A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Életmód

Réthly Ákos

2019. november 18.

Hideg, esős hétvégén is lehet ám jó programokat találni, akár az egész családdal, több napra is. Ideális választás ilyenkor egy egri kirándulás, hiszen a város történelmi, kulturális és építészeti értékein kívül számos programlehetőséget, valamint gasztronómiai élményt is kínál a látogatóknak, a borokat pedig – Eger esetében – talán nem is kell külön megemlíteni.

A hevesi megyeszékhely felé autóval érkezőknek érdemes megállniuk Noszvajban, ahol csodálatos természeti környezetben számos borozó, étterem és pincészet várja az érdeklődőket.

A Thummerer család által üzemeltetett Magtár Fogadó három egységével – szállás, étterem, borozó – áll a látogatók rendelkezésére.

Az 1780 körül emelt műemlék épületben


rendszeresen tartanak borvacsorákat és egyéb programokat, amelyeken a Thummerer Pincészet borait kínálják az ételeik mellé. Látogatásunkkor lillafüredi füstölt pisztránggal és tejszínes tormakrémmel készült céklamacaronnal, valamint libamájas-birskrémes zellermacaronnal fogadtak. Főételként egészben sült magyar tarka hátszínt kínáltak zellerrel, gesztenyével, édesburgonyával. A desszert csokoládé volt vörösborral felfőzött feketeribizli-habbal.

Mindezekhez kiválóan illeszkedtek a kínált borkülönlegességek. Először az Eszterházy Károly Egyetem Pincészetének 2016-os Egri bikavérét fogyasztottuk. Az egyetem borászata 2016 óta tudatos márkaépítést folytat. Nagy szakmai hátterükkel immár piaci jelenlétüket is erősítik.

Az egri bikavér a legismertebb magyar házasított bor, előállításának szabályait szigorú feltételrendszer határozza meg. Az ital alapja a legnagyobb arányban - 30-60%-ban – felhasználandó kékfrankos, ezt pedig kötelezően minimum három további fajta egészíti ki.

Az összes alapanyagnak az egri borvidékről kell származnia.

Az így összeállított bikavér az Egri borbíráló bizottság elé kerül,


amely aztán meghatározza az ital besorolását. Ennek alapján classic, superior vagy grand superior minősítést kap a termék. A szakemberek azonban nemcsak szubjektív alapon döntenek a borokról, hanem azoknak már különféle egyéb előírásoknak is meg kell felelniük. A superior minősítésre csak azok a borok számíthatnak, amelyek legalább egy éves érlelésen mentek át, grand superior cimkét pedig kizárólag a dűlőszelektált borok kaphatnak.

Ezen ismeretekkel felvértezve nagy érdeklődéssel fordultunk a Thummerer Pincészet 2015-ös grand superior egri bikavére felé, amely valóban egy minden mástól jól megkülönböztethető ital. Kékfrankos, merlot, cabernet franc, syrah és kadarka házasításával készítették. Terroir jellege erőteljes, talán annak köszönhetően, hogy az Egerhez közeli Nagyeged dűlőről származik, amely a környéken általános riolittufával ellentétben itt meszes altalajú. A Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok 100 hektárnyi termőterületének 80 %-án kékszőlőt termeszt, és mindhárom kategóriában készít bikavért.

A harmadik tétel a Petrényi Winery Pincészet Big Band Egri Bikavér superior bora volt 2013-ból. A 2001-ben alapított,
150 hektáron gazdálkodó vállalkozás a zempléni erdőkből származó fákból Tállyán készített fahordókban

érleli kissé savasabb, így desszertekhez is kiválóan illeszkedő vörös borát.


Egerbe érkezve egy könnyed uzsonnához talán a legjobb választás a Gál Tibor Pincészet Fúzió Pincebárja. A 16-17. században Eger belvárosa alatt hatalmas pincerendszert alakítottak ki, de a közhiedelemmel ellentétben nem azért, hogy ott borokat tároljanak. Ezek a járatok eredetileg bányászati célokat szolgáltak: innen termelték ki az építőanyagot a város házainak felépítéséhez. Az említett pincebár felszíni épülete istállónak készült, ám néhány évtizeddel később likőrpalackozó és autógumis műhely is volt itt. Gál Tiborék azonban meglátták a lehetőséget a kiváló lokációban, és különleges vendéglátóhelyet alakítottak ki az épületben. Meleg ételeket rendezvényeiken kínálnak, de különféle hidegtálakkal bármilyen időpontban várják vendégeiket.

A Gál Tibor Pincészet 1993-ban kezdte működését, amely azóta már dinasztikus borászattá nőtte ki magát. Hitvallásuk szerint nem az aktuális trendeknek kívánnak megfelelni, hanem a helyi hagyományokra építve, klasszikus eljárásokkal igyekeznek maradandó értékeket teremteni.

A különféle szőlőket külön szüretelik, de a házasításokat igyekeznek minél korábban megtenni, hogy az ízek és aromák minél előbb egymásra találjanak.


A borbárban kakukkfüves sajtterrine, kőrözött és mascaponés sonkakrém került a tányérokra, valamint egy különleges levest kóstolhattunk, amelyben többféle hal fúziójával találkozhattunk. A pontyból készült halászlé alapon haltej, fogasfilé, valamint gyufatészta helyett zellerchips egészítette ki az ízeket.

A kóstolást itt az Egri Csillagok Pincészet száraz, testes vörösborával a 2015-ös Egri bikavérrel kezdtük, majd folytattuk a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok  2016-os ugyancsak testes, erőteljes, leginkább húsételekhez ajánlott 2016-os egri bikavérével. A sort az Ostoros Pincészet 2016. évi superior bikavére zárta.  Ők – a bor mellett – különösen büszkék a cimkére, amely Bukta Imre festőművész „Béla fácánnal” című képének felhasználásával készült, és azt az ihletett pillanatot ábrázolja, amikor a művész éppen egy orvvadászaton elejtett madarat próbál kerékpárral elszállítani a tetthelyről….

Eger kihagyhatatlan kulináris pontja a Macok bisztró, amely sokféle étellel és itallal várja az érdeklődőket. A szilvásváradi pisztráng, mint előétel tökéletes választásnak bizonyult, a szarvassült céklával és vargányával pedig méltó lezárása volt a borkóstolós kirándulásnak.

Mindezekhez először a Juhász Testvérek Pincészetének 2017-es egri bikavérét ittuk, bár a név hallatán először nem is erre a savas, klasszikus italra gondoltunk, hanem a rozéra. Igen, hiszen a Juhász rozé

az egyik legismertebb ebben a kategóriában: évente 1,8 millió palackot értékesítenek belőle!


És valóban, ez a zászlósboruk, miközben a szerelem a bikavér, amelyet ugyan kisebb mennyiségben, de rendkívüli nagy odafigyeléssel készítenek.

Tóth Ferenc Pincészetében 40% kékfrankos, 20% pinot noir, valamint cabernet franc, merlot, cabernet savignon és kadarka házasításával készítik a bikavért, kiváló minőségben.

A sorban utolsónak a St.Andrea Szőlőbirtok 2016-os, superior minősítésű Merengő egri bikavére érkezett, és nem keltett csalódást. Ők a nagyobb pincészetek közé tartoznak, csak bikavérből évente 6-7 félét készítenek! Ezek alapja mindig a kékfrankos, a cabernet savignon, a merlot és a pinot noir, amelyekhez syraht, kadarkát és más fajtákat párosítanak. Hitvallásuk szerint a kiegészítőkkel a kékfrankost igyekeznek feldíszíteni.

Utunkat az Egri Borműhely szervezte, amely

az előbb említett tíz pincészetet fogja egy közösségbe. A borvidéken vannak más hasonló társaságok is, de ők hatékonysággal próbálják felülmúlni ezeket.


Fő céljuk az egyesület tagjainak egymás segítése és az egri borkultúra közismertté tétele.

Közös marketinggel, rendezvényekkel és rendszeres gyűléseiken az ötleteléseikkel támogatják elképzeléseik megvalósítását. Egyik legnagyobb sikerüknek az „egri palack” létrehozását tekintik. Ez egy olyan üveg, amely a fogyasztók számára vizuálisan is jól megkülönböztethetővé teszi az erről a

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra