Hírek

MKO

2020. január 7.

A séf számára a kés nem csupán eszköz, hanem a kar meghosszabbítása is, egy olyan végtagrész, ami fémből van és nagyon éles. Sokan úgy tartják, hogy a legjobb késeket máig a japánok készítik, s azon belül is egy tengerparti régió mesterei.

Ecsizen (Echizen) Japán derekán elhelyezkedő tartomány. 700 éves tradíció a fegyverek és késpengék készítése – akkor költözött oda Kunijaszu Csijozuru (Kuniyasu Chiyozuru), akit a megfelelő alapanyag csábított az amúgy is kiemelkedően szép környékre.

A tradíció, amit megteremtett, még mindig él: számos kisebb-nagyobb manufaktúra működik a mai napig,

bizonyítva a japán metódus életképességét, az ősi tudás erejét.

Akadnak még teljesen kézi erővel dolgozó mesterek, modern gyárak és valahol a kettő között lavírozó manufaktúrák is.

A Life Where I'm From videója pont egy ilyen vállalkozást, az 1948 óta működő Ryusen Hamonót mutatja be. Öröm nézni a szakavatott mozdulatokat és az izgalmas folyamatokat, amelyek során megszületnek a generációkat kiszolgáló konyhakések.