Hírek

Nábelek Zsófia

2020. június 14.

Helyi alapanyagok, mákos lángos, kacsa “taco” és tojásos nokedli - Mizsei János és csapata Balatonakarattyára tették a bázisukat, ahol a tervek szerint az egész nyáron megtaláljuk a MÁK food truckját.

A koronavírus-járvány miatt a belvárosi MÁK is újratervezésre kényszerült, de kényszermegoldások vagy kiszállítás helyett egy olyan projektbe fogtak, amit már régóta terveztek és rövid idő alatt meg is tudtak valósítani - Balatonakarattyára költöztek egy food truckkal és egy olyan koncepciót építettek fel, ami egyszerre MÁK-os és egyszerre balatoni.

„Egy-két éve már gondolkodtunk azon, hogy kimozduljunk a belvárosból,

hogy szabadtéren minőségi gasztronómiát adjunk, úgyhogy kapóra jött, hogy Ördög Nóráék, akikkel régóta jó kapcsolatunk van, hasonló koncepcióval akartak kisboltot nyitni a Balatonnál.

Helyi termékekkel, balatoni termelőkkel közreműködve nyitották a Nekem a Balaton kisboltot, mi pedig mellettük a MÁK pop-upot - így álltunk össze, egymást segítve szeretnénk valami jót csinálni Balatonakarattyán.” - mesélte Mizsei János séf. A csapattal május elején kezdtek el készülni és felújítani - néhány hét alatt alakították ki a food truckot és a hozzá tartozó szabadtéri vendég részt, közben helyi termelőket kerestek és ki kellett alakítani egy olyan termelési láncot, ami egy étteremben adott és kézenfekvő, egy vidéki bázishoz viszont komoly logisztika kell hozzá.

Az étlap szűk, de minden fogás alaposan kidolgozott: helyi alapanyagokra és terményekre épül, de mindegyikben van egy kis csavar vagy meglepetés, például a házilag savanyított medvehagyma-termés, bodza- vagy rebarbaraecet, amelyek az étteremben egyébként az étlap vázát alkotják

.

Balatonakarattyán a hat fogásból kettő egész nyáron elérhető lesz, míg a többi szezonálisan változik, aszerint, hogy éppen milyen alapanyag mutatja a legjobb arcát - ebben pedig nagy szerencse, hogy a Balaton környékén remek sajtokat és tejtermékeket, mézet, kiváló pékárut, sokféle friss zöldséget, gyümölcsöt találni, szóval igazi Kánaán egy séfnek. A MÁKnál régi partnerük, a Kreinbacher palackjait nyitják, minden más italt a kisboltból lehet hozni, ami csak néhány lépésre van az asztaloktól.

Az egyik állandó fogásuk a MÁKos lángos: tésztát pirított mákkal érlelik, majd sütés után a tetejére mákos tejfölt (pirított mákkal, Pödör mákolajjal, csepegtetett tejfölből) kennek, amire pörkölt kesudió kerül, erre három hónapos Vászolyi Balaton sajt, utána dehidratált Vászolyi kékszalagos érlelt sajt, végül vajban sült fokhagymaolaj és a tavasszal eltett medvehagymatermés. Egészen új értelmezése a balatoni lángosnak és tökéletesen működik.

A másik, egész nyáron kapható fogás a kacsataco, ami nem egy hagyományos balatoni újraértelmezés, hanem inkább egy vagány street food, aminek minden eleme házi: alul egy rizslepény, rajta egy fermentált egreses sóska gribiche mártás, tépett kacsanyak és -comb, ezen
sült, marinált lilakáposzta, édeskömény, mustármag, friss sóska és az ebből készült emulzió. A kerek rizslepényre halmozzák a sokféle összetevőt, amit félbehajtva kell enni: puha, krémes, ropogós, zsíros és savanykás. Az ezredik burgeres helyett ilyen street foodnak lenne még helye Budapesten is.

Van még az étlapon tojásos nokedli (barnasörben pácolt tojássárgájával, medvehagymavirággal), malaccsászár marhafaggyús ecetes burgonyasalátával, kacsamájpástétom kovászolt kenyérrel és szarvasgombás-szilvás “hagymalekvárral”. Mivel az étteremben koncepció, hogy mindig legyen mákos desszert az étlapon, ezt a hagyományt itt is tartják, a desszert hideg, könnyű mákos madártej bodzával, rebarbarával, levendulával, mákos ropogóssal és sokféle zöldfűszerrel, virágokkal, hogy igazán frissítő legyen.

„Folyamatosan keresem az itteni termelőket és a helyi terményeket, mert régóta vágyam, hogy az étlapon minél több magyar alapanyag legyen. Május 30-án nyitottunk és az eddigi tapasztalatunk az, hogy hétköznap átutazók, biciklisek vagy célirányosan ide érkezők jönnek, hétvégén pedig rengeteg itt nyaraló vagy kikapcsolódni, kísérletezésre vágyó vendégünk van, de ami a legjobb, hogy a törzsvendégeink is eljönnek hozzánk. Féltem tőle, hogy hogyan fognak reagálni az ételekre, de hihetetlen pozitív visszajelzéseket kapunk, a kisgyerekektől az idősebbekig, mindenkitől.



Az pedig nagyon jó érzés, hogy látom a vendégek arcán a meglepetést, mikor beleharapnak a lángosba, először félve, aztán élvezettel, majd visszajönnek egy következő fogásért. Erre az éttermekben nincs lehetősége a séfeknek, itt viszont találkozhatok a vendégekkel, én magam láthatom a visszajelzéseket.” - mondta Mizsei.

A séf elmondta még, hogy mivel street foodról van szó, különösen fontos nekik, hogy odafigyeljenek a higiéniára: szerdától hétfőig, déltől este tízig tartanak nyitva, de naponta több szünetet tartanak, hogy a konyhát, az asztalokat és minden eszközt fertőtlenítsenek. Ősszel terveznek újra kinyitni Budapesten, és szeretnének új koncepciót kidolgozni az étteremben is, de addig is legalább havonta új étlappal jelentkeznek Balatonakarattyán. Lesz még barbeque, tökéletesített harcsapaprikás, és valószínűleg sok más klasszikus is, ami meglepetés lesz.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra