Hírek

Orbán Szilvia

2020. szeptember 11.

Mostantól tiltják a zenét a skót vendéglátóhelyeken – az indok az, hogy az emberek többet kiabálnak, illetve közelebb hajolnak egymáshoz, ha szól a rádió, a tévé; ez pedig a jelenlegi vírushelyzetben nem megengedhető.

A skót kormány augusztus végén új javaslatokkal aktualizálta a vendéglátóhelyek számára összeállított, koronavírus-járvánnyal kapcsolatos iránymutatását. Így a már korábban is érvényben lévő utasítások – amilyen például a minden egyes vendég kontaktadatainak felvételére vonatkozó – mellé újabbak csatlakoztak.

Ezek szerint az étterem, bár, kávézó, pub személyzete

törekedjen arra, hogy a vendégeknek ne kelljen sorban állnia, szóljon rá azokra, akik hangoskodnak vagy énekelnek, és hagyjon fel a zenelejátszással, illetve kapcsolja ki, vagy legalább némítsa le a tévéket.


„Míg korábban a halk zene engedélyezett volt, mostanra szükségessé vált egy olyan szabályozás bevezetése, amellyel a vendéglátóhelyek zajszintje tovább csökkenthető, megakadályozandó, hogy az emberek a hallhatóság miatt túl közel hajoljanak egymáshoz, vagy megemeljék a hangjukat” – áll az iránymutatásban. „Ez ugyanis növeli a vírus átadásának kockázatát, amit enyhítenünk kell.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a hangerő-szabályozás egy meglehetősen komplex terület, számos változóval, így további vizsgálatok szükségesek, hogyan lehet ezt biztonságosan és következetesen megvalósítani a gasztroszektorban.”


Bár a skót miniszterelnök, Nicola Sturgeon és kormánya a közegészségügy érdekével indokolja a zenelejátszók kikapcsolását, az ágazatban dolgozók egyáltalán nem lelkesek, írja a FoodAndWine

James Thomson, az edinburgh-i The Witchery by the Castle étterem, illetve a Prestonfield House Hotel tulajdonosa szerint a tilalom bevezetése egyenesen nevetséges az övéhez hasonló létesítményekben, ahol nem modern slágerzene szól.

„A zenelejátszás totális tiltása számunkra gyakorlatilag a halál csókja

– legalábbis az atmoszféra szempontjából. Ráadásul teljesen logikátlan is egy ilyen mindenre és mindenkire vonatkozó, általános tiltás” – nyilatkozta az ügyről a BBC-nek. „Szükség van a háttérzenére, különben a síri csendben a vendégek elkezdenek feszengeni, s önkéntelenül suttogóra fogják.

A betérők egy hangulatos helyen akarnak vacsorázni, nem pedig egy könyvtárban.”


A város egy másik éttermét, a Southern Cross Cafét üzemeltető Rod Dos Santos szintén a nevetséges jelzővel illette a szabályozást.

„A vendégeink az itt megszokott légkört várják el tőlünk, képtelen ez az egész szituáció” – fogalmazott. „A háttérzene gyakran beszédtéma is: az emberek gyakran kérdeznek rá, kinek a száma megy éppen, ebből pedig beszélgetés kerekedik – én imádom ezt.”


A The Scotsmannek nyilatkozó, Glasgow-ban 7 éttermet irányító Andy McCartney pedig úgy véli, hogy a zene kikapcsolása az egész létesítmény hangulatát, vibe-ját megváltoztatja.

„Síri hangulat, ez jut róla az eszembe. Ma jártam pár helyen, ahol már nem szólt a zene, és

tudod, milyen volt? Mint a záróra előtti utolsó félóra, amikor már pakol a személyzet – csak most ezt képzeld el egész nap,

csúcsidőben is! A bárok, pubok, éttermek esetében a zene az atmoszféra-teremtés egyik alappillére.”


A skót vendéglátósok képviseleti, érdekvédelmi szervezete (SLTA) már kifejezte aggodalmát az ügyben, rámutatva, hogy a tiltás nagyon visszaüthet, hiszen a néma csendtől visszarettent vendégek könnyen újra otthonaikba vonulhatnak, ahol szabadon, kedvenc zenéiket pörgetve, sportot nézve szervezhetnek házibulikat – ez pedig a mostani járványhelyzetben a lehető legrosszabb forgatókönyv lenne.

„Nem becsülhetjük alá a szektor aggodalmát és csalódottságát a kormányzati döntés miatt” – hangsúlyozta az SLTA ügyvezetője, Colin Wilkonson. „Míg a kormány szerint az intézkedés teljességgel szükségszerű, a vendéglátós szakma nem osztja ezt a nézetet. Az SLTA, a Skót Beer and Pub Szövetség és a zenés helyeket tömörítő Music Venue Trust ezért most azon dolgozik, hogy bebizonyítsa: az intézkedéssel épp az ellenkező hatást érik el a döntéshozók.”

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra