Hírek

MKO - Fotó: MK Archívum és www.mohacsibusojaras.hu

2022. január 17.

A busójárás a mohácsi sokácok alakoskodó felvonulása, amely 2009 óta a szellemi világörökség része. A más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepet a balkáni eredetű sokácok korábbi hazájukból hozták magukkal, amely Mohácson formálódott tovább és nyerte el mai alakját.

2022. február 24-március 1. között rendezik meg a busójárást, hazánk legrégebbi és legismertebb télűző farsangi karneválját, ahol több száz maskarás és busó búcsúztatja majd a telet Mohácson.



A busójárás télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnep, amely más népek hiedelemvilágában is megtalálható szokás, hasonlóképpen a riói és a velencei karneválnál. 

A hat napig tartó mohácsi busójárás a farsangi szezon végén, február végén kerül megrendezésre.

A farsang idején búcsút intünk a télnek, a busók pedig elriasztják a hideg időt, miközben a tavasz, a termékenység és az újjászületés eljövetelét is ünnepeljük.

Mohácson a hagyomány eredetét a törökűzés legendájával is magyarázzák. A mondának – mely szerint a Mohács-szigeti mocsárvilágba menekült őslakos sokácok megelégelve a rabigát, ijesztő álarcokba öltözve, maguk készítette zajkeltő eszközökkel, az éj leple alatt csónakokkal átkelve a Dunán, kizavarták a törököket Mohácsról – aligha van történeti alapja.

Régen a tülkölő, kereplő, kolompot rázó, ordítozó busók tulajdonképpeni célja az volt, hogy házról-házra járva kifejezzék jókívánságaikat, elvégezzék varázslataikat és részesüljenek azokban az étel-ital adományokban, amiket sehol sem tagadtak meg tőlük.


Helyszín: Mohács, Széchenyi tér 1.

Időpont: 2022. február 24-március 1.

Részletes program később, a www.mohacsibusojaras.hu oldalon.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra