Életmód

Száraz Zsuzsanna

2020. július 29.

koktélok , Metzger László , Babka Budapest

A klasszikus italokban nem csalódhatunk, ezek elkészítésében segít Metzger László, a Babka Budapest bármestere, miközben bemutatja az idei nyár új, izgalmas slágereit is.

A Pozsonyi út Budapest egyik legbarátságosabb, árnyas utcája, ám a hirtelen jött nyár hevétől a fák lombja sem védi meg. Ilyenkor igazán üdítő belépni a Babka Budapest kellemes hűvösébe.

Valódi kis oázis, keleti fűszerek illata lengi be, otthonos és barátságos, mint nagyapáink süppedő szőnyegű könyvtárszobái. Fafelületek, textilek, növények, könyvek. Mindenfelé öreg rádiók és televíziók, rejtélyes eszközök és edények, talán egy szamovár, vadvirágokkal teli vázák. A falakon képek, szekrénykék és dobozkák. Az ablakban pedig friss pastel de nata illatozik, óriási üvegekben érik a sóban eltett citrom. A lenyűgöző sokféleség kerek, szerves egészet alkot.

Ez a környezet az egyszerű, modern és őszinte italok természetes lelőhelye. Legendás, nagy asztaluk mellett igazi élmény bármesterükkel, Metzger Lászlóval beszélgetni, aki a Hendrick's és a The Bonatist márkák márkanagykövete. Persze bele is kóstoltunk néhány könnyed és frissítő koktélba és long drinkbe, amelyeket ő ajánl a nyár derekán.


A NYÁR ÚJ ÍZEI

Az 1575-ben alapított Bols volt talán az első óriási italcég. Ráadásul máig működik, sőt elképesztően színes likőrpalettájuk külcsínre és belbecsre is megújult a közelmúltban. A világtrendeknek megfelelően egyre természetesebb alapanyagokból készülnek a szivárvány minden árnyalatában pompázó, egzotikus nedűk.

BOLS CUCUMBER & TONIC

Az aromás, édes likőröket kiegészíti, kikerekíti a kesernyés tonik. Az uborka enyhe zöldséges frissességével együtt pedig csodálatos a harmónia, teljes az ízélmény. Ehhez a könnyed italhoz bártenderünk 4 cl Bols Cucumber likőrt tölt egy koktéljéggel telerakott long drinkes vagy high ball pohárba, tonikkal feltölti, elegánsan megkavarintja, és egy bambuszpálcikával átszúrt uborka-peelt helyez bele.

A szalagforma megkönnyíti, hogy az uborkából kiázzanak az ízek, a pálcánál fogva pedig ujjal halászás nélkül is elropogtathatjuk a puritán díszt.

BOLS PINK GRAPEFRUIT & TONIC

Az előbb említett édes-keserű harmóniára épül ez a fanyar-kesernyés, mégsem tolakodóan keserű ital. Nyári melegben nem jó túlzottan fűszeres vagy cukros, nehéz italokat inni. Ez a gyenge, szomjoltón üdítő italok szezonja. 4 cl Bols Pink Grapefruit likőr éppen elég erőt ad a koktélnak, és meg is édesíti, fűszeres citrusosságot hoz.

László az uborkás változathoz hasonlóan 3-3,5 dl-es klasszikus long drinkes pohárba, koktéljégre tölti a likőrt, felönti toniccal, megkeveri, és egy szelet dehidratált grépfrútot pottyant bele.

Ez elengedhetetlen része a kreációnak, mint már feljebb írtuk, koncentráltabb az íze, mint a friss gyümölcsnek, de kevesebb savasságot ad.

Low ABV:
az angol betűszó annyit jelent: alcohol by volume, azaz alkoholtartalom, alkoholfok. A teljes kifejezést pedig leggyakrabban a manapság kedvelt, alacsony alkoholtartalmú koktélokra használják, amelyek általában nem erős, tömény szeszekből, hanem gyengébb likőrökből, borpárlatokból készülnek, sok jéggel és hígítással.

