Hírek

Horváth Balázs

2020. március 11.

Az amerikai sörforradalom mellett bábáskodó Sierra Nevada Brewing a Bitburgerrel dolgozott össze a limitált szériás háromszor komlózott märzen típusú sörükön.

A kis sörfőzdék között egészen gyakori Magyarországon is, hogy együttműködésből készítenek úgy nevezett collab söröket. Ezen a területen amúgy is egy kicsit klubszerűen dolgozik sok sörfőző, hiszen nem is olyan rég a mai mesterek közül többen még otthon kotyvasztották lábosban a barátaiknak az italt merő szórakozásból, majd ezt vitték el a másik garázsban főzőcskéző sörkészítőnek megmutatni, mit sikerült kihozni némi malátából, élesztőből és komlóból.

Az viszont nem különösebben jellemző, hogy két olyan komoly szereplő álljon össze egy projekt erejéig, mint az amerikai Sierra Nevada Brewing és a német Bitburger, amelynek közös söre egyszeri főzet, és igen korlátozott mennyiségben érkezik Magyarországra.

A maguk területén mindketten legendák. Az 1979-ben alapított Sierra Nevada ugyanis az első amerikai kézműves sörfőzdék egyike, az USA sörforradalmának valódi legendája, amelynek a nevéhez fűződik az első american pale ale elkészítése 1981-ben. Az itthon ismerősebben csengő nevű Bitburger pedig leginkább arról híres, hogy ők dolgozták ki a német pilzenit csaknem pont 100 évvel a Sierra Nevada Pale Ale megjelenése előtt.

A két sörfőzde sikeres együttműködésének köszönhetően 2019 őszén már megjelent egy Oktoberfest nevű, közös láger, amelyet Észak-Karolinában, a Sierránál készítettek a két cég főzőmesterei.

A kedvező fogadtatás pedig arra sarkallta a két márkát, hogy újabb, ezúttal Bitburgban főzött sört dobjanak piacra.

Az új sör a Triple Hop’d Lager egy alsóerjesztésű, märzen típusú sör, amelyet háromszor komlóztak: rengeteg amerikai komló – cascade, centennial és chinook – mellett jócskán került bele a Siegelhopfenből is, ami a Bitburger szabadalmaztatott, egyedi komlókeveréke.

A märzen kategóriát ma főleg Bajorországban és Ausztriában használják. Kialakulása arra az időre vezethető vissza, amikor Németországban csak szeptember 29. és április 23. között volt szabad sört főzni, a többi hónapban ugyanis a művelet túl nagy tűzveszélyt jelentett. A sörfogyasztásra ezért ez a korlátozás kihatott.

A terminust legalább kétféleképpen is használják. Egyrészt ezt az így elnevezett sört márciusban főzték meg, amely a jéggel hűtött pincékben a magasabb alkoholtartalom és a több komlónak hála még tartotta magát a híres müncheni Oktoberfestig, így ott leginkább ezt fogyasztották. Másik szóhasználat szerint a malátagazdagságának köszönhetően ez a fajta sör táplálóbb volt a böjt idején, márciusban, amikor jól jött egy kis rásegítés a szervezetnek. Akár a főzés, akár a fogyasztás időpontja is jelzi a márciust, a lényeg, hogy a märzen egy közepesen testes vagy testes, sötétebb színű alsó erjesztésű sör, melynek színe az aranytól a borostyánig terjed, bár van barna verzió is (Dunkles Märzen), alkoholtartalma pedig az átlagos lágereknél magasabb.

A Triple Hop’d Lager is mutatja ezeket a jegyeket. Megjelenésében nem áttetszően tükrös, kicsit ködös, színe óarany. A korty érzetre krémes, ízre viszont nem annyira a maláta, hanem inkább az aromakomlók gyümölcsössége dominál, viszont mintha a vajas íz is megjelenne a komlókeserűség mellett.

A testessége és az 5,8 százalékos alkoholtartalma is egyből érződik.

Ha a laza lágerek nyáron fűnyíráshoz valók, akkor ez inkább favágáshoz. De legalábbis, márciusi fametszéshez.

A Triple Hop’d Lager Európán kívül az Egyesült Államokban kerül forgalomba. Magyarországon március 18-tól kerül az üzletekbe igen korlátozott mennyiségben.