Hírek

Gonda Mariann, kép: SIRHA, GL Events

2020. szeptember 21.

bocuse , sirha , bocuse d'or

Nagy várakozások előzték meg a SIRHA szeptember 21-re meghirdetett sajtótájékoztatóját: az egész világon újra súlyosbodó járványhelyzet miatt felröppentek pletykák a kiállítás és kísérő rendezvényeinek elhalasztásáról - ezt a spekulációt erősítette meg Olivier Genin, a GL Events elnök-vezérigazgatója. A vendéglátó szektor legnagyobb seregszemléje 2021-ben sem marad el, de a tervezett januári időpont helyett négy hónappal később, május 29. és június 2. között jelentkezik.


A GL Events, számos egyéb kiállítás szervezőjeként, szeptember eleje óta teszteli a biztonságos lebonyolítás érdekében hozott intézkedéseket, logisztikai megoldásokat, higiéniai előírásokat. Sikerrel lezajlott például Lyonban a SIRHA Green vagy Párizsban az Omnivore.

A Rhône megyében a napokban bevezetett szigorítások nem teszik lehetővé 1000 főnél nagyobb közönséget vonzó rendezvények megtartását, és jelenleg nem tűnik valószínűnek, hogy januárra a helyzet normalizálódna.

Marie-Odile Fondeur, a SIRHA ügyvezetője elmondta, hogy

a kiállítók 80 százaléka továbbra is fenntartja részvételi szándékát,

a külföldiek cégek közül 30 százalék mondta vissza a szereplést, néhány ország - köztük Olaszország és Brazília - pedig jelezte, hogy több résztvevő közös pavilonban állítana ki. A látogatók mintegy 20 százalékát teszik ki a külföldi vendégek, nagy részük Európából érkezik, nekik remélhetőleg nem fog gondot okozni az odajutás.

Ezzel együtt a szalon egész biztosan franciább lesz a szokásosnál is, a szakma helyi képviselőinek ugyanis nagy szüksége van a SIRHA által megtestesített összefogásra, tapasztalatcserére, hogy hitet és energiát merítsenek a talpraálláshoz, megújuláshoz.


World Pastry Cup, Bocuse d'Or

A kiállítás keretei között megrendezett Cukrász Világkupa és a Bocuse d’Or világdöntője kapcsán felmerült kérdésekre Pierre Hermé és Jérôme Bocuse szolgált részletekkel.

A Cukrász Világkupa (május 30-31.) versenyszámai közül

eltűnik a jégszobrászat, helyet kap viszont egy igazi éttermi tányérdesszert.

A 20 versenyző csapatból 10 már ismert, a többiek a korábbi eredményeik alapján, illetve szabadkártyával szereznek jogot a szereplésre.

A Bocuse d’Or (június 1-2.) kvalifikációja az európai országok vonatkozásában a terv szerint halad, az október 15-én és 16-án zajló tallinni döntőn 10 ország jut tovább. Itt a tervezett 20 helyett csak 17 csapat versenyez,

a britek, a belgák és a horvátok lemondták a szereplést csakúgy, mint az amerikaiak.

Ahol nem volt lehetséges a kontinensválogatókat megtartani, a 2018-as helyezések alapján, illetve szintén szabadkártyák kiosztásával döntöttek/döntenek a résztvevő országokról.

Az eredetileg a jövőre 20 éves SIRHA új arculatának és honlapjának apropóján szervezett sajtótájékoztató végén megtudhattuk azt is, hogy mostantól SIRHA FOOD márkanév alá tartozik az összes gasztronómiai tematikájú kiállítás és a megújult website online magazinként is definiálja magát.