Hírek

MKO, forrás: Balatoni Kör

2022. augusztus 4.

Az Év Strandétele idén a boglári Bundi sós kürtőskalácsa, a legjobb bisztró étel a zamárdi Tiki Beach Malacfül salátája, a vegán különdíjat pedig az aligai Tarow Borsófőzi Dim Sumja nyerte.

A Balatoni Kör által idén nyolcadik alkalommal meghirdetett Év strandétele verseny fő újdonsága idén az volt, hogy külön díjazták a bisztró és a büfé kategória legjobbját. Bisztró kategóriában idén a zamárdi Tiki Beach Malacfül salátája vitte el a pálmát, a büfék versenyében pedig a boglári Bundi Bijó strandbüfé Nagyon magyaros sós töltött kürtőskalácsa nyert és a zsűri idén ezt választotta egyben az Év strandételének is az előkóstolók nyomán döntőbe jutott tíz étel közül - tudhattuk meg a fövenyesi Kalóz Strandbisztróban ma tartott eredményhirdetésen. A fenntarthatósági a Tiki Beach Bisztró nyerte a vegán túrógombóccal.

Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája kiemelte, hogy a balatoni strandgasztronómia minden eddiginél kreatívabb strandételekkel rukkolt elő, ami azt is jelzi, hogy a balatoni Beach Food műfaj egyre kiforrottabbnak tekinthető. A büfék mellett egyre több strandbisztró nyílik a Balatonnál és évről évre magasabbra teszik a lécet. A vega és vegán trend is tovább erősödött tavaly óta és idén először a Balatoni Kör különdíjjal értékelte a legjobbat ebben a kategóriában, amit az aligai Tarow Borsófőzi Dim Sum vegán étele kapott.

Ez egy kókusztejes zöldborsófőzelék gyömbérrel, edameme babbal, illetve cukorborsóhéjjal. Feltétnek egy fúziós ázsiai fűszerezésű sült gomba-kápia paprikatatárt töltenek wonton tésztába és olajban sütik ropogósra ékesen bizonyítva, hogy ízekben és textúrákban mennyire gazdag tud lenni egy vegán étel.

A verseny elindításától fő célkitűzése volt a korábban egészségtelen, nehezen emészthető ételek által dominált strandkínálat megújítása, egészségesebb ételek népszerűsítése, ami a jelek szerint a kreatívabb balatoni strandkonyhák esetében mára éppoly evidens lett mint az, hogy igyekezzenek friss és helyi, illetve a régióban termett minőségi alapanyagokból készíteni ételeiket.

Kardos Gábor szerint az olaj és a húsok megdrágulásával mára végképp eljárt az idő a zsíros-olajos retro strandbüfé ételek felett. Ha a nagyközönség eddig nem hallgatott a dietetikusokra és nem volt hajlandó teljesen átszokni a nehéz ételekről egészségesebb reform étrendre, akkor most már erre pénztárcája is rákényszeríti, mert manapság ez az ételkategória irreálisan drágul az étolaj és zsiradékok inflációjával.


A boglári Bundi Bijó büfé Bundi sós kürtőse (2190 Ft) a mindig édesnek hitt kürtőskalács műfaját forradalmasítja sós változatokkal. Alapja egy nekik készített kézműves sós kürtőskalács, amibe frissen kevert jégsaláta, madársaláta, rukkola, tepertőkocka, füstölt kolbászkocka, füstölt parasztsonka, színes koktélparadicsom, póréhagymacsíra, enyhén csípős paprikás szósz kerül. Sós kürtőseik elérhetőek még füstölt kacsamell filével, szarvassonkával, grillezett csirkemellkockával, füstölt lazaccal, illetve a vegetáriánusok kedvéért feta sajttal is. Igazi strandbüfé innovációként nyerte az Év strandétele díjat, melynek kifejezett célja, hogy máshol is elkészíthető legyen a hazai hagyományokat, illetve a nemzetközi street food sztenderdeket megújító fogás, mely ezúttal is kiválóan alkalmas arra, hogy műfajteremtő legyen. A Bundi Bijó büfé most elnyerte az Év felfedezettje díját is, új helyként tovább erősítve a boglári strand eddig is kiemelkedő Beach Food mezőnyét.

A zamárdi Tiki Beach már koviubi levesével korábban is nyert ezen a versenyen és idén vegán vonalon is nagyot alkottak: köles alapú túrógombócuk pisztáciával és fügedzsemmel a vegán verseny legkreatívabb étele volt (2350Ft). Ez az utóbbi évek minden bizonnyal legizgalmasabb újítása a túrógombóc műfajában.

A bisztró kategóriát megnyerő Malacfül saláta (3450 Ft) Tormás almapüré ágyra fektetik a vékony csíkokra szeletelt salátát, ennek tetejére halmozzák a zöldfűszerekkel és virággal díszített malacfület, melyet az abálás után vékony csíkokra vágva szójával pirítanak le, miközben gyömbérrel, szezámmaggal és lime-mal ízesítik. A salátaágy: kínai kel, sárgarépa, kaliforniai paprika és póréhagyma vékonyra vágva, tökmagolajjal.
A fenyvesi Konyhám már két ízben nyert. Elképesztően gyönyörű sajtos vega kosárral indultak, persze helyi sajttal és érdemes megjegyezni, mint különleges gasztronómiai poént a kifejezetten sültkrumplinak látszó grillsajtot.

Balatonmárián két döntős is volt. A Lángos World büfé profilját különféle világkonyhákat idéző lángos különlegességeire építi, bár a kiírásnak megfelelően erre a versenyre a leginkább helyi alapanyagokat használó fenyvesi Angus marhából készült tatárbeefsteakes lángossal neveztek, kovászolt lilahagymával és rukkolával egészítve ki ételüket.

A Port bisztró idén a töltött paprikát gondolta újra, visszavezetve ezt az ételt balkáni-török gyökereihez, mivel füstölt-töltött kápia paprikával neveztek, amit zellerhabbal tettek vizuálisan is különlegessé. Bisztrósítva fel lehet dobni ezt a sokszor lejáratott és menzásan-unalmasan előadott alapételünket is. A két éve holtversenyben a Porttal első díjat nyerő alsóörsi Fogas bisztró idén két ételt nevezett: a Harcsamájnyalóka, cékla, kalács és a tokhalas borsós rizottó egyaránt színgazdag tálalásban ad jól harmonizáló ízeket és textúrákat.

A Vitorlás bisztró évek óta meghatározó keszthelyi szereplője a balatoni Beach Foodnak. Idén egy kimondottan finom vöröslencsés vega bolognai spagettivel indultak, az egyszerűen nagyszerű elvet igazolva és egyben példát mutatva arra, hogyan lehet kiszabadítani a vega kínálatot a rántott gomba és sajt gettóból. Sajt nélkül ételük vegán verzióban is kérhető.

Bár idén is a déli part dominálta a mezőnyt, azért Vonyarcon is akadt egy új strandbüfé, a Party hangulat, akik Zsákbamacska nevű pulled porkos töltött lángosukkal indultak. Balatonszárszón egy családi pincészet indított új helyet Esszencia ház néven és az olasz tiramisu sós balatoni változatával mindjárt ráéreztek a régió Beach Food műfajának lényegére, hogy a nemzetközi sztenderdeket hogyan lehet helyi alapanyagokkal, bravúros csavarral balatonivá álmodni. A Paradisu magyar változatában a piros-fehér-zöld csatos üvegben lecsóval adják a fokhagymás kenyérágyon tálalt helyi mascarponés krémet, míg az olasz zöld-fehér-piros sós pohárkrém verzió bazsalikomos.

Idén indult ígéretes hely ez is, bizonyítva, hogy a Balatonnál a vendéglátást sújtó pandémia és a háborús infláció ellenére sem tört meg a Beach Food trend, mert sorra nyílnak klassz és kreatív új vendéglátóhelyek a tóparton.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra