Hírek

Gonda Mariann, kép: Pixabay

2020. június 28.

bor , francia , lepárlás , etanol , fertőtlenítő

Mintegy kétmillió hektoliter francia borra vár a szomorú sors, hogy bioetanol vagy kézfertőtlenítő gél készüljön belőle. Ez is a koronavírus számlájára írható, a karantén alatt el nem adott tételektől kénytelenek így megszabadulni a borászatok. - adja hírül a France Bleu.

“Június 6-tól 33 nyilvántartásba vett lepárlóüzem kezdheti meg a bor begyűjtését és lepárlását.” - jelentette be Didier Josso, a FranceAgriMer agrárpiacokat felügyelő szervezet borászati tagozatának képviselője egy online sajtókonferencián június elején.

A Brüsszel által engedélyezett és uniós alapokból finanszírozott kivételes intézkedés célja, hogy helyet szabadítson fel a pincékben a következő szüret előtt. Az ágazatban soha nem tapasztalt válság a belföldi fogyasztás drasztikus visszaesésének és a főként az Egyesült Államokba irányuló export ellehetetlenülésének tudható be. Borászati szakértők 3 millió hektoliterre becsülik a desztillálásra ítélt bor mennyiségét.

Az uniós alapokból elkülönített pénzeszközök ebből 2 millió hektoliter kezelését fedezik, amely az oltalom alatt álló, eredetmegjelölés jogosult boroknál hektoliterenként 78 euró, a földrajzi jelzés nélküli borok esetében pedig 58 euró támogatást jelent.

Az borászatoknak június 19-ig kellett jelezni részvételi szándékukat a területileg kijelölt lepárló üzemnél a mennyiség megjelölésével. Bármelyik bor és bármelyik bortermő terület potenciálisan jogosult a támogatásra, bizonyos borvidékek földrajzi jelzéssel el nem látott borai kivételével, amelyeknek a mennyisége egyébként nem jelentős.

A krízislepárlással előállított nyersalkoholt kizárólag ipari célra lehet felhasználni, bioetanol előállítására vagy a gyógyászati és kozmetikai iparban kézfertőtlenítő gél gyártására, amely közvetlen módon járul hozzá a vírus terjedésének lassításához. Semmilyen esetben sem használható fel szeszes italok előállításához.

A karantén hónapjai alatt a napi fogyasztási cikkek értékesítésének 8,9 százalékos növekedése ellenére, az italok piacán 3 százalékos visszaesést volt tapasztalható 2019 hasonló időszakához képest. Az általános aggodalom és a társasági összejövetelek hiánya miatt, a válság leginkább a pezsgők és habzóborok piacát sújtotta, január 6. és április 26. között 36 millió palackkal adtak el Franciaországban, amely az előző évinél mennyiségben 17 százalékkal, értékben 20 százalékkal kevesebb.

A legszigorúbb korlátozások heteiben a champagne forgalmának visszaesése a 64 százalékot is elérte, amelyet nem tud kompenzálni a karantén feloldása utáni héten regisztrált 3 százalékos növekedés.


A Rhône völgyének borászai azonnal jelezték, hogy nem kívánnak élni a krízislepárlás eszközével: “A 2019-es szüret nagyon jó minőségű, nem fogjuk a borainkat elpazarolni!” - közölte felháborodva egy Marseille-i sajtókonferencián Philippe Pellaton, az Inter-Rhône szakmai szervezet alelnöke. Véleménye szerint anyagilag egyáltalán nem éri meg, a kártérítés és a piaci ár közti különbség akár kétszeres is lehet. Mellesleg sokkal jobban aggódik a fagy és a jégeső miatt, mint attól, hogy a járvány utóhatásaként értékesítési nehézségeik adódnának.

Occitánia régió a maga részéről 14 millió eurós alap elkülönítését jelentette be borászati ágazatának megsegítésére. A provanszi borok szakmaközi tanácsa 1,2 millió euróval kompenzálja a borászatok esetenként 30 százalékos bevételkiesését.

A világjárvány gazdasági hatásai természetesen nemcsak a francia szőlő- és borágazatban, hanem minden szektorban és a világon mindenhol érezhetőek. Két másik nagy bortermelő ország, Spanyolország és Olaszország hasonlóan krízislepárlással igyekszik szabályozni a felhalmozódott készleteket, emellett zöldszüreti támogatással ösztönzik a szőlőtermelőket a még éretlen szőlőfürtök eltávolításával a terméshozamok csökkentésére.

Hazánkban az agrártárca 9 milliárd forint értékben nyújt segítséget az ágazatnak uniós és nemzeti források felhasználásával, krízislepárlás és zöldszüreti támogatás formájában.

A krízislepárlási támogatás mértékét a lepárlásra átvett bor átlagos alkoholtartalma alapján határozzák meg 5660 és 11500 forint között hektoliterenként. A támogatási kérelmeket júliustól lehet benyújtani, termelőként legfeljebb  2000 hektoliterre, amennyiben az nem több, mint az előző 3 évben termelt mennyiség átlagának 50 százaléka.

A zöldszüreti támogatás keretében a szőlőfürtök eltávolításának közvetlen költségeire, illetve az ebből adódó bevételkiesésre igényelhető támogatás június 30-ig.

Előkészületben van egy olyan támogatási rendelet is, amely kifejezetten azokat a kis és közepes méretű borászatokat hivatott támogatni, akik saját maguk által megtermelt szőlőből magas minőségű borokat készítenek. Ők azok, akik a legnagyobb bevételkiesést szenvedték el az elmúlt időszakban és jelenleg is, hiszen prémium boraik legfőbb felvevő piaca, a gasztronómiai szektor több, mint két hónapos leállás után ma is még csak árnyéka önmagának. Másik fontos bevételi forrásuk, a borturizmus és a helyben, közvetlenül a fogyasztóknak történő értékesítés ellehetetlenülése szintén komoly károkat okozott a zömében családi borászatoknak, amelyeknek a nehéz időket saját tartalékaikból, vagy ennek hiányában hitelből kell átvészelniük.