Hírek

MKO

2020. július 2.

A Wine Spectator bormagazint 1976 óta adják ki New Yorkban: évtizedek óta a véleményformálók közé tartozik a borszakmában. 1981 óta publikált globális listájuk a világ leginkább ajánlott boréttermeit veszi sorba. A bekerüléshez komoly borkínálat szükséges.

A budapesti Madách térnél található Fiaker Bisztró&Borbár széles választékkal, évjárat mélységekkel, a korabeli Osztrák-Magyar Monarchia mai országainak boraival lett méltó a nemzetközi ajánlásra. Az elismerés azt bizonyítja, hogy regionális kínálattal is lehet olyan szakmai színvonalat képviselni, amely világviszonylatban is megállja a helyét.
 
A Fiaker nem kíván szűk rétegek borétterme lenni. Nem pozícionálja magát fine dining kategóriába és nem kizárólag finewine lelőhely. Sokkal inkább az Európában már megszokott, szűkebb, de minőségi bisztró ételkínálattal egészítik ki a borok nyújtotta élményt.

A borkínálatot a tulajdonos Kálmán András DipWSET nemzetközi borakadémikus állította össze. Alapját a budai KisBécsben évek óta forgalmazott osztrák borok adják – ez épült tovább a Monarchia területeivel, közte hasonlóan nagy hangsúlyt kaptak a magyar tételek. Rajtuk kívül szlovén, horvát, szerb, erdélyi, szlovákiai és észak-olaszországi borok is állandó jelleggel kóstolhatók.

A szélesség mellett, amibe napjaink könnyed, populáris, megfizethető borai is beleférnek, figyelnek a mélységre is. Kiemelt tételekből több évjáraton keresztül izgalmas visszatekintésre nyílik mód. A Fiaker Bortrezorjában jelenleg 1993-ig találhatunk borokat, de különleges pezsgők, magnum tételek is fellelhetők.

A Felix Kitchen&Bar is bekerült a kiadványba a több, mint háromszáz tételből álló borlapjával. Alig több mint egy éve nyitotta meg kapuit a Felix Kitchen&Bar a korábbi Várkert Kioszk épületében, borkoncepciójával viszont máris a nemzetközi szaksajtó látóterébe került. Itthon is ritkaságnak számít, ha egy helyen többszáz bor és pezsgő szerepel az itallapon, viszont a budai étterem ennek köszönhetően hamar megszerezte a nemzetközi zsűri elismerését.

Horváth Máté, a Felix Kitchen&Bar sommelier-je szerint a díj nemcsak pozitív visszacsatolás arra, hogy a megálmodott koncepció jó irányban halad, de úgy látja, az innovációt is elismerték:

“Rendkívül büszke vagyok arra, hogy egy poharasok lettünk (a díj megnevezése - szerk.), de fontos kiemelnem, hogy

ez nemcsak egyszemélyes siker, hanem egy nagyon kemény csapatmunka eredménye is.

Elismerték, hogy a Felix ars poeticájának helye van nemzetközi színvonalon is. A jövő gasztronómiája át fog alakulni, a vendégek egyedi igényeinek kielégítése lesz a privilégium, és az, hogy a jó bor mellé kiváló ételeket is kapjanak. Mi pedig mindkettőre nagyon nagy hangsúlyt fektetünk.”

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra