Hírek

Knap Gábor

2024. december 31.

pezsgő , champagne , pezsgőfogyasztás , szilveszter

Az év végén, különösen december utolsó két hetében felpörög a pezsgőfogyasztás Magyarországon. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara rendre erre az időszakra tartogatja a magyar pezsgőkről szóló gyorselemzését.

Eszerint ebben az időszakban kelendő a minőségi, magasabb hozzáadott értékű pezsgő, amelyekből jut bőven külföldre is: itthon évente mintegy 200 ezer hektoliter pezsgő készül, ennek csaknem a harmada kerül külföldi vevőkhöz

A legnagyobb exportpiac Észtország, Kanada, Lettország, Románia és Svédország, míg Magyarországra főképp magas hozzáadott értékű olasz és német import érkezik – áll az összefoglalóban.

Fogyasztóként fontos tisztában lennünk vele, hogy nem minden szénsavas bor számít pezsgőnek. A pezsgőkben természetes a szénsavfejlődés, a különféle habzó- és gyöngyözőborokban pedig a mesterségesen hozzáadott buborékokat élvezhetjük.

Pezsgőkből is létezik többféle kategória. A tradicionális eljárással készülő (Méthode traditionnelle) palackban erjesztett ital, amely abban az üvegben töltött akár éveket a pincében, amelyben megvásároljuk, és a buborékok is abban fejlődtek ki.

A Méthode transvasée felirat ugyancsak palackban erjesztett pezsgőre utal, ám ott a másodlagos erjedés nagyobb űrtartalmú edényekben történt, utána került a pezsgő a kereskedelemben található palackba.

A tankpezsgő (Méthode charmat) a legegyszerűbb pezsgőtípus, amelynek készítésekor tartályokban erjesztik szánsavassá az alapbort. Olcsó, és frissítően gyümölcsös pezsgők készíthetők ezzel a metódussal.

A két legelterjedtebb pezsgőalapanyag-szőlőfajta a chardonnay és a pinot noir, Champagne-ban pedig a pinot meunier is megkerülhetetlen. A magyar termelők furmintból, olaszrizlingből és pinot gris-ből (szürkebarát), vagy ezek házasításából is előszeretettel készítenek buborékos italokat.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a vevői igények alapján úgy látja, hogy egyre többen keresik a könnyedebb, gyümölcsösebb ízeket. Ennek megfelelően nő a rozé pezsgők kereslete, és sokan vesznek ma már alacsony alkoholtartalmú vagy alkoholmentes pezsgőket is. A gyártók követik az új igényeket, így a vásárlók ezekből is egyre szélesebb kínálatot találnak az üzletekben - tették hozzá.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra