Hírek

Orbán Szilvia

2021. május 7.

Nagy nap virradt a whiskey ínyenceire: árverésre bocsátják a világ legrégebbi palackjaként nyilvántartott üveget.

A whiskey legelvetemültebb hívei számára ismerősen csenghet a bostoni székhelyű Skinner Régiségkereskedés, amely előszeretettel foglalkozik az italhoz kapcsolódó valódi különlegességekkel is. Mint kiderült, a Skinner nemzetközi aukciós piactere nyáron újabb csemegével rukkol elő: megvételre kínálja azt a palackot, aminél régebbit – jelenlegi tudásunk szerint – nem ismer a világ. Annak viszont, aki a magáénak szeretné tudni ezt az exkluzív portékát, fel kell készülnie arra, hogy majd mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

Brutális ár egyetlen üvegért

Az Old Ingledew Whiskey palackjára június 22 és 30 között fogadják a liciteket, és a végleges eladási árat a szakértők valahová 6-12 millió forint közé tippelik.

De vajon miért is fizetne valaki ekkora összeget egyetlen palackért? Nos, a legfontosabb ok: az üveg kora.

A nagyjából 250 évesnek saccolt, barna palackon dombornyomással csupán az Evans & Ragland felirat olvasható, ugyanakkor a hátára ragasztott cetlin – többek között – annyi áll, hogy „ez a bourbon valószínűleg 1865 előtt készült”. Ennyi információ még édeskevés volt annak behatárolására, hogy pontosan melyik évből származhat az üveg, de a Skinner ritka italokra specializálódott szakértőjének, Josh Hymannek sikerült belőnie a készítés valószínűsíthető évét – ami az előzetesen tippelt 1850-es dátumtól meglehetősen eltért.


A University of Georgia és a University of Glasgow tudósainak segítségével ugyanis kiderült, hogy a whiskey valójában valamikor az 1763 és 1803 közötti időszakból származik, írja a Delish

„Sokkoló meglepetés volt, persze a jó értelemben. Nemcsak én, de a tudósok is elképedtek”

– idézte fel a történteket Joseph Hyman a FoodAndWine-nak. „Az Evans & Ragland nevű kereskedésről sikerült levéltári adatokat találni a háború utánról. Azt is tudtuk, hogy egykor a whiskeyt gyakran demizsonokban tárolták. Arra jutottunk, hogy ez a whiskey valószínűleg a háború után került palackozásra, azután, hogy évtizedeket töltött demizsonokban.”



Az üveg hátoldalán talált cetlin azt írták, hogy a palackra egy John Pierpoint Morgan nevű bankár házi pincéjében bukkantak.

Morgan fia, Jack aztán az üveget James Byrnes-nak ajándékozta, ugyanakkor, amikor két másik palackot Franklin D. Rooseveltnek – aki, mint kiderült, Morgan távoli rokona volt – illetve Harry S. Trumannek, karácsonyi ajándék gyanánt, valamikor 1942 és 1944 között.

Ha ennyi történelmi csemege nem lenne elég, az is kiderült, hogy Byrnes, aki meglehetősen hosszú politikai karriert futott be, ugyanezt a palackot aztán továbbadta „ivócimborájának és közeli barátjának”, Francis Drake-nek, valamikor az ötvenes évek elején.

Az üveg története végül a Skinnernél ért véget, ami valószínűleg annak a szerencsés véletlennek is köszönhető, hogy Drake, illetve az ő leszármazottai három generáción át híresen nagy scotch-fogyasztók voltak, így a Bourbon-palack a legnagyobb biztonságban lehetett náluk.

Az árverést tehát júniusban tartják, sokan rekordbevételre számítanak.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra