Hírek

MKO, kép: Pixabay.com

2022. május 11.

Ha szóba kerül Kuba, legtöbbször a tengerre, Castróra, az izgalmas járműparkra gondolunk, odaképzeljük magunkat a lepukkantságukban is romantikus házak közé – rum a kézbe, szivar a szájba és indulhat a rumba vagy a son.

Idehaza kevésbé ismert tény, hogy a kubai kávé is igazi csemege, termesztése régi hagyományokkal bír: a koffeingourmet-k között nagyra értékelt Sierra Maestra hegység. Ott már 1748 óta folyamatosan termesztenek az egykor José Antonio Galabert által alapított gazdaságban.

A franciáknak köszönhetjük mindent: a Haitiben kitört lázongás elől menekülő gazdák kezdtek bele a termesztésbe, de a sikerágazat a szocialista diktatúra évei alatt lendületet vesztett – a helyzetet most már nehezíti a klímaváltozás is.

Egykor évi húszezer tonnát exportáltak, ma alig nyolcezret.

1959 előtt 170 ezer hektáron termeltek robusta és arabica kávét, ma csak 28-30 ezren – igaz, ebből 4000 hektáron teljesen organikus művelésre álltak át, ahonnan átlagosan 90-95 ezer tonnányi kávé szüretelhető. Ezek a legkeresettebb, kézzel feldolgozott tételek – jó hír, ezek most már Magyarországon is elérhetők.

Hogy az állam euróhoz vagy dollárhoz jusson, a hazai fogyasztást korlátozza: felnőttenként mintegy hatvan gramm vásárolható, de az is csak kéthetente – az alacsony elérhető mennyiség ellenére vagy éppen azért) a kubai kávé egyre népszerűbb a világ feketeöves kávérajongói között.

Az ország egyenlítőtől távolabbi fekvése és a 23-28 Celsius-fok közötti átlaghőmérséklet lehetővé teszi, hogy kivételes minőségű babot termeszthessenek: az ültetvények sokszor százéves fák árnyékában, vízáteresztő talajon találhatók, melynek magas a szervesanyag-tartalma.

A kávéfák csak a hatodik évben érik el a maximális terméshozamot.

Ez a termelés körülbelül 10 évig ismételhető, azonban ez a növény akár 60 évig is élhet. Elérheti az 5-12 méteres magasságot, fajtától függően. A termesztési célú ültetvényeken azonban a magasságuk nem haladhatja meg a 2 métert, mivel ez nagyobb terméshozamot biztosít, és megkönnyíti a bogyók betakarítását.

Sierra Maestra


Ez a hegyvidéki régió a déli partok mentén húzódik, ahol a gerillaháborúk hosszú múltra tekintenek vissza, a 16. századtól az 1950-es évek forradalmáig. A sziget kávétermelésének nagy része azonban ezen a területen található.

Magasság: 1000-1200 m
Betakarítás: július-december
Fajták: Típica, Bourbon, Caturra, Catuai, Catimor.

Escambray-hegység


A sziget közepén található, csak kis mennyiséget termesztenek.

Magasság: 350-900 m
Betakarítás: július-december
Fajták: Típica, Borbón, Caturra, Catuai, Catimor.

Sierra del Rosario


Ezen a vidéken 1790 óta léteznek kávéültetvények, bár ma már nagyon kevés kávét szüretelnek Kubában. Ezzel szemben

a hegyekben található Kuba első bioszféra-rezervátuma, amely védett területté teszi a területet.


Magasság: 300-550 m
Betakarítás: július-december
Fajták: Típica, Bourbon, Caturra, Catuai, Catimor.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra