Életmód

Orbán Szilvia

2022. január 26.

Ha egyszer elhatározzuk magunkat, nem nehéz változtatni a régi szokásokon.

Az már egy jó jel, ha az embert elkezdi idegesíteni, hogy a hűtő mélyén felejtett ételeket állandóan ki kell dobni, vagy hogy a mosogatógép látszólag állandóan dolgozik – ha jobban belegondolunk, a család környezetterhelésének jókora hányada bizony a konyhából származik.

A régi, beidegződött szokásokon azonban változtathatunk, jó indok lehet erre akár az évkezdet is – mutatunk pár tippet, mivel érdemes elindulni.

Tudd, hogy mi van a hűtődben

Az első lépés, hogy megvizsgáljuk, jól záródik-e a berendezés: ha a nyílásba helyezett papírpénzt bezárt állapotban gond nélkül ki tudjuk húzni, akkor ott gond van.



Érdemes elgondolkodni egy új hűtő beszerzésén is – kutatások igazolják, hogy a 10 évnél idősebb hűtőszekrények nagyjából 60 százalékkal több energiát használnak egy modernhez képest.

Az ételkiadások akár harmadával-felével is csökkenthetők, ha rendszeresen rendet rakunk a hűtőszekrényben. Pár naponta nézzük át a hűtő polcait; nézzük meg, mi az, ami hamarosan lejár, ezeket pakoljuk előre, míg az új dolgokat rendezzük kicsit hátrébb. Ezzel az apró, alkalmanként ötperces mutatvánnyal meglepően sokat spórolhatunk.

Figyelj az energiafogyasztásra

Ha tehetjük, ruházzunk be például egy indukciós tűzhelybe. Ez csak az adott edény tényleges felületén melegít, függetlenül annak méretétől, így nem szökik el egy csomó hő.

Odafigyelhetünk arra is, hogy amit nem használunk minden egyes nap a konyhában, az ne legyen feleslegesen bedugva a konnektorba. Hihetetlen, de igaz: ezzel a kis lépéssel ezreket takaríthatunk meg éves szinten – ráadásul a konyhában ezt általában sokkal könnyebb kivitelezni, mint a lakás más pontjain, ahol az aljzatok gyakran szekrények, kanapék mögé vannak rejtve. Arra azért ügyeljünk, hogy a mikró helyett véletlenül ne hűtő dugóját húzzuk ki.

Érdemes a főzést is átgondolni kicsit. Ha nagyobb adagokat készítünk el előre, és az porciókat újrafelhasználható zacskókban lefagyasztjuk, megint csak egy csomó energiát spórolunk.



Végül: ismerjük meg a gépeink környezetbarát beállításait. Kutatások igazolják, hogy az emberek többsége egyáltalán nem használja ezeket, pedig például ha a szokásos 40 fokos mosás helyett az eco30-at választjuk, nagyjából 60 százalékkal csökkenthetjük az energiafelhasználást.

Használd a vizet bölcsebben

Az előrejelzések szerint a vízhiány már a 2080-as években komolyabb gondokat fog okozni a Földön, így nem árt, ha magunkat, és a következő generációt is szemléletváltásra ösztönözzük.

A víztakarékosságnak mindemellett rövidtávú előnyei is vannak. Amíg a megnyitott csapból otthon kifolyik a tiszta víz, hosszú az út: a vizet szűrni, szivattyúzni, melegíteni kell – mindez pedig energiafogyasztással jár. Az ökológiai lábnyomunk csökkentése mellett ezzel a vízparti élőhelyeket is óvjuk, a vízimadarakét, a vidrákét, a halakét.

Takarékoskodhatunk a vízzel, ha az edényre főzés közben fedőt teszünk, ha kézi mosogatáskor nem folyóvizet, hanem inkább egy nagy tálat használunk, ha a vízforralót csak annyi vízzel töltjük meg, amit ténylegesen el is fogunk használni, ha az edényeket öblítés helyett kikaparjuk, mielőtt a mosogatógépbe tesszük, vagy ha csak teljes adagot mosunk a mosógépben.

Ha pedig a hűtőben mindig van egy palack hideg csapvíz, talán nem folyatjuk feleslegesen a konyhai csapot, azt várva, hogy a víz jól lehűljön.



3R

A zöld gondolkodás egyik alappillére a „csökkentés, újrahasználat és újrafeldolgozás” elve, amit angol megfelelőik alapján (reduce, reuse, recycle) csak 3R-ként szokás emlegetni.

A csökkentésről a fentiekben is sok szó esett. De a szomorú látványt nyújtó zöldségeket se dobjuk ki: gondolhatunk rájuk például a legközelebbi rántotta elkészítésénél – ezzel egy lépésben maximalizálhatjuk az ízeket és minimalizálhatjuk a pazarlást.

Kereshetünk inspiráló recepteket a neten is – a világháló aranybánya azoknak, akik kidobás helyett szeretnék kreatívan felhasználni a maradékokat. Törekedjünk arra, hogy a megvásárolt élelmiszer minél nagyobb hányada felhasználásra kerüljön. A csirke csontjából főzzünk alaplevet, a szikkadt kenyérből készüljön kruton vagy zsemlemorzsa.

Legyen nálad szatyor

Szerencsére ez már egy olyan szokás, ami újra visszatért sokunk életébe, de nem árt az emlékeztető: a szeméttelepek ugyanis még mindig dugig vannak az eldobható műanyag szatyrokkal, pedig semmiből sem tart, hogy bepakoljunk magunknak egy strapabíró bevásárlótáskát. Kifejezetten menő vászonszatyrokat is találhatunk már alig néhány száz forintért, súlyuk is alig van, szóval igazából nincs kifogás.



Takaríts másképpen

Hagyjuk a durva kemikáliákat és váltsunk környezettudatosabb tisztítószerekre. Legyen otthon szódabikarbóna, ecet, citromlé – ezek az alternatívák is igazán kiváló tisztítószerek. A szódabikarbóna semlegesíti a kellemetlen szagokat, így remekül használható a konyhai szőnyegek és függönyök tisztán tartására, míg az ecet kitűnő baktériumölő és penészirtó szer is.

Ruházz be egy igazi vágódeszkába

A vágódeszka minden konyha egyik alap tartozéka, így érdemes belőle beszerezni egy minőségi darabot – műanyag helyett keményfából. Ezek a termékek fenntartható gazdaságokból származnak, és a konyha igazi ékei lehetnek, míg a műanyagok minősége sokszor silányabb, ráadásul a környezetet is terhelik. Kevesen tudják, de néhány fafajta – például a gyorsan növő bambusz – természetes módon korlátozza az ártalmas baktériumok szaporodását.



Cseréld le a teflont

A praktikus, tapadásmentes serpenyők javára is rengeteg dolog írható, de nem lehet elmenni amellett, hogy a Tefon-bevonat sérülése esetén, az edény használata közben toxikus vegyületek szabadulhatnak fel. Ezek a serpenyők ráadásul sérülékenyebbek is, így időről időre ajánlott a lecserélésük – ellentétben például az öntött vas vagy rozsdamentes acélból készült edényekkel. A sütőben használhatunk fém-, üveg- vagy akár kerámiaedényeket is.



Komposztálj

A konyhai hulladékokból remek komposzt készíthető – gondoljunk erre, amikor legközelebb a tojáshéjat, kávézaccot, teafüvet, zöldségnyesedéket a szemétbe dobjuk. Ha van kertünk, ezeket a háztartási hulladékokat keverhetjük lenyírt fűvel vagy falevéllel is, ha nincs, érdemes beszerezni egy otthoni mini komposzt-készletet.

Vásárolj nagyobb kiszerelést

Ha nagyobb kiszerelésű termékeket veszünk, csökkentjük a kiadásainkat, de egyben az otthon egy ideig halmozódó, majd szemétbe kerülő műanyag dobozok és zacskók mennyiségét is.

Felejtsd el az eldobható törlőkendőket

Tisztításra használjunk mosható kendőket a papír- és eldobható változatok helyett. Antibakteriális törlőkendő? Próbáljuk ki ezt: egy jól záródó edénybe töltsünk 2,5 dl vizet és 35 ml folyékony kasztíliai szappant, és adjunk hozzá 6-8 csepp esszenciális illóolajat (a legjobb a citrus vagy a teafa). Ebbe tegyük a kendőket, és amikor szükség van rá, csak vegyük elő.



További tippek:

  • Az uzsonnát egyszerhasználatos műanyag zacskó helyett csomagoljuk újrahasználható, méhviaszos „szalvétába”.
  • Illatosítsunk természetesen – az allergénekkel és toxinokkal megpakolt légfrissítők helyett frissességet varázsolhatunk pár szelet citromkarikával a konyhapulton, vagy ha a gyöngyözve forró vízbe aromás fűszernövényeket dobunk; de már néhány szobanövény is sokat tisztít a helyiség levegőjén.
  • Amikor csak lehet, válasszuk az alacsonyabb hőmérsékletet.
  • Mossunk kevesebbet – a túl sok mosás tönkreteszi a ruhát és a környezetet is terheli. Várjunk a mosással, míg a gép megtelik, a ritkább töltéssel energiát és vizet is spórolunk.
  • Van, hogy igazából csak a ruha felfrissítésére van szükség, ilyenkor a mosás helyett válasszuk inkább a gőzölést vagy a vasalást.
  • Inkább olyan élelmiszereket vásároljunk, amelyeknek idénye van és helyben termelték; tehát nem utazták át a fél világot, hogy végül a kosarunkba kerülhessenek.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra