Életmód

Szöveg: Laky Zoltán - Fotók: MKO

2020. december 28.

A rendszerváltás után nálunk is elindult hódító útjára a világ egyik kedvenc itala, a kelta népek egyik fő exportcikke, a whisk(e)y. Ám sokszor nemcsak azt nem tudjuk, hogy akkor most e-vel kell írni vagy anélkül, hanem az ital típusai és fogyasztásának módja körül is sok a bizonytalanság. Írásunkban az utolsó nagy skót családi főzde segítségével teszünk rendet az ír és skót, a kevert és a maláta, a tisztán és keverve iható gabonapárlatok között.

A whisky vagy whiskey olyan égetett szesz, amely gabona erjesztésével és lepárlásával, majd fahordóban érlelésével készül. Ahogy a francia eau de vie, a skandináv akvavit vagy az orosz zsivaja vod(k)a, a whisky neve is a latin aqua vitae – az élet vize – kifejezésre vezethető vissza. Ír, illetve skót gael nyelven ez úgy hangzik, hogy uisce/uisgebeatha, ebből jön az angol whisky és whiskey.

A két írásmód egyszerre jelent meg a forrásokban, és sokáig párhuzamosan éltek.

A 19. század végére letisztult, hogy az öt tradicionális whisk(e)ytermelő nemzet közül az írek és az amerikaiak e-vel, a skótok, a kanadaiak és a japánok e nélkül írják.


Megint a szerzetesek

Aki követi a Legendás italok sorozatot, már jól tudja, hogy a lepárlás művészetével a középkori szerzetesek ajándékozták meg Európát, eleinte gyógyászati, később egyre inkább élvezeti célra.
A lepárláshoz mindenhol azt a növényt vették alapul, ami elérhető volt:

ahol megtermett a szőlő, ott a borpárlatok terjedtek el, ahol nem, ott az árpamalátából készült sört kezdték el desztillálni.

A sör lepárlása Írországban és Skóciában legkésőbb a 15. századig meghonosodott.Írországban egy 1405-ös krónika számol be erről először, amikor megemlékezik róla, hogy egy klán főnöke alkoholmérgezésben hunyt el. Skóciából 1494-ből való az első írásos emlék, amikor John Cor szerzetesnek IV. Jakab skót király parancsára malátát utaltak ki szeszfőzés céljára.
A következő századokban a házi lepárlás mindkét országban elterjedt, az angol korona meg is adóztatta. A skótok nemzeti költője, Robert Burns is adószedőként dolgozott, közben pedig 1785-ben megírta Scotch Drink című versét, amely a whisky himnusza lett. Az ír és skót bevándorlóknak köszönhetően az ital Észak-Amerikában is elterjedt, mindenekelőtt Kentuckyban, Bourbon megyében, illetve Tennessee-ben.

A whisky évszázada

A 19. század a whisky évszázada volt. Írországban Aeneas Coffey feltalálta a lepárlóoszlopot, amivel a kisüsti eljáráshoz képest gyorsabban, több párlatot lehetett főzni. Az ír főzőmesterek kezdetben idegenkedtek az újítástól, így az Skóciában terjedt el hamarabb. Amikor a filoxéra és a háborúk nyomán Európában bor- és brandyhiány alakult ki, az űrt a skót főzdék tudták betölteni. Ebben a században vált általánossá a fahordós érlelés is.A Skót-felföldön, Dufftown városa mellett 1886-ban kezdte el felépíteni hét fia és két lánya segítségével főzdéjét William Grant. „A szarvasok völgyének”, skótul Glenfiddichnek nevezte el, és

1887 karácsonyára elkészült az első párlat is.A birtokon az évek során két újabb főzde épült fel alig pár lépésre a Glenfiddichtől: a Balvenie és a Kininvie. A cég a skót-alföldi South Ayrshire-ben is megnyitott két desztillálóüzemet, 2010-ben pedig megvásárolta a legnagyobb múltú ír whiskeymárkát, és új főzdét épített annak szülővárosában, az írországi Tullamore-ban is.A William Grant & Sons ma a világ egyik legnagyobb whiskytermelő cége, és a legnagyobb, amely máig családi tulajdonban áll – immár a 6. generáció keze alatt.

Single malt vagy blended?

Mivel a vállalat termékei között szinte minden jelentős kategória képviselőit megtaláljuk, segítségükkel könnyen áttekinthetjük Legendás italok: WHISK(E)Ya skót whisky (és részben az ír whiskey) főbb válfajait.

A whiskey két alapvető formája a maláta- és a gabonawhisky.

A malátawhisky cefréje tisztán árpamalátából készül, amit általában tőzegfüsttel szárítanak ki, majd kisüsti módszerrel lefőzik. Ha egyetlen főzdéből kerül a palackba, akkor a single malt elnevezést kapja. (Ez nem azt jelenti, hogy egy hordóból kerül ki – az a single cask.)

A single malt whisky jellemzően hosszú érlelést igényel, a kategóriában vezetőnek számító Glenfiddichből kapható 12, 18, 21 és 26 éves változat is (különböző korú párlatok esetén a palackba kerülő legfiatalabb a mérvadó).Szintén single malt scotch a cég másik neves terméke, a Balvenie, amely minden elemében kézműves termék. Ma már egyedülálló Skóciában, hogy egy főzde a saját földjén termeli az árpát, illetve hogy a főzdében alkalmazásban álló rézművesek és kádárok készítik a lepárlókat és a hordókat.

Ha nem egy lepárlóból kerül ki az alapanyag, kevert malátawhiskyről (blended malt) beszélünk. Ilyen tétel a Monkey Shoulder, amely az egykor a malátát lapátoló munkások görnyedt válláról kapta a nevét.
Ez a whisky a William Grant & Sons három dufftowni főzdéje, a Glennfidich, a Balvenie és a Kininvie párlataiból tevődik össze. Sok bartender vonakodva kever single malt tételeket, a Monkey Shoulder viszont igazi koktélwhisky, miközben tisztán is megállja a helyét.

Monkey Splash

ÖSSZETEVŐK:

 • 30 ml Monkey Shoulder
 • 34 ml szódavíz
 • 1 db narancsgerezd

ELKÉSZÍTÉSE:
Kitöltjük a whiskyt egy pohárba, jégkockákat adunk hozzá, felöntjük szódavízzel, és narancsgerezddel díszítjük.


A Monkey Shoulder tökéletes koktélwhisky, amely egyre több bárban megtalálható, de otthon is érdemes kísérletezni vele. Sőt, egy whiskys koktélszett tökéletes karácsonyi ajándék lehet.


Lazy Old Fashioned

ÖSSZETEVŐK:

 • 50 ml Monkey Shoulder
 • 10 ml 1:1 arányú cukorszirup
 • kevéske angoszturalikőr
 • narancshéj

ELKÉSZÍTÉSE:
Az összetevőket egy keverőpohárban elkeverjük, jeget teszünk bele, és kevergetjük. Amikor a jég elolvadt, kitöltjük és friss jégkockát teszünk bele. Csavart narancshéjjal díszítjük.


Espresso Martini

ÖSSZETEVŐK:

 • 40 ml Monkey Shoulder
 • 30 ml minőségi espresso
 • 15 ml kávélikőr
 • kevéske cukorszirup

ELKÉSZÍTÉSE:
Az összetevőket shakerben habosra rázzuk, martinispohárba töltjük, kávészemekkel díszítjük.


Így igyuk a whiskyt
Az egyedi karaktert, terroir jelleget hordozó single maltot szűkülő, kehelyszerű Glencairn pohárból,a következetes ízvilágot képviselő, könnyebben befogadható blended whiskyt kétdecis, zömök, vastag falú üveg- vagy kristálypohárból a legjobb kortyolni.
Egy jobb whiskyt érdemes tisztán fogyasztani, szobahőmérsékleten. Néhány csepp tiszta víz még segít feloldani egyes ízanyagokat, főleg magasabb alkoholtartalom esetén, a jég azonban túlságosan felhígítja az italt, ráadásul az alacsony hőmérséklet tompítja az ízlelést.
A dupla whisky jöhet – jég nélkül.Hordóról hordóra

A maláta mellett a másik alapvető típus a gabonawhisky. Ez árpa mellett bármilyen gabonából készülhet (búza, rozs, kukorica), és a magokat nem malátázzák.
A lepárlás itt jellemzően Coffey-féle oszlopfinomítóban történik. A híres újvilági párlatok ilyenek: a Bourbon, valamint a juharfa szénen átszűrt Tennessee whiskeyben a kukorica, a kanadaiban a rozs a domináns. Skóciában a tiszta gabona- whisky ritka. Inkább jellemzően kevert, vagyis blended scotch whisky készül belőle, de szinte minden ilyen tételbe kerül valamennyi malátawhisky.

A különböző tételek ízvilága között a cefre alapanyaga és a keverés arányai mellett az érleléshez használt hordó adja a különbséget.

Alapvetően kétféle hordó van: szűz tölgyfa hordó, vagy olyan, amiben előzőleg már ért valamilyen ital, skót whisky, bourbon, sherry, portói vagy rum. A legtöbb hordó amerikai tölgyből, a portóis gyakran spanyol Oloroso tölgyből készül.
A különböző hordókban ért párlatokat a whiskymesterek gyakran kombinálják. Az egyik vezető blended scotch márka, a Grant’s kínálatában a Triple Wood háromféle (szűz, másodtöltésű és bourbonös) hordóra utal, ez a kombináció vaníliás, malátás ízt ad, míg a Rum Caskhoz használt rumoshordók inkább trópusi, édesebb ízvilágot kölcsönöznek az italnak.Írországban a maláta- és a gabonawhisky között van egy harmadik kategória, a potstill whisky is, aminek cefréje csak árpát tartalmaz, de a malátázott mellett nem malátázottat is. Az egyik vezető ír whiskey, a Tullamore D.E.W. a három stílust egyesíti: a malátawhiskey gyümölcsös, a gabonawhiskey édes, a potwhiskey a fűszeres komponenst képviseli összetett ízében.

Így készül a whisky

 • ELŐKÉSZÍTÉS
  Az árpát malátázzák, megőrlik, tőzegfüsttel szárítják.
 • CEFRÉZÉS
  Az előkészített gabonához forró vizet adnak, ennek hatására a cukor kioldódik.
 • ERJESZTÉS
  A cukros oldatot erjesztőkádba teszik, élesztőt adnak hozzá, 72 órán át erjesztik.
 • LEPÁRLÁS
  A cefrét réz lepárlóüstökben kétszer vagy háromszor lepárolják.
 • ÉRLELÉS
  A párlatot vízzel hígítják, majd tölgyfa hordókban érlelik.
 • PALACKOZÁS
  Az érlelés után a whiskyt palackokba töltik.

AZ ÖSSZEÁLLÍTÁS TÁMOGATÓJA
A ROUST HUNGARY KFT.