Életmód

Nábelek Zsófia

2020. június 24.

Az utóbbi hónapokban nemcsak az élet lassult le, de úgy tűnt, a nyár és a hőség is várat magára, ennek ellenére semmi kétségünk nincs afelől, hogy a kánikula egyszer csak megérkezik. De mit együnk a forróságban?

Elsősorban nem is az evést emelnénk ki, inkább a folyadékpótlást. A kánikula kézmosása a rendszeres vízivás, ha elég sokat ismételgetjük, biztosan beépül a gondolkodásunkba. Természetes ugyanis, hogy nagy melegben az étvágy is csökken, a kimelegedett szervezet arra koncentrál, hogy minél jobban szabályozza a test hőmérsékletét, ilyenkor pedig megterhelő lehet az emésztés is. Nem véletlenül kívánjuk kevésbé a nehéz, zsíros ételeket, de persze mindig vannak kivételek, akiknek hőségben is jólesik egy velős pirítós. Ezért is nyúlunk a könnyű, lédús ételek után, a nyár sokaknál a saláták, hűvös tökfőzelékek, jéghideg görögdinnyék ideje.

Alapvetően tehát azok az ételek kerülnek középpontba, amelyek nem csak könnyen emészthetők, de a víztartalmuk is magas.

Szinte mindenki hallotta már, hogy ilyenkor érdemes csökkenteni a koffeinbevitelt is, legyen akár kávé vagy tea formájában (az energiaitalokat hagyjuk is), mivel

a koffein vízhajtó hatású, ami kánikulában nem a legszerencsésebb.


Épp elég vizet veszítünk az izzadással, ezért kell pótolni és lehetőleg növelni a folyadékbevitelt. Az izzadás egyébként az egyik leghasznosabb dolog, amit nyáron a szervezet tehet, hogy lehűtse magát a bőrön keresztül. Ezért is alakulhatott ki a legtöbb arab országban, ahol huzamosabb ideig van igazán nagy hőség, hogy jeges italok vagy üdítők helyett meleg teát fogyasztanak. Ez gyakran zöldtea, de

az egyik legjobb hűsítő a meleg mentatea: a fodormenta gyengébb főzetet ad, a borsmenta aromás, frissítő hatású, fűszeresebb.

A meleg teáknál – csakúgy, mint a fűszeres vagy csípős ételeknél – a testhőmérséklet megemelkedik, ezért kompenzál a szervezetünk izzadással. A frissítő érzet nemcsak a testhőmérséklet szabályozása miatt fontos, hanem jól is esik. A jeges italok rövid távon hűsítenek, a szervezet viszont megnövekedett testhőmérséklettel válaszol a hirtelen hidegre. Ezért érdemes a jeges finomságokat mértékkel fogyasztani és lehetőleg alacsony cukortartalmú fajtákat választani.

Az egyik legjobb módszer a felfrissülésre, ha többféle zöld fűszert használunk.

A fás szárú zöld fűszerek most kevésbé alkalmasak erre, de a lágy szárúakban bízhatunk: az említett menta mellett a tárkony, a bazsalikom, sőt még a zsenge kakukkfű (különösen a citromos verziója) kifejezetten jólesik nagy melegben.


A menta tehát kézenfekvő megoldás, azért is, mert nyáron sokaknál szinte gyomnövény módjára burjánzik a kertben. Könnyen nevelhető cserépben is, úgyhogy érdemes beszerezni és akár balkonládában nevelgetni. Ugyanez igaz a bazsalikomra is, amelyből nemcsak a legelterjedtebb fajtát (Ocimum basilicum) lehet könnyen nevelni: fűszeresebb testvérét, a thai bazsalikomot az is tudja termeszteni, akinél egy cserepes virág sem él meg.

A bazsalikom remekül illik a savanykás gyümölcsökhöz, például a málnához, a ribizlikhez, de egy egyszerű citrusos limonádét is feldob – lime-héjjal ízesítve még fűszeresebb lesz. A magyar konyhában kevésbé használt tárkonyt (ismert még sárkányfű néven, latinul Artemisia dracunculus) szintén a savanykás ízéről lehet azonosítani: belsőségekhez különösen jól illik ánizsos aromájával, lehet könnyű levesek (például zöldbab) vagy főzelékek kiegészítője, de jó barátja a bogyós gyümölcsöknek is.


A zöld fűszerek igen széles skáláján lehet zongorázni és tobzódni a nyári alapanyagokban, és még hol vannak a barackok, szilvák kakukkfűvel, rozmaringgal, korianderrel! Kánikulában is van mire készülni, csak a vízfogyasztást, azt ne feledjék!

Mentatea: Szerencsére a mentatea nagyon egyszerű, nyáron amúgy sincs sok kedve az embernek a konyhában állni. 3-4 dl vizet forrósítsunk fel, de ne forraljuk! 65-70 °C az ideális hőmérséklet. Tegyünk hozzá 1-2 marék friss mentalevelet, lefedve hagyjuk 10-15 percet pihenni. Szűrjük le, ízlés szerint édesítsük, illetve adjunk hozzá lime- vagy citromlevet frissítésnek. Fogyaszthatjuk melegen vagy hidegen, ha pedig cifráznánk, adjunk hozzá friss tárkonyt, kakukkfüvet vagy bazsalikomot is.