Milyen okok állnak az ételmaradékokhoz kötődő, negatív attitűd mögött?
Ha maradékokról van szó, alapvetően két nagy csoport létezik. Vannak azok az emberek, akik a megmaradt ételt nem szívesen eszik meg később – ők azok, akiknek a hűtője tele van mindenféle, egyre gyanúsabb kinézetű, kétes eredetű, műanyag dobozokba pakolt fogásokkal. És vannak azok, akik a maradékokban inkább a lehetőséget látják, és szorgalmasan fogyasztják is, sőt, egyesek eleve nagyobb adagokat készítenek, hogy a megmaradt ételt a hét előrehaladtával többféleképpen újrahasználhassák.
![]()
De miért is különbözik annyira a hozzáállásunk, ha maradékokról van szó? Elképzelhető, hogy egyszerűen csak sznobériából nem vagyunk hajlandóak az előző napról megmaradt ételt elfogyasztani. Előfordulhat, hogy inkább azért aggódunk, hogy az egy-két napos ételmaradékoktól talán valami bajunk lehet. Nos, úgy tűnik, hogy a maradékokhoz való viszonyunkban kicsit mindkét vélekedés szerepet játszik.
Pontosabban: az, hogy a maradékok tekintetében sokan számos ellenérzéssel küzdenek, egy bonyolult, többtényezős probléma. Szakértők szerint az,
Piszkos anyagiak
Az egyén gazdasági helyzetének kiemelt jelentősége van abban, hogy hogyan gondolkodik az ételmaradékok felhasználásáról: rendszeresen elfogyasztja, vagy azonnal kidobja a szemétbe. Sokak számára egyszerűen a pénz elpocsékolását jelenti, ha a megmaradt ételt a kukában látja, míg mások úgy érzik, megengedhetik maguknak, hogy mindig friss ételt fogyasszanak, ecseteli Catherine Coccia dietetikus professzor.
![]()
Az élelmiszerbiztonság is nyomós indok lehet, mutat rá Helen Zoe Veit professzor, a Modern Food, Moral Food című könyv szerzője.
„Vannak, akik állandó versenyt futnak a rothadással. Ők azok, akiknek állandóan azon jár az eszük, vajon egy-egy étel még biztonságosan megehető-e – bárki, akinek volt már ételmérgezése, együtt tud érezni ezzel. Viszont fontos tudni azt, hogy a romlás az egyes ételtípusoknál különböző időben indul be.”
„A hús- és legfőképp a halfélék megromlásától tartanak a legtöbben” – magyarázza Adam Wenzel pszichológus professzor, aki a 2-2-4 szabály betartását ajánlja: a hús előkészítése történjen meg 2 órán belül, majd az alapanyagot tegyük egy 2 inch-es (kb. 5 cm) lapos, lehetőleg üveg edénybe, és 4 napon belül fogyasszuk el.”
Aki tapasztalt, magabiztosabb
Sokan azért dobják inkább ki a megmaradt ételt, mert később nem tudnak mit kezdeni vele: vagy a gyakorlat, vagy az ötletek hiányoznak. Előnyben vannak tehát azok, akik rendszeresen, vagy legalábbis gyakrabban főznek, mert ők jóval eredményesebben tudják újrahasználni a megmaradt ételeket, fejtegeti Veit. A maradék húsból pillanatok alatt lehet egy jó kis levest varázsolni, de akinek nincs elegendő konyhai tapasztalata, nem fog egy ilyen „rizikós” projektnek nekiállni.
![]()
Veit arra is rámutat, hogy azok, akik sokat rendelnek, egy másfajta problémával is szembesülhetnek, ugyanis a változatosság – egyik nap thai, a másik nap olasz kaja, a harmadikon egy hamburger menü – elsőre jól hangzik, de a különféle konyhák maradékaiból egy működőképes ételt összepakolni meglehetősen nehéz, és még a tapasztaltabbak számára is tartogathat kihívásokat. Ráadásul ilyenkor sok esetben nem is nagyon lehet újragondolni a megmaradt fogást: ugyan mit kezdjünk egy adag öntetes salátával?
Egyhangúság
„Úgy tűnik, az emberiség alapvetően ’úgy van bekötve’, hogy kedveli a változatos étrendet” – fogalmaz Wenzel. „A sokszínűség ugyanis lényegében egyfajta biztosíték arra, hogy az étkezés kiegyensúlyozott, és biztosítja a szervezet számára szükséges tápanyagokat.”
![]()
Ugyanakkor szintén ismert jelenség, hogy a rutinszerűen, hosszú ideig fogyasztott néhány étel vagy ételcsoport egyeseknél csökkenti az étkezést övező szorongásokat: bizonyos diétával élőknek kifejezett segítség lehet, ha előre elkészítenek egy nagyobb adag ételt, amivel aztán azt is kiküszöbölik, hogy „elcsábuljanak” a hét során. A heti ételtervezés pedig a háziasszonyok tízezreinek veszi le a súlyt a válláról világszerte.
Változnak az idők
A maradékokra mindemellett ma már nem úgy tekintünk, mint régen, mutat rá Veit. A XX. század elején teljesen magától értetődő volt, hogy a vasárnapi ebédről megmaradt ételt ette a család hétfőn és esetleg kedden is.
Aztán a 20-as évektől megjelentek az első hűtőszekrények, amelyek segítségével az ételmaradékok tovább frissek maradhattak. Kezdetben hűtővel csak a gazdagok rendelkeztek, és a maradék lényegében egyfajta státuszszimbólum volt, azonban idővel a hűtőgépek egyre jobban elterjedtek, és a maradékok szerepe is háttérbe szorult.
A nagy gazdasági világválság, majd a II. világháború időszakában az élelmiszerhiány újra megtanította az embereket a maradékok megbecsülésére és újrahasznosítására. A fejlett világban nagyjából a hetvenes évekig tartott az a folyamat, amely kifejezetten buzdított – szakácskönyvekkel, rádió és tévéműsorokkal is – az ételmaradékok minél kreatívabb felhasználására.
Ahogyan aztán az élelmiszerek egyre olcsóbbak és megfizethetőbbek lettek, illetve a keresetek is egyre növekedtek, ez a pozitív ételszemlélet kezdett szertefoszlani.
idővel már inkább szemétként, és nem élelemként tekintettek rájuk az emberek.
![]()
Még többet, még nagyobbat
Sok helyen megfigyelhető jelenség, hogy az éttermek, vendéglátóhelyek által kínált adagok az elmúlt évtizedekben jelentősen megnőttek – ennek pedig egyenes következménye, hogy a rogyásig pakolt tányérokon is több étel marad az étkezés végén.
Linda Hagen marketingprofesszor és Aradhna Krishna professzor kísérletében például az alanyokat két csoportra osztották, és a tagoknak kétféle méretű – nagy és kicsi – kekszet kínáltak. Az utasítás az volt, hogy mindkét csoport csak egy bizonyos mennyiséget fogyaszthat. Később, a két csoport tagjai egy egész zacskó kekszet kaptak, és annyit ehettek belőle, amennyit csak szerettek volna.
A tudósok azt találták, hogy a résztvevők közül azok, akik eredetileg a nagyobb kekszeket kapták, és így több maradékot hagytak, később jóval több kekszet fogyasztottak, és kevesebbet mozogtak, mint a másik csoport tagjai. Hagen teóriája szerint azok, akik azt látják, hogy több az ételmaradékuk, tudat alatt úgy gondolják, hogy kevesebbet ettek, így később megengedik maguknak az igényeiken felüli dőzsölést és a több henyélést.
Bár ez csak egy kísérlet a sok közül, de több kutatás is hasonló következtetésre jutott:
A bolygónak jó lehet
Jó hír viszont, hogy az utóbbi néhány évben az elemzők a folyamatok változását tapasztalják, vagyis azt, hogy az ételmaradékokhoz való viszony tekintetében is megjelent a fenntarthatósági szemlélet.
![]()
„Egyre többen látják, hogy az élelmiszerek előállításához mennyi forrásra van szükség” – fejtegeti Veit. „Az ételek kidobásával lényegében azokat a forrásokat is elpazaroljuk, amelyek az adott termékek előállításához voltak szükségesek. Azzal, hogy megesszük a maradékot, egyértelműen csökkentjük a pazarlást.”