Dehidratált citrusok:

László maga szárítja a koktélokhoz felhasznált gyümölcsöket.
Ha mi is olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van aszaló-, dehidratáló gépünk, és otthon szárítunk citrusokat, figyeljünk, hogy ne menjen 52-54 °C fölé a hőmérséklet, mivel az már nem tesz jót ezeknek a gyümölcsöknek.


COSMOPOLITAN

A Cosmopolitan egy félreértett ital – mondja László. Femininnek, sőt csajos italnak nyilvánították.

Ebben van némi igazság, bár nem úgy, ahogyan elsőre gondolnánk: az eredeti receptet valószínűleg egy hölgy bártender, Cheryl Cook alkotta, valamikor a ’80-as években.

Talán nem is a „félreértett” a legjobb szó, inkább megtévesztő. Mert a rózsaszín külső mögött egy igazi, férfiasan erős sour koktél rejtőzik.

Éppen csábító árnyalata lehetne intő jel, ugyanis arra utal, hogy a pirosló áfonyaléből éppen csak egy pár csepp kerül az alkoholhoz.

Méghozzá 4,5 cl Russian Standard vodkához és 3 cl Cointreau-hoz jön 2 cl áfonyalé és 2 cl lime-lé. Bártudorunk narancsbittert is cseppent bele, hogy további fűszerességet, komplexitást adjon az italnak. Shakerbe önti a hozzávalókat, kockajéggel alaposan összerázza és Y pohárba szűri. A befejező mozzanat: megperzselt narancshéjdarabot csavar meg elegánsan a pohár felett, karamellizálódott citrusolajjal permetezve be az ital felszínét.


Y pohár:
Leggyakrabban ezt a típust értik az alatt, hogy klasszikus koktélos-pohár. Aromás, rövid koktélokat szolgálnak fel benne, nem véletlenül nevezik martinispohárnak is. Nem nagy az űrtartalma, nagy felületének köszönhetően könnyen ki is lötykölődik belőle az ital, viszont éppen ezért az illatok és aromák már az első korty előtt elárasztják az érzékszerveinket.

MIDSUMMER BRAMBLE SPRITZ

A Bramble koktélt a neves bártender, Dick Bradsell, a ’80-as évek koktélforradalmának legendás alakja alkotta, akinek olyan bravúrokat köszönhet az italszakma, mint az Espresso Martini. A mester elhatározta, hogy készít egy igazán brit italt. És milyen alkohol lehetne jellemzőbb a szigetekre, mint a gin?

A Créme de Mure, a feketeszederből készült likőr. A Bramble koktél ezek házasítása, maga is a szigeteket keresztül-kasul behálózó kúszónövényről kapta a nevét. Ez a klasszikus alakul most bármesterünk kezei közt a Hendrick’s gin új változatával, a Midsummer Solstice-szal kiegészülve fülledt nyáresték rejtelmes italává.

A Bramble Spritz egy kevert (stirred) koktél: keverőpohárba 3,5 cl gint, 1,5 cl szederlikőrt és 1 cl citromlevet öntünk, jégkockákkal felkeverjük, majd borospohárba, friss jégre szűrjük. Ráöntünk 6 cl szódát, majd teletöltjük a poharat Gancia Proseccóval (ha jól választottuk meg a pohár méretét, ez majdnem ugyanannyi lesz, mint a szóda). Frappáns csavar a kígyóuborka-dísz, különleges ízt, frissességet csempész a koktélba.

Hendrick’s Midsummer Solstice:
Hendrick’s gint az uborka és a rózsa aromájának különleges harmóniája teszi egyedivé. Az idei nyárra készült egy limitált változata, amely a napfordulóról kapta misztikusan hangzó nevét. Lesley Gracie lepárlómester receptjéről annyit árul el a leírás, hogy virágos jegyeket hordoz. Valóban hangsúlyosak az italban a növényi, bódítóan nektáros aromák, komplex, fűszeres ízélmény a végeredmény, sok-sok kibontakozó árnyalattal, részlettel.


MARGARITA

A klasszikus változathoz Metzger László 2 cl lime-levet, 2 cl Cointreau-t és 4 cl José Cuervo blanco tequilát használ. Ezeket beleönti a shakerbe, majd belecsempész egy kis kanál cukorszirupot és egy csipet sót is. A halovány sós íz a tequila vegetális jegyeit, míg az édes a Cointreau gyümölcsösségét domborítja ki. Kockajéggel alaposan összerázza.

A Margarita mindenki képzeletében fordított sombrerót formázó, sóval borított szélű pohárban jelenik meg. Hogy ne okozzon csalódást, László is bekrusztázza a poharat: lime-mal megnedvesíti a szélét, majd sóba mártogatja, így a kristályok rátapadnak.

Csak a pohár peremének feléig szokta elkészíteni a sókarimát, ami lehetőséget ad rá, hogy kevésbé sósan, változatosabban kortyoljuk a koktélt. Jó minőségű, kristályos fehér sót használ, amelyet nem tör teljesen finomra. A letisztult koktél dísze egy karika dehidratált lime, ami a frisshez képest kevésbé változtatja meg az italban a savarányt.

Cukorszirup:
Fontos, hogy a szirup fehér cukorból készüljön, mert a barnább, karamellesebb ízű cukrok, sőt az agávészirup is elnyomja a tequila aromáit. László 1/1-es szirupot készít, tehát 1 kg cukrot old fel 1 l vízben. Így nem túl édes és sűrű, tehát finoman adagolható lesz a szirup.

Sókruszta:
A reposado tequilához jól passzol a füstölt só, aki pedig igazán merész (vagy gourmet), az kipróbálhatja a híres sal de gusanót is, amely só a mezcal, avagy vörös kukac (gusanorojo) darálékát tartalmazza. A Babka bármestere természetesen kóstolta már, és állítja, hogy nagy élmény. Ám általában konszolidáltabb sókeveréket készít a krusztához, például himalájai sóval.


MIDSUMMER SPRITZ

Nyár közepére, mondja a név, és nem is okoz csalódást. Ez az ital is Hendrick Midsummer Solstice-szal készül, a gin fűszerezésének köszönhetően igazán florális, nyári virágok illatát és friss gyümölcsök ízét idézi.

A nap-éj egyenlőségre utal, ahogyan a díszítéshez használt uborkaszalag körülöleli a napként sárgálló narancsot, sőt az is, hogy egyenlő mennyiségű friss habzóbor és karakteres gin kerül az italba.

Egyszerű, mégis komplex ital, a Midsummer Solstice virágos jegyei mellett egy új árnyalat, bogyós aroma is előbújik a háttérből. 5 cl ginhez 5 cl Gancia Prosecco kerül a kockajéggel színig töltött borospohárba, amelynek falán Metzger László előzőleg művészien körbetekerte az uborkaszalagot.

Körülbelül 1,5 dl tonikkal lesz tele a pohár, de ügyeljünk, maradjon hely a lédús narancsszeletnek, ugyanis ennek a díszítésnél fontosabb szerepe is van, ízesíti az italt, pici savat, aromás frissességet hoz.

Spritz:
A németes, osztrákos hangzású szó egyszerűen fröccsöt is jelent, persze nem a szó hazai értelmében. Ebben a rövid formájában általában proseccót, habzóbort tartalmazó, tehát mediterrán, olaszos italokra használjuk. Itália osztrák megszállása idején történhetett a kifejezés átadása-átvétele, mára pedig általában valamilyen likőrrel megbolondított buborékos borféléből készült, csepp szódával felhúzott, hosszú koktélokat értünk alatta.

AZ ÖSSZEÁLLÍTÁS SZAKMAI
TÁMOGATÓJA A ROUST HUNGARY KFT.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra