Hírek

Orbán Szilvia

2022. július 3.

Egy kaliforniai férfi mindössze kilenc másodperc alatt végzett a három Carolina Reaper chilivel, ezzel ő az új csúcstartó.

Az érzékenyebb idegzetűek a cikk elolvasása előtt nyugodtan készítsenek maguk mellé egy nagy pohár jeges vizet vagy hűs joghurtot, tejet, mert ami most jön, nem való gyenge gyomrúaknak. Arról érkezett hír, hogy egy kaliforniai férfi új Guinness-rekordot állított fel azzal, hogy megevett nem egy, nem kettő, hanem három (pontosabban összesen hat, de erről később) Carolina Reapert, s ehhez csak 8,72 másodpercre volt szüksége.

A Guinness World Records közlése szerint Gregory Foster elsősorban személyes kihívásként fogta fel a rekordkísérletet, amelyre az egyik helyi bevásárlóközpontban került sor.

A sors fintora, hogy az első csúcsdöntési kísérlet nem sikerült időn belül, így Foster aznap összesen hat méregerős paprikát gyűrt le.

A „mutatványt” a bámészkodók hitelesítették – őket nyilvánvalóan nem izgatta, hogy a férfi valószínűleg a kínok kínját élte át a rekordkísérlet alatt, és hogy a nyelőcsöve egy hajszálnyira volt attól, hogy felrobbanjon.

Az első próbálkozást azért nem fogadták el a szigorú Guinness-bírák, mert az időkeret lejártáig Fosternek nem sikerült az utolsó paprika legutolsó falatját teljesen lenyelnie. Az elszánt kaliforniait viszont nem olyan fából faragták, hogy könnyen feladja, így kis idő múlva újra próbálkozott – ezúttal már sikerrel: a második adagot végül 9 másodpercen belül ette meg. Gregory Foster ezzel egy teljes másodpercet javított a kanadai Mike Jack addigi rekordján.

Aki kételkedik, miért szerepel a Kaszás az elhíresült chili nevében, jó, ha tudja: a Carolina Reaper saját Guinness-rekordot tart, mint a világ legcsípősebb paprikája, írja a FoodAndWine. A Carolina Reaper átlagolt Scoville-értéke (SHU) 1 641 183, ami egy jalapeno paprika 2 500 – 8 000 SHU-értékével összehasonlítva szinte elképzelhetetlenül magasnak tűnik. Foster úgy írta le az érzést, amit egy Carolina Reaper elfogyasztásakor él meg, hogy az

„olyan, mintha egy tál lávát kellene lenyelni; a fájdalom egy teljesen új szintje”.




A Scoville-skála a paprikák csípősségét, azaz kapszaicin tartalmát, relatív mennyiségét méri. Egysége az SHU (Scoville heat unit), amelyet az anyag mérésével foglalkozó amerikai kémikusról, Wilbur Scoville-ről neveztek el, ugyanis az ő nevéhez fűződik az első használható mérési eljárás kidolgozása, 1912-ben.

Az új rekordernek egyébként csípős szószokat forgalmazó cége van. Foster a felkészüléssel kapcsolatban egy sajátos módszerre esküszik:

„Egy ilyen rekordkísérletre természetesen felkészül az ember. Szerintem

leginkább mechanikáról és izommemóriáról van szó,

így az én taktikám az volt, hogy apró, édes paprikákat ettem előtte, így a rágás és nyelés automatizmusa jobban megmaradt a szervezetemet ért sokk alatt is” – nyilatkozta.

Foster szavait olvasva nem meglepő, hogy egy gyakorlott rekorderrel van dolgunk, a férfi ugyanis már 2016-ban is Guinness-bajnok lett: akkor egy perc alatt 120 gramm Carolina Reapert fogyasztott el, s egyetlen icipici grammal múlta felül a korábbi rekordot.

2020-ban újabb csúcsdöntési kísérletre vállalkozott: 123 darab Carolina Reapert szeretett volna megenni egy ültő helyében, hogy átvegye a vezetést a League of Fire’s Reaper Challenge ranglistáján. A San Diego Union-Tribune akkori híradása szerint Fosternek sikerült 44 darab chilit legyűrnie, de aztán kénytelen volt feladni.

„Azt gondoltam, kifejezetten jó a tempóm, de a testem máshogy gondolta” – nyilatkozta a kudarc után. „Amit ezeknek a paprikáknak a fogyasztásával jól megtanultam, az éppen az, hogy nem hagyhatod figyelmen kívül, amit a szervezeted mond neked.”

A League of Fire’s Reaper Challenge jelenlegi éllovasa egyébként egy bizonyos Greg „Vasgyomrú” Barlow nevű ausztrál, akinek valahogyan sikerült 160 darab Carolina Reapert megennie. Nem is értjük.


A szám egy földi halandó számára teljességgel hihetetlen, ráadásul Barlow magasan – 38 paprikával – megelőzi a tabella második helyezettjét. Ez a rekord ugyan nincs hitelesítve a Guinness által, de jegyzik a világban, így mindenki előtt nyitva a lehetőség, hogy megdöntse – erre azonban valószínűleg nem mostanában kerül majd sor. Ha mégis, lehet, hogy nekünk nem lesz gyomrunk ahhoz, hogy végignézzük.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra