesen, érdeklődéssel feltenni ahelyett, hogy a kóstolást kihallgatássá változtatjuk.”5. Támogass!

„Ha ízlett egy bor, vásároljunk belőle, vagy ha van ilyen, iratkozzunk fel a borászat borklubjába

– egyre több hely kínál exkluzív kóstolásokat, kedvezményeket, szervez eseményeket (például oktató kóstolásokat vagy szemináriumokat) a klubtagjainak” – magyarázza Macari.6. Köszönd meg borravalóval!

Pitts szerint nincs abban semmi kivetnivaló, ha az elégedettségünk kifejezéseként, a számla összegéhez még hozzáteszünk 15-20 százalékot a program végén – elvégre a túravezetőnk egy szolgáltatást nyújt, és a tudását is megosztja velünk.