Hírek

Orbán Szilvia

2022. július 5.

A város első Michelin Guide díjátadóján kilenc étterem kapott egy, és kettő vendéglátóhely két csillagot.

Dubaj legújabb látványosságának, a csillogó Jövő Múzeumának rozsdamentes acél homlokzatát három, arab kalligráfiával írt idézet díszíti. Az idézetek a város vezetőjétől, az Egyesült Arab Emirátusok államfőjétől, Mohammed bin Rasid al Maktoum sejktől származnak. Az egyik így szól:

„Lehet, hogy nem élünk több száz évig, de a kreativitásunk termékei itt maradnak örökségként akkor is, ha mi már nem leszünk.”



Bár Mohammed sejk – ahogyan a múzeum maga is – olyan innovációk felé tekint, amelyek 2071-re megvalósulhatnak, Dubaj kreatív ereje, igaz, más területen, de jelenleg is megmutatkozik.

A június végén, a városban első alkalommal megrendezett Michelin-díjátadó egyben a Michelin Guide debütálásának is számít a Közel-Keleten.

Úgy tudni: a nagyrabecsült bírák összesen 69 dubaji éttermet választottak ki és ajánlottak. A mérleg: 44 Michelin-ajánlás, 14 Bib Gourmand-díj, 9 egycsillagos és 2 kétcsillagos elismerés.

„Felügyelőink mélyen elmerültek Dubaj gasztroéletének minden dimenziójában” – fogalmazott a ceremónián a Michelin Guides nemzetközi igazgatója, Gwendal Poullennec. „Minden egyes követ felforgattak – így ugyanúgy feltérképezték a világsztár séfek által vezetett luxuséttermek világát, mint a barátságos helyiek által üzemeltetett kis bisztrókét.

Elmondhatom, hogy munkatársaink elámultak, mennyire kozmopolita ez a város!”

A Michelin anonim felügyelői minden éttermet öt szempont alapján értékeltek: a hozzávalók minősége, az ízek és a főzési technikák kiválósága, a séf személyisége a konyháján keresztül, az ár-érték arány, illetve a felügyelői látogatások közötti konzisztencia. (Bár ugyanaz a felügyelő nem jár kétszer ugyanabban az étteremben, a rendszer lényege, hogy a képbe került helyeket többször felkeresi a Michelin Guide.)

A kulináris sokféleség abban is megmutatkozott, hogy a 69 kiválasztott vendéglátóhely 21 különböző konyhát képviselt.

„Egy dolog van, amit büszkén említek mindenkinek: a sokszínűségünk” – fogalmazott a dubaji turisztikai szövetség vezetője, Issam Kazim. „Ezt a várost nagyjából 200 különféle nemzetiségbe tartozó ember lakja.”



Dubaj 9 egycsillagos étterme:




Kétcsillagos lett:





„Totálisan váratlanul ért” – nyilatkozta a díjátadó után Niko Romito. „Nagyon hittünk benne, de nem számítottunk rá. 2017 óta vagyunk itt, azóta dolgozunk azon, hogy a lécet egyre magasabbra tegyük, és hogy kitoljuk a határokat – mégis, ez a második Michelin-csillag most teljesen váratlan.”

A Michelin ajánlásában is szereplő Lowe pedig egy másik elismerésnek is örülhetett: ez volt az első és az egyetlen vendéglátóhely, amely Zöld Csillagot kapott a fenntartható gasztronómiában véghezvitt törekvései és a pazarlásmentes működés megvalósításáért.

A város turisztikai vezetése számára a Michelin Guide megérkezése nagy dolgokat jelent. A távlati cél már nem csak az, hogy Dubaj a világ leglátogatottabb városa legyen (pillanatnyilag a 4. helyen áll), de az is, hogy kulináris szempontból is felkerüljön az „ezt látni kell” listára.

Azok az éttermek – illetve séfek és csapatuk – amelyeket most díjaztak, bebizonyították, hogy Dubaj egyre fényesebb jövőjét ők is írják. Mohammed sejk egy másik idézete épp idevág a Jövő Múzeumának homlokzatáról: „a jövő azoké, akik képesek elképzelni, megtervezni és kivitelezni – a jövő nem olyasmi, amit várunk, hanem olyasmi, amit megteremtünk”.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